Šport > Nogomet
635 ogledov

Nemška legenda odkrito o boju s hudo boleznijo

Oliver Kahn Epa
Nekdanji vratar nemške reprezentance Oliver Kahn je zaradi težav z depresijo potreboval pomoč specialista.

Legendarni nekdanji nemški nogometaš Oliver Kahn je razkril, da je moral v času kariere poiskati zdravniško pomoč, ker se je spopadal z izgorelostjo in depresijo. Nekdanji vratar Bayerna, zdaj pa izvršni direktor münchenskega kluba je podcast posnel skupaj s svojim dolgoletnim terapevtom Florianom Holsboerjem.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, je Kahn zaradi opičjih zvokov in banan, ki jih je bil med nogometno kariero večkrat deležen od navijačev na stadionih tekmeca, moral poiskati profesionalno pomoč, saj je bilo to zanj "izjemno ponižujoče".

Kahn se je v podcastu spomnil tudi, kako je bil prizadet po vratarski napaki v finalu svetovnega prvenstva leta 2002, ki je vodila do poraza nemške ekipe z 0:2 proti Braziliji.

"Dve milijardi ljudi me je gledalo, kako mi ni uspelo," je dejal zdaj 53-letni Kahn.

Oliver Kahn | Avtor: Epa Epa

Sram zaradi tega, njegove neizmerne ambicije, vse večjega pritiska po uspehu od zunaj in izkušenj s športnimi neuspehi, kot je poraz v finalu lige prvakov z Bayernom po podaljšku leta 1999, so ga dokončno spravili v obup.

Le s pomočjo münchenskega zdravnika Holsboerja je premagal težave. Dodal je, da kljub vsemu nikoli ni razmišljal o tem, da bi končal kariero. Nasprotno, "želel sem najti način v svoji službi, kako postanem bolj odporen na vse te pritiske".

S podcastom želita zdravnik in Kahn duševne težave osvoboditi njihove stigme. V tem kontekstu se je Kahn skliceval tudi na nedavni primer francoskega branilca Münchna Benjamina Pavarda, ki je javno razkril, da se bori z depresijo. "To je bilo v mojih časih nepredstavljivo," je dejal Kahn, ki je kariero končal leta 2008.

V nogometu se je po njegovem marsikaj spremenilo. Prepričan je tudi, da metanja banan in opičjih zvokov na stadionih ne bodo več tolerirali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.