Šport > Nogomet
24592 ogledov

Neomajni Čeferin napravil križ čez nekdanjega prijatelja

aleksander čeferin Profimedia
Kar se tiče predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, je zgodba z evropsko superligo zaključena.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v intervjuju za Dnevnik Nove TV med drugim spregovoril o statusu nesojene nogometne superlige, odnosu z nekdanjim prijateljem Andreo Agnellijem in odmevnem prestopu Lionela Messija.

Najvplivnejši Slovenec v svetu nogometa se bo v zgodovino zapisal kot funkcionar, ki se je s hitro in učinkovito mobilizacijo podpornikov z vso silo uprl elitističnim težnjam evropskih velikanov, kasneje pa zadušitev upora proglasil "za zmago nogometa nad kapitalom".

Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav se je večina ustanoviteljev spornega tekmovanja že sprijaznila z dejstvom, da je projekt padel v vodo, pa so Real Madrid, Barcelona in Juventus za uresničitev svojih ambicij sprožili več pravnih postopkov.

"Nam se ni treba boriti proti tem klubom. Če želijo igrati superligo, naj jo igrajo. Po eni strani govorijo, da hočejo superligo, po drugi pa so se med prvimi prijavili v ligo prvakov. Mi nismo zaskrbljeni, pravni postopki so v teku, bomo videli, kako se bo izteklo," je komentiral Čeferin.

"Uefa nikomur ne brani igranja v svoji ligi, vendar potem ne moreš igrati v naši," je dodal Čeferin, ki meni, da je bil to prvi in zadnji poskus odcepitve. "Klubi so z nami podpisali dogovor, mislim, da so bili pri tem iskreni. Projekt superlige je bil povsem nesmiseln, verjame, da so to zdaj tudi uvideli. Presenetilo me je, da niso že prej razmišljali o tem. Prepričan sem, da je deveterica klubov opustila misel na ta projekt."

Glede odnosa s prvim človekom Juventusa Andreo Agnellijem, s katerim sta bila nekoč dobra prijatelja, je Čeferin dejal: "O tem sem že veliko povedal in zame je ta zgodba zaključena. Ne želim komentirati zasebnega odnosa, ki je obstajal."

Medtem ko predsednik Uefe ostaja neomajen, pa Agnelli še vedno upa, da bosta v prihodnosti uspela razrešiti nesoglasja.

Nekdanja prijatelja Šport Čeferin ga je ozmerjal s "kačo" in "lažnivcem", to mu sporoča Agnelli

Kar zadeva Messijev prestop iz Barcelone v Paris Saint-Germain, je Čeferin povedal: "Mislim, da je bilo že vse povedano v medijih. Messiju je potekel dogovor in odšel je brez odškodnine. Po koncu sezne preverimo stroške vseh klubov. Ljudje ne razumejo, da ni pomembno, koliko si zapravil, temveč koliko si zaslužil. Šele takrat se bo videlo, ali je bilo vse v skladu s pravili."

Dotaknil se je tudi pereče teme finančnega fair-playa in odločitve Mednarodnega razsodišča v Lozani (Cas), da pomilosti Manchester City.

"Težko rečem, ali je bila ta odločitev udarec za finančni fair play, je pa FFP koristen in uresničuje svoj namen. Časi se spreminjajo in več moramo delati na uravnoteženju konrekurence ter odpravi velikih razlik med klubi. Že to bi bil velik uspeh, če bi se ta razlika nehala povečevati. Imamo nekaj idej, kot je na primer luksuzni davek (več o tem TUKAJ)," je povedal predsednik Uefe.

manchester city Odločitev Šport Cas razveljavil odločitev Čeferinove komisije aleksander čeferin Nad nesramno bogate Šport Čeferin in Uefa z novimi pravili nad največje evropske klube
 
Komentarjev 4
  • matermila 07:35 22.avgust 2021.

    V prvem planu je kapital,v drugem enormni zaslužki,posameznikov,šele v tretjem mogoče,fuzbal.Lepe besede o zmagi nogometa nad kapitalom,so en sam lari fari.Mesi joka pred kamerami,ko zapušča stari klub,zakaj je potem prestopil?Denar in še enkrat denar.Kopajo se v denarju,pa jim je še ...prikaži več vedno edina misel,kje ga zaslužiti še več.O Čeferinu pa ni vredno govoriti.

  • ana77 06:58 22.avgust 2021.

    POVSOD ĆEFERINI

  • jan631 12:38 21.avgust 2021.

    Navijači klubov so zrušili novoustanovljeno ligo,in ne Čeferin.