Šport > Nogomet
13 ogledov

Neustavljivi Matavž prvi mož PSV

Tim Matavž
1/8
EPA
Tim Matavž je bil z dvema zadetkoma prvi mož PSV ob zmagi proti Trabzonsporju s 4:1 na povratni tekmi 1/16 finala Evropske lige. Slovenski reprezentant bo prvo orožje Nizozemcev tudi v osmini finala proti Valencii. Napredovanja se je veselili še Samir Handanović (Udinese), medtem ko sta se Andraž Kirm (Wisla) in Branko Ilić (Lokomotiva Moskva) poslovila od nadaljnega tekmovanja. Manchester Unitedu doma klonil proti Ajaxu, a napredoval po zaslugi zmage v gosteh.

V osmini finala nogometne Evropske lige bosta nastopila dva kluba s slovenskim pridihom: PSV Eindhoven Tima Matavža, ki se je danes dvakrat vpisal med strelce in izdatno pomagal k zmagi nad Trabzonsporjem, in Udinese Samirja Handanovića, ki je izločil solunski Paok. Izpadla sta Wisla Krakov Andraža Kirma in Lokomotiva Moskva Branka Ilića.

PSV, ki je konec tedna doživel pravo blamažo v prvenstvu in kar z 0:3 izgubil proti Groningenu, je v Evropski ligi pokazal drugačen obraz. Že na prvi tekmi je v gosteh premagal Trabzonspor z 2:1, danes pa je napredovanje potrdil na domačem igrišču z zmago s 4:1. Nizozemce je v vodstvo v 15. minuti povedel Dries Mertens z uspešno izvedeno enajstmetrovko, Tim Matavž je začel tekmo in v 31. minuti po Mertensovi podaji z glavo povišal vodstvo svoje ekipe. Že sedem minut pozneje so Nizozemci vodili s 3:0 po zadetku Kevina Strootmana. Burak Yilmaz je v 43. minuti zadel za 1:3, toda že tako majhne upe Turkov je pokopala izključitev Tolge Zengina le minuto zatem. V 53. minuti je za Nizozemce iz bližine še enkrat zadel Matavž. PSV v osmini finala čaka Valencia, ki je izločila Stoke City, ki je dvakrat slavila z 1:0.

Udinese, pri katerem je Samir Handanović branil vso tekmo, je po remiju brez golov na domačem igrišču danes v gosteh v Solunu hitro odgovoril na vprašanje o zmagovalcu dvoboja s Paokom. Danilo v šesti in Antonio Floro Flores v 15. minuti sta Italijanom takoj priigrala visoko prednost. Danilo je zabil z glavo, Floro Flores pa z močnim strelom z dobrih 20 metrov. Ko je v 51. minuti Maurizio Domizzi z bele točke zadel za 3:0, je bilo vseh dvomov dokončno konec. Udinese bo v osmini finala z Alkmaarjem.

Wisla iz Krakova je na prvi tekmi doma igrala 1:1 proti Standardu iz Liegea. Zato bi za napredovanje morala danes zadeti v Belgiji, a ji ni uspelo (0:0). Tekmo je končala le z deseterico, saj je Gervasio Nunez v 63. minuti dobil drugi rumen karton, malo zatem pa je v igro vstopil Andraž Kirm, ki pa prav tako ni mogel pomagati svoji ekipi. Standard se bo v osmini finala pomeril s Hannovrom, ki je napredoval prek Bruggea z zmagama z 2:1 in 1:0.

V dvoboju Athletica Bilbaa in moskovske Lokomotive, pri kateri Branka Ilića ni bilo v kadru, so se na koncu veselili Baski. Rusi so doma zmagali z 2:1, danes pa so v Španiji igralci iz Bilbaa z zadetkom Ikerja Muniaina v 62. minuti odločili potnika med najboljših 16. Athletic bo za četrtfinale igral z Ajaxom ali Manchester Unitedom. V osmino finala pa je napredoval tudi Twente Enschede, ki je Steauo iz Bukarešte dvakrat premagal z 1:0. Za nagrado bo v naslednjem krogu igral s Schalkejem, ki je bil boljši od Viktorie Plzen. Po podaljšku (redni del se je tako kot na prvi tekmi na Češkem končal z 1:1) so Nemci slavili s 3:1, vse tri gole za Schalke je prispeval Klaas-Jan Huntelaar.

Metalist Harkov je zlahka odpravil Salzburg. Na prvi tekmi ga je v gosteh ugnal s 4:0, doma pa je nocoj slavil s 4:1. Metalist bo v osmini finala igral proti Olympiakosu iz Pireja, ki je izločil Rubin Kazan z dvema zmagama s po 1:0. V dvoboju madridskega Atletica in Lazia so bili boljši Španci. Po zmagi na prvi tekmi (3:1) so danes pred domačimi navijači z zmago 1:0 le še potrdili pot v nadaljevanje tekmovanja, kjer se bodo pomerili z Bešiktašem, ki je nocoj sicer izgubil z 0:1 proti Bragi, a dobil prvo tekmo v gosteh z 2:0.

Ajax blizu, a daleč

Ajax je bil blizu presenečenja na Old Traffordu. Manchester United, ki je prvo tekmo v Amsterdamu dobil z 2:0, je sicer začel odlično, saj je Javier Hernandez že v 6. minuti zadel za vodstvo z 1:0. Rdeči vragi so bili z eno nogo že v osmini finala, toda še pred koncem prvega polčasa (37. minuta) je izenačil Aras Özbiliza. Tri minute pred koncem rednega dela pa je za napete zadnje trenutke poskrbel Toby Alderweirelde, ki je zadel z glavo, a varovanci Alexa Fergusona so uspeli zadržati izid in napredovali v osmino finala.

Evropska liga, 1/16 finala, povratne tekme:

Club Brügge : HANNOVER 0:1 (0:1) /1:2/
Diouf (21)

ATHLETIC BILBAO : Lokomotiva Moskva 1:0 (0:0) /1:2/
Muniain (62)
RK: Amorebieta (60/Athletic Bilbao)
Branka Ilića (Lokomotiva Moskva) ni bilo v ekipi.

VALENCIA : Stoke City 1:0 (1:0) /1:0/
Jonas (24)

PAOK Solun : UDINESE 0:3 (0:2) /0:0/
Danilo (7), Floro Flores (15), Domizzi (51/11-m)
Samir Handanović (Udinese) je branil celotno srečanje.

PSV EINDHOVEN : Trabzonspor 4:1 (3:1) /2:1/
Mertens (15/11-m), Matavž (31, 52), Strootman (38); Yilmaz (43)
RK: Zengin (45/Trabzonspor)
Tim Matavž (PSV) je igra celotno srečanje.

STANDARD LIEGE : Wisla Krakov 0:0 (0:0) /1:1/
Andraž Kirm (Wisla) je igral od 67. minute.

TWENTE ENSCHEDE : Steaua Bukarešta 1:0 (1:0) /1:0/
Chadli (29)

Schalke : Viktoria Plzen 1:1 (1:0) /1:1/
Huntelaar (7); Rajtoral 88)
RK: Bakos (61/Viktoria Plzen)

ATLETICO MADRID : Lazio Rim 1:0 (0:0) /3:1/
Godin (48)

BEŠIKTAŠ CARIGRAD : Braga 0:1 /2:0/
Lima (25)

MANCHESTER UNITED : Ajax Amsterdam 1:2 (1:1) /2:0/
Hernandez (6); Özbiliz (37), Alderweireld (87)

METALIST HARKOV : Salzburg 3:1 (1:0) /4:0/
Hinteregger (28/ag), Cristaldo (62), Blanco (64, 87); Jantscher (56)

OLYMPIAKOS PIREJ : Rubin Kazan 1:0 (1:0) /1:0/
Djebbour (14)

Anderlecht : ALKMAAR 0:1 (0:0) /0:1/
Martens (54)

SPORTING LIZBONA : Legia Varšava 1:0 /2:2/
Fernandez (84)

Že odigrano:

MANCHESTER CITY : Porto 4:0 (1:0) /2:1/
Agüero (1), Džeko (76), Silva (84), Pizarro (86)
RK: Rolando (76/Porto)

AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v osmino finala
// - rezultat prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.