Šport > Nogomet
1452 ogledov

Neverjetno: nogometaši s pestmi branili člane svojih družin

Navijači na tekmi AZ Alkmaar - West Ham Profimedia
Nogometaši angleškega kluba West Ham United so se po uvrstitvi v finale nogometne konferenčne lige spopadli z navijači poraženega nasprotnika AZ Alkmaarja.

West Ham se bo v finalu tega tekmovanja 7. junija v Pragi pomeril z italijansko Fiorentino, ki je bila boljša od švicarskega Basla.

Britanski mediji so po četrtkovi povratni polfinalni tekmi evropske konferenčne lige, ki se je v Alkmaarju končala z 1:0 v korist gostujočega West Hama, poročali, da so navijači domače nizozemske ekipe vdrli pod del tribun, na katerih so tekmo spremljali družinski člani, sorodniki in prijatelji igralcev West Hama in trenerskega štaba, ter tako izzvali težave. Vpletli so se celo nogometaši West Hama, ki so s pestmi domnevno branili svoje družinske člane. 

Gol za West Ham je dosegel Pablo Fornals v četrti minuti sodniškega dodatka. Angleški nogometaši so že prvo tekmo proti Nizozemcem dobili z 2:1. Skupno so tako v finale napredovali z izidom 3:1. Poraza pa očitno niso dobro prenesli navijači nizozemske ekipe, ki so takoj po tekmi povzročili omenjene nerede.

Videoposnetki z mobilnimi telefoni, ki so zakrožili po svetovnem spletu, prikazujejo izgrednike s kapucami in s prekritimi obrazi, ki so po zadnjem sodnikovem žvižgu začeli prebijati pregrado, ki loči tribune od igrišča. Videti je bilo tudi nogometaša West Hama Lucasa Paqueto, ki s pestjo udarja osebo, ki nosi moder jopič z angleško zastavo in napisom "policija".

"Ne morem razložiti, kaj se je zgodilo in zakaj se je to zgodilo," je bil povsem zgrožen trener West Hama David Moyes.

"Vse, kar lahko rečem, je, da so naši igralci sodelovali, ker so izgredniki napadli družinski blok, kjer je bila večina njihovih družin in prijateljev. Verjetno je to povzročilo tako buren odziv," je dejal izkušeni trener. "Morali bomo počakati, da se poleže prah, da vidimo, kaj se je zgodilo, a največ težav je bilo na območju, kjer so imeli igralci družine," je dodal.

1/5
Profimedia

"Tu je nastal problem in veliko igralcev je postalo jeznih, ker niso mogli videti, ali je z njihovimi svojci vse v redu. Morali bomo vprašati uradne osebe, kaj se je res zgodilo. Lahko vam potrdim le, da so bili vpleteni igralci, ker je bilo to družinsko območje," je še počdrtal trener londonske ekipe.

Komentator britanskega BBC Alistair Bruce-Ball, ki je bil na stadionu, je dejal, da je videl, kako so na vse strani padali udarci s pestmi, težave pa naj bi povzročali navijači nizozemske zasedbe AZ. Že med prvo tekmo prejšnji teden na londonskem stadionu so se družinski člani igralcev AZ vpletli v spopad z navijači West Hama.

West Ham je sicer prišel do svojega prvega velikega finala na evropskih tekmovanjih po letu 1976.

Komentarjev 1
  • marialorca 18:50 19.maj 2023.

    ***** Neverjetno: nogometaši s pestmi branili člane svojih družin ***** ZAKAJ je to neverjetno? Če je huligan zgrabil roko (da bolj ne izzivam) njegove soproge/dekleta, ga je moral "zašvasati" (pa ne podpiram nasilja). Bil bi bedak, da je padel na ...prikaži več kolena in huligana prosil "joj, ne, pusti jo, prosim, ona je tako občutljiva dušica".