Šport > Nogomet
8 ogledov

Neymar debitiral za Barço, igral brez Messija

Neymar Messi Barcelona trening priprave zbor Ciutat Esportiva Joan Gamper
1/17
Instagram
Brazilski zvezdnik Neymar je na prijateljski tekmi Barcelone pri Lechii Gdańsk odigral prve minute za novi klub (2:2). Z Lionelom Messijem bosta skupaj zaigrala šele v petek.

Težko pričakovana prva skupna tekma Lionela Messija in Neymarja v dresu Barcelone se ni zgodila v Gdańsku, kjer so Katalonci v torek zvečer odigrali prestavljeno prijateljsko tekmo proti Lechii, ki so jo odpovedali po nenadni oznanitvi odhoda trenerja Tita Vilanove.

Novi trener Gerardo Martino, Argentinec je ostal v katalonski prestolnici, bo svoja največja zvezdnika tako na zelenico skupaj poslal šele na tekmi za pokal Joana Gamperja, ki bo 2. avgusta na Camp Nouu.

Slaba obrambna predstava Barçe

Tekmo v Gdańsku je začel le Messi, znova zgolj nadomestni trener Jordi Roura pa je s svojim moštvom zaostal v 15. minuti, ko je nezbranost obrambe po podaji iz kota izkoristil Jarosław Bieniuk, ki je z močnim strelom z glavo zabil pod prečko Joséja Manuela Pinta.

Navdušenje domačih navijačev, večina je bila sicer odeta v modro-rdeče barve gostov, za enim od golom pa so razvili tudi njihovo veliko zastavo, se je hitro umirilo. Katalonci so prevzeli nadzor nad igro in zasluženo izenačili dobrih deset minut pozneje. Po prodoru Martína Montoye je prazno mrežo zatresel Sergi Roberto.

Messi elegantno izenačil

Messi je bil nekajkrat blizu zadetka in navijače z občasno miniaturo dvignil na noge, a ga je na cedilu pustil zaključek. Drugi polčas so z novim zadetkom spet odprli domači, ko je po petih minutah rezervnega vratarja Oierja Olazábala s strelom pod prečko premagal Piotr Grzelczak, ki ga je s slabim posredovanjem v priložnost poslal Montoya.

Poljski navijači Barcelone so na svoj račun prišli v 57. minuti, ko je po lepi akciji Jonathana dos Santosa in Alexisa Sáncheza pred vrata prišel Messi in s svojim tradicionalnim lobom zadel za 2:2. Potem ko je Messija slabih 15 minut pred koncem zamenjal obetavni Kamerunec Jean Marie Dongou, je Roura na zelenico poslal še Neymarja.

 Neymar Kostrzewa Lechia Gdansk Barcelona prijateljska tekma | Avtor: Reuters Reuters

Smrt legende kluba

Brazilec je ob glasnem aplavzu v dresu Barçe na zelenico prvič v karieri stopil v 79. minuti, ko je zamenjal Sáncheza. Nekajkrat je na levem krilu poskušal preigravati, a po nekaj ostrih startih že takoj okusil trdoto evropskih nasprotnikov. Zmagi je bila bližje celo domača Lechia, toda izid se do konca ni spremenil.

Barcelono je ob prihodu v poljsko pristanišče sicer pretresla smrt legendarnega člana kluba, nekdanjega vratarja in 89-letnega Antonija Ramalletsa. Član mitske Barçine generacije "petih pokalov" je bil eden od ključnih nogometašev izjemnega obdobja v zgodovini kluba, ko je Barcelona osvojila šest naslovov državnega prvaka, Ramallets pa je petkrat osvojil nagrado Zamora za najboljšega vratarja lige. Za klub je med leti 1946 in 1961 zbral 473 nastopov.

Valdés: Vedno bo v mojem srcu

"To je boleč dan. Ramallets je bil referenca v zgodovini Barçe," je iz Gdańska sporočil Barcelonin športni direktor Andoni Zubizarreta, tudi sam nekdanji vratar kluba. "'El Gato de Maracaná' (Maček z Maracane, op. a.) je bil referenca svojega obdobja, omogočil je sanje mnogim ljudem. Vsi, ki smo nosili Barçino številko ena, imamo nekaj skupnega. Bil je vesel in nežen mož. Vedno je bil zelo prijazen do mene."

Ramallets si je vzdevek na Maracani prislužil na svetovnem prvenstvu leta 1950, ko je blestel na tekmah s Čilom in Anglijo. "Sožalje celotni družini mojega dobrega prijatelja Antonia Ramalletsa. Vedno bo v mojem srcu ..." je prek Twitterja sporočil aktualni čuvaj mreže katalonskega kluba Víctor Valdés, ki skupaj s španskimi reprezentanti ni odpotoval na Poljsko.

Prijateljska tekma, PGE Arena, Gdańsk:

Lechia Gdańsk : Barcelona 2:2 (1:1)
Bieniuk (15), Grzelczak (50); Sergi Roberto (26), Messi (57)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.