Šport > Nogomet
35 ogledov

Neymar odločil v prvem polčasu

Mehdi Benatia
1/17
EPA
Barcelona je na prvi tekmi s 3:0 odpravila Bayern. Bavarci so bili na povratni tekmi tako pred misijo nemogoče, na koncu pa so po preobratu dobili vsaj drugi dvoboj s 3:2.

Kulisa in vzdušje na Allianz Areni sta dajala občutek, da so vsaj privrženci bavarske rdeče prepričani, da ni še nič odločenega. Bayern je začel pozitivno in po akciji s Thomasom Müllerjem je kapetan Philipp Lahm pobegnil v kazenski prostor, toda žoga mu je še pred strelom ali podajo užla čez črto, ki označuje golavt.

Toda brezupov bi Bavarci kmalu ostali že v peti minuti, ko je po podaji Daniela Alvesa povsem sam ostal Ivan Rakitić, a je Manuel Neuer dobro ustavil njegov poskus na drugo vratnico. Obračun se je povsem razživel in Müller je v kazenskem prostoru pripravil strel Thiagu Alcântari, ki pa ga je bojevito pred Marcom-Andréjem ter Stegnom blokiral Gerard Piqué.

Ob začetku sedme minute je optimistično z volejem meril Robert Lewandowski, toda poteza se je izkazala za dragoceno, saj je Poljak ob Piquéju izsilil kot, Medhi Benatia pa je povsem osamljen po predložku z glavo meril ob vratnico in matiral Ter Stegna.

Nemški prvaki so leteli in obrambi gostov povzročali kopico težav, Piquéja, Jordija Albo in kolege pa je s piskom za prekršek v 13. minuti po slabih izbijanjih rešil šele sodnik Mark Clattenburg. Optimizem Bavarcev je pokazal tudi poskus Bastiana Schweinsteigerja, ki je v enem naslednjih napadov z ogromne razdalje meril na tribuno.

Neymar razrešil vse dvome

Te so po začetnem norenju obmolknile v 15. minuti, ko je Lionel Messi z izjemno podajo v prostoru zaposlil Luisa Suáreza, velikodušni Urugvajec pa je pred nemočnim Neuerjem odložil žogo Neymarju, ki jo je zgolj pospravil v prazno mrežo. Počasni posnetki so pokazali, da Suárez v trenutku oddaje žoge ni bil v prepovedanem položaju, Brazilec pač, vendar po nogometnih pravilih ni vplival na igro.

Zadetek je napovedal naravnost nemogočo nalogo za rdeče, toda Müller bi jih kmalu spet vsaj navidezno vrnil v igro, če bi njegov izjemen strel z glavo v 19. minuti uspel premagati Ter Stegna, a je nekdanji član Borussie Mönchengladbacha poletel proti svojemu stičišču vrat in rešil Katalonce s fantastično parado. Müller je bil še naprej v središču vsega dobrega, kar je v prvem delu tekme uspelo Bavarcem, tudi v 27. minuti, ko je na robu kazenskega prostora lepo našel Lewandowskega, strel maskiranega Poljaka s konico nogometnega čevlja pa je zadržal Ter Stegen.

Na mestu je moral biti tudi Neuer, ki je ustavil lepo kombinacijo Neymarja in Messija ter strel slednjega, ki je med številnimi branilci domačih uspel ostro meriti po tleh, a je bil njegov stari znanec na mestu. Müller je bil nerešljiva katalonska uganka in po akciji Thiaga je nemški napadalec znova meril le v rojaka. Pep Guardiola je vedel, kaj govori, ko je Barcelono pred povratno tekmo označil za najboljšo ekipo v protinapadih na svetu, saj je po pol ure "sedel" nov smrtonosen protinapad, ki ga je po pobegu Suáreza in njegovi nesebični podaji z natančnim strelom na prvo vratnico Neuerja zaključil Neymar.

Ter Stegen zaklenil vrata

Nemški prvaki so v naslednjih minutah pokazali nekaj pregovorne vztrajnosti in Schweinsteiger je v 38. minuti znova izvrstno meril z glavo, kjer pa je njegov strel pod prečko spet pričakal izjemni Ter Stegen. Občasni nemški reprezentant je moral čudežno reševati svoj klub tudi po sicer srečni akciji Bayerna, po kateri je do neoviranega strela znotraj kazenskega prostora prišel Lewandowski, Ter Stegen mu ga je ubranil, toda nato moral žogo še izbiti tik pred prečkanjem golove črte. Okroglo usnje s celotnim obsegom še ni prečkalo črte. 

Müller je ob izteku prve minute sodnikovega podaljška znova pobegnil Barçini obrambi, toda njegove podaje v sredino ni uspelo izkoristiti kateremu izmed soigralcev. Bayern je na gol tekmeca sprožil devet strelov, šest na gol tekmeca, Barca je poskusila štirikrat, vse žoge so šle v okvir vrat.

Bavarci še dvakrat v polno

Uvodne minute drugega polčasa niso postregle z lepšimi priložnostmi, Bayern pa je do zasluženega izenačenja prišel tik pred iztekom prve ure igre, ko je napako Sergia Busquetsa in podajo na rob kazenskega prostora izkoristil Lewandowski - poljski ostrostrelec je mojstrsko zaplesal mimo Javierja Mascherana in brez zaleta neubranljivo zadel ob vratnico.

Nevarno je bilo tudi v 63. minuti, ko se je Müller lepo obrnil na sredini kazenskega prostora, a ob vnovič statični obrambi gostov meril mimo vrat nepremičnega Ter Stegna. Gostje so bili povsem nenevarni in predajali številne brezciljne žoge nasprotnikom. Ti so povedli v 74. minuti, zadel pa je Müller, ki mu je žogo na robu kazenskega prostora odložil Schweinsteiger, Ter Stegen pa je bil prekratek po strelu v svojo levo.

Veliko napako si je v 78. minuti privoščil še Messi, ki je preigraval v nevarnem položaju in predal žogo Schweinsteigerju, strel Lewandowskega pa je po odboju od Piquéja zletel za las mimo vrat. Benatia bi lahko že čez nekaj sekund vnovič zadel po kotu, toda povsem osamljen je nekdanji član Rome meril prek vrat. Bavarci so v napadu počeli vse, kar se jim je zahotelo, Müller pa v ugodni situaciji na robu kazenskega prostora ni meril, temveč zgolj neuspešno podajal in v 82. minuti je po vodi splavala še ena lepa priložnost. Podobna se je v 85. minuti ponudila tudi Lewandowskemu, ki je spet neoviran na tribuno meril z roba kazenskega prostora. Lewandowski je prelepo s peto v 92. minuti zaposlil Maria Götzeja, ki pa ga je v zadnjem hipu pred Ter Stegnom ujel Dani Alves.

Barcelona jekljub vsemu storila dovolj in se veselila povratka v finale, kamor se ni uvrstila vse od Guardiolinega odhoda leta 2012. Neymar je skušal v zadnji pravi akciji gostov po preboju pred Neuerja na drugi vratnici nesebično zaposliti Messija, a Brazilčeva podaja je bila predolga.

Guardiola: Upam, da bo Barcelona osvojila naslov

"V nobenem trenutku nisem začutil, da je preobrat možen. Igrali smo tako, kot smo sposobni," je po tekmi dejal Guardiola, ki bo drugo sezono na jugu Nemčije sklenil le z državnim naslovom. "Izpasti proti najboljši ekipi tega trenutka na način, na katerega nam je to uspelo, daje pomen trenerskemu poklicu. Potrebno je čestitati Barçi, ki je pravični zmagovalec para. Upam, da bodo osvojili peti naslov. Zaslužijo si ga."

"Cilj je izpolnjen, naslednji je, da osvojimo Ligo prvakov. Moja nogometna kariera je bila zelo uspešna in nanjo sem zelo ponosen, zato nimam nobenih neporavnanih računov, čeprav bo tekma drugačna od katerekoli druge, ker bom zdaj trener," je takoj po tekmi dejal Luis Enrique, ki je v svoji igralski karieri kot eden redkih nosil tako dres Barcelone kot madridskega Reala.

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Bayern : Barcelona  3:2 (1:2) /0:3/
Benatia 7., Lewandowski 59., Müller 74.; Neymar 15., 29.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.