Šport > Nogomet
39 ogledov

Neymar podpisal: "Nisem vreden 50 milijonov"

Neymar Barcelona podpis pogodbe pogodba grb prihod predstavitev
1/32
EPA
Brazilski diamant Neymar je z uro zamude pristal v Barceloni, kjer je popoldne podpisal petletno pogodbo do junija 2018. Po dvojnem slikanju pred grbom Barçe, enkrat z belo, drugič pa s sivo majico, je stopil na zelenico katalonskega svetišča in prvič oblekel tudi dres Blaugrane. Prestop, vreden 57 milijonov evrov, je najdražji v zgodovini kluba.

"Zelo sem srečen, da sem postal nogometaš Barçe. Izpolnile so se mi sanje," je Neymar, ki je 56.500 gledalcev na Camp Nouu najprej nagovoril v katalonščini, povedal ob prihodu na zelenico. Stadion Barcelone bo njegov dom naslednjih pet let, potem ko je brazilski zvezdnik po uspešnem zdravniškem pregledu podpisal pogodbo do junija 2018.

"Stadion je navdušujoč. Želiim pomagati klubu in Lionelu Messiju, da ostaneta najboljša na svetu," je na navdušenje zbranih navijačev povedal nekdanji član Santosa. Brazilec je spal bolj malo, saj je še pred manj kot 24 urami v dresu brazilske reprezentance v Riu igral prijateljsko tekmo proti Angliji (2:2) in kmalu po obračunu vkrcal na letalo za katalonsko prestolnico. 

Na letališču El Prat je pristal z zamudo nekaj minut čez 13. uro in se takoj podal proti pisarnam Barçe na Camp Nouu. Zanimivo − po slikanju z belo majico pred klubskim grbom, bela je simbolična barva največjega tekmeca Real Madrida, se je po podpisu pogodbe s predsednikom Sandrom Rosellom pred grbom pojavil v preveliki polo majici z grbom Barcelone.

Končna cena 57 milijonov evrov

Tako je ponovil napako Ludovica Giulyja izpred nekaj let. Francoz se je na podpisu pogodbe z Barcelono pojavil v elegantnem belem suknjiču, ki mu ga je takratni predsednik Joan Laporta nemudoma zamenjal za majico drugačne barve ...

Podpredsednik kluba Josep Maria Bartomeu je v veliki dvorani 1899, kjer je potekala novinarska konferenca, nato poleg športnega direktorja Andonija Zubizarrete in novega člana Barcelone razkril številke prestopa. Barça je za njegov prihod odštela 57 milijonov evrov, Neymar pa bo imel v pogodbi odkupno klavzulo 190 milijonov evrov. Katalonci so deset milijonov že pred meseci nakazali Santosu, ostanek pa jim bodo nakazali v naslednjih treh letih.

Neymar Barcelona podpis pogodbe pogodba prihod predstavitev | Avtor: EPA EPA
Zubizarreta je razkril, da je Barcelona prvič resno začela spremljati Brazilca na južnoameriškem prvenstvu do 20 let v Peruju, ko so leta 2011 njeni skavti poročali o nogometašu, ki je bil ključen tako za igro reprezentance kot Santosa.

"Najboljši že igra tukaj, to je Messi"

"Nima konkretnega položaja, zna zabijati gole, prelomiti tekmo. Potrebuje ostale soigralce, da igra bolj uravnoteženo. V tistem poročilu iz leta 2011 je še pisalo, da je eden največjih talentov, ki lahko postane eden najboljših na svetu," je razkril Zubizarreta. Neymar številke še ni izbral, zatrdil pa je, da se s tem ne obremenjuje.

"Moral sem se zaržati, da pred prihodom na zelenico nisem zajokal," je na novinarski konferenci povedal Neymar. "Z zlato žogo se nikoli nisem obremenjeval, niti s tem, da bi bil najboljši na svetu. Najboljši že igra tukaj, to je Lionel Messi. Tako Real kot Barcelona sta velika kluba, v čast mi je, da sta se oba zanimala zame, ampak srce sem imel pri Barceloni."

Klubska veljaka sta še razkrila, da sta v dogovor s Santosom vključeni tudi dve prijateljski tekmi, za kateri datuma še nista določena, bo pa brazilski prvoligaš verjetno eden izmed naslednjih nasprotnikov katalonskega velikana na vsakoletnem pokalu Joana Gamperja na Camp Nouu. 

"Kriv" za prihod tudi Daniel Alves

"Čutim spremembo, ko sem prišel v Evropo. Zelo hitro se bom prilagodil, da bi šlo življenje normalno naprej, in da bi velikokrat razveseljeval navijače. Tu sem, da bi igral z najboljšimi na svetu in razdelili si bomo odgovornost, da bi se čimbolj razumeli in osvojili vse pokale, ki nam bodo na voljo. 'Kriv' za moj prihod je tudi Daniel Alves, vedno mi je govoril lepe reči o klubu," je nadaljeval Neymar.

"Messi ali Cristiano Ronaldo? Vedno je lažje igrati z najboljšim na svetu. Pred časom sem očetu dejal, da sem bil vedno bolj za Messija, zdaj pa mu bom lahko pomagal od blizu. Ampak Cristiano je izjemen igralec, da ne bo pomote. Eden najboljših na svetu in eden tistih, po katerih sem se zgledoval."

Neymar Barcelona podpis pogodbe pogodba prihod predstavitev | Avtor: EPA EPA
Brazilca, ki se je po koncu novinarske konference podal na še en čezoceanski let v domovino, kjer se bo 15. junija začel pokal konfederacij, je spremljalo tudi veliko rojakov-novinarjev. V enem izmed odgovorov jim je moral pojasniti, zakaj se je za večkrat odlašani prihod odločil ravno letos.

Bolje katalonsko kot špansko

"V Evropo nisem prišel zaradi novinarjev ali navijačev. Menil sem, da je to pravi trenutek, in da bom lahko še napredoval. Zabave? Veliko zabav je tudi v Braziliji, saj veste. Nisem prišel zaradi zabav," je bil jasen Neymar. "Povsem sem miren, ker vem, da bo šlo že od začetka vse po načrtih. Pri Santosu sem imel tri argentinske soigralce, s katerimi sem skušal govoriti špansko, ampak nisem se še naučil. Bolje mi gre katalonščina kot kastiljščina. Skušal bom še izboljšati svojo katalonščino."

Prvotni načrt Barcelone je bil sicer, da se Neymar klubu pridruži leta 2014, je razkril Bartomeu, a je klub za eno leto "prestavil" njegov prihod. Pred leti se je špekuliralo tudi, da je že prestal zdravniški pregled za prestop k madridskemu Realu, a je Neymar to zanikal.

Ni vreden 50 milijonov

"Ne, nisem bil na zdravniškem pregledu. Barcelono sem vedno občudoval, ker je imela v svojih vrstah vedno toliko brazilskih idolov. Sledil sem Barçi in igral proti njej, vedno sem pa sem si želel zanjo tudi igrati. Ne verjamem, da sem vreden 50 milijonov evrov, ampak hvaležen sem Barceloni, da je uresničila moje sanje," je še povedal 21-letni Brazilec.

"Pelé je bil vedno nekdo, ki mi je dal veliko nasvetov, ampak nikoli nisva govorila samo zaradi tega. Primerjave z Messijem? Nisem na njegovem nivoju, sploh se ne morem primerjati z njim."

Komentarjev 1
  • drmr1980 20:05 03.junij 2013.

    Ja in kaj zdaj, če je v belem????BARCA je ZAKON !!!!