Šport > Nogomet
59 ogledov

Neymar si končno lahko oddahne, tožilstvo vrglo puško v koruzo

Neymar Epa
Špansko tožilstvo je danes umaknilo obtožbe zaradi korupcije in goljufije proti nekdanjemu nogometnemu zvezdniku Barcelone Neymarju in drugim obtoženim. Sojenje poteka v Barceloni zaradi domnevnih nepravilnosti v zvezi s prestopom Brazilca leta 2013 iz Santosa v Barcelono, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot navaja AFP, je tožilstvo z dramatično potezo napovedalo "umik obtožb zoper vse obtožene in za vse očitke", s katerimi so se soočili. Špansko tožilstvo je zahtevalo dveletno zaporno kazen za Neymarja, ključnega člana brazilske reprezentance, ki se bo naslednji mesec kot favoritinja odpravila na svetovno prvenstvo v Katarju, in plačilo desetih milijonov evrov denarne kazni.

Zdaj 30-letni Neymar je dejal, da se ne spomni, ali je sodeloval pri pogajanjih, ki so leta 2011 pripeljala do dogovora, sklenjenega z Barcelono, o njegovem prestopu dve leti pozneje iz brazilskega kluba Santos v Barcelono.

Umik obtožb je vrhunec dolgoletne pravne sage o Neymarjevem odmevnem prestopu v Evropo. Neymar se je nato leta 2017 pridružil francoskemu PSG v rekordnem prestopu, vrednem 222 milijonov evrov.

Neymar je bil eden od devetih obtožencev na sojenju zaradi obtožb, povezanih s korupcijo, med njimi so bili njegovi starši in njihovo podjetje N and N, ki upravlja njegove posle. Med obtoženimi so bili tudi dva nekdanja predsednika Barce, Sandro Rosell in Josep Maria Bartomeu, ter nekdanji šef Santosa, Odilio Rodrigues Filho.

V Barceloni so ves čas trdili, da je prestop stal 57,1 milijona evrov, vendar so tožilci menili, da je stal najmanj 83 milijonov evrov. Klub je podjetju N and N, ki je v lasti družine Neymar, plačal 40 milijonov evrov, Santosu pa 17,1 milijona evrov, od tega naj bi 6,8 milijona prejelo športno investicijsko podjetje DIS, v lasti brazilske verige supermarketov Sonda, da bi prikrili pravo vrednost posla.

Iz podjetja DIS so sicer vložili lastno tožbo, v kateri obtožujejo ostala družbenika v poslu tajnega dogovarjanja, s čimer naj bi ga oropali dejanskega deleža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.