Šport > Nogomet
18 ogledov

Neymarjev dvojček torpediral podmornico

Bale Real Madrid Valladolid Liga BBVA Španija prvenstvo
1/26
Reuters
Barcelona je velika zmagovalka prvih tekem 16. kola španske Lige BBVA. Katalonci so izkoristili popoldanski zdrs madridskega Reala pri Osasuni (2:2) in z dvema goloma Neymarja premagali Villarreal slovenskega reprezentanta Bojana Jokića (2:1).

Villarreal je močno oslabljen z Bojanom Jokićem na klopi začel tekmo proti Barceloni, ki bi lahko s številnimi svežimi močmi po izjemni evropski predstavi proti Celticu hitro povedla že v sedmi minuti.

Po kotu je Alex Song prišel do strela z neposredne bližine, ki je stresel okvir vrat. Barçina igra je lepo stekla in Song, slednji spet ni igral na položaju zadnjega zveznega vezista, toda malce bolj v vlogi tokratnega rezervista Xavija Hernándeza, bi lahko v enajsti minuti po dvojni podaji z Neymarjem bolje podal v sredino, kjer se mu je ponujal Brazilec.

Neymar izkoristil zgodnje božično darilo

Brez svojega izjemnega dirigenta Canija rumena podmornica ni pretila, tudi nekdanjega člana Blaugrane Giovanija dos Santosa so imeli Katalonci vedno pod budnim nadzorom. Kljub vsemu si v ne preveč bleščečih prvih 20 minutah na drugi strani niso pripravili večjih priložnosti.

Barceloni je na pomoč nato priskočil Mario Gaspar, ki je z roko ustavil podajo v sredino Jordija Albe in zakrivil enajstmetrovko. Neymar si je z dolgim zavezovanjem čevlja na desni nogi vzel kar nekaj časa pred strelom, ki ga je z dolgim in malce neprepričljivim zaletom uspešno izvedel z varanjem vratarja Sergia Asenja, ki se je ulegel na napačno stran.

Sprehod Musacchia do gola za 1:1

Izvrstno je nekdaj eden največjih talentov španskega nogometa posredoval po strelu Andrésa Inieste, ko je rešil gotov zadetek za 2:0. Po prihodu iz slačilnice so domači takoj doživeli hladen tuš, ko je Villarreal po sodniški napaki neupravičeno prišel do kota, po katerem je Marcu Bartri ušel kapetan Mateo Musacchio in veliko prelahko neoviran zadel z glavo.

Dos Santos je kmalu zapretil tudi za šokantno vodstvo gostov in rumena podmornica se je definitivno začela dvigovati. Barcelona se je mučila s pripravljanjem pravih priložnosti in Montoya je znova zamudil s podajo, ko so Katalonci v 60. minuti le uspeli lepo izigrati gostujočo obrambo. Trener Gerardo Martino je kmalu v igro namesto Songa posal Xavija.

Z Jokićem po novo izenačenje

Fàbregas je v 63. minuti pred Asenjom zapravil priložnost tekme, ko ga je v prostoru lepo našel Alexis Sánchez, a je nekdanjega kapetana Arsenala vratar rumenih dobro in še pravočasno zaprl ter ubranil njegov nezainteresiran poskus. Cesc se je hitro odkupil in v 68. minuti podal slastno žogo na drugo vratnico, kjer jo je pričakal Sánchez in nesebično zaposlil Neymarja za lahek gol z neposredne bližine.

Barcelona Villarreal Liga BBVA Španija prvenstvo Alexis Sanchez Perez | Avtor: EPA EPA
Gostujoči strateg Marcelino je nemudoma reagiral in v igro poslal slovenskega reprezentanta Jokića, Asenjo pa je kmalu po prihodu Gorenjca ubranil poskus Neymarja in mu preprečil hat-trick. Barcelona se je odločila braniti z veliko količino posesti žoge, ki pa bi kmalu prinesla odločilni gol, a je volej Inieste v 82. minuti z novim odličnim posredovanjem ustavil Asenjo.

Barça v naslednjem kolu brez zvezde

Martino je v zaključku tekme tako kot Marcelino opravil še vse preostale menjave – priložnost sta dobila Pedro Rodríguez na mestu Sáncheza in Sergi Roberto, ki je nadomestil kislega Fàbregasa. Barcelona se je v napeti končnici nekajkrat nevarno poigravala v svojem kazenskem prostoru, pred in v nasprotnem pa so bili njeni člani boleče površni.

Neymar, ki zaradi smešnega rumenega kartona, ko ni počakal na pisk sodnika ob izvajanju kota, je po fantastični akciji z Robertom in silovitim strelom zatresel še prečko v enem zadnjih napadov. Brazilec zaradi omenjenega rumenega kartona ne bo smel igrati na naslednji tekmi z Getafejem.

Osasuna "špiknila" še Real: le remi belega baleta

Barçin šolarček Oriol Riera je Osasuni v prvem polčasu prinesel nepričakovano visoko vodstvo proti velikemu Real Madridu. Rojeni Barcelončan je vedno sladka zadetka proti madridskemu velikanu zabil v 16. in 39. minuti.

Madrid je sicer prevladoval, z Iscom v zvezni vrsti pa je veliko uporabnih žog na vedno težkem gostovanju dobival tudi prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki se je vrnil v postavo po daljši odsotnosti zaradi poškodbe.

Modrić ni dobil "penala"

Ronaldo je v deveti minuti zapravil veliko priložnost, ko ga je Isco s peto fantastično našel povsem samega v kazenskem prostoru, njegov strel pa je zletel mimo gola Andrésa Fernándeza. Veliko priložnost je na drugi strani zastreljal tudi Roberto Torres, nato pa so domači navijači lahko prvič resneje "podivjali".

Ronaldo Silva Osasuna Pamplona Real Madrid Liga BBVA Španija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Po slastnem predložku Marca Bertrána z zunanjim delom nogometnega čevlja je Riera kot duh osamljen v kazenskem prostoru neubranljivo zadel z glavo. Madridčani so kmalu iskali prvo najstrožjo kazen na tekmi, ko je verjetno res pod prekrškom padel Luka Modrić, a je sodnik Clos Gómez ostal neomajen. 

Ramos izključen, Isco za približanje

Ob prevladi gostov in nekaj zapravljenih priložnostih Ronalda so "Baski" udarili še drugič, spet je bil zraven Riera, ki je v mrežo pospravil ubranjeno žogo Diega Lópeza. Slednji je izvrstno ustavil strel še enega bivšega člana Blaugrane Damie Abelle, Rierinega strela pa na golovi črti ni uspel ustaviti nemočni Marcelo.

Ko bi že lahko dejali, da reči ne bi mogle biti slabše, je za nov hud udarec Realu poskrbel Sergio Ramos, ki se je z roko nepazljivo gradil in v obraz udaril Torresa za drugi rumeni in s tem rdeči karton v 44. minuti. Kot je že v navadi Reala to ni zmedlo in Isco je z lepim strelom, ki je s pomočjo vratnice premagal Fernándeza, poskrbel, da je beli balet v slačilnice odplesal kot prerojen.

Bale iz igre, Real izenačil po novi izključitvi

Drugi polčas je Osasuna začela nevarno povlečeno, tudi z igralcem manj pa je Real brez težav pritiskal za izenačenje s Xabijem Alonsom kot pomožnim branilcem ob odsotnosti Ramosa. Carlo Ancelotti je po slabih desetih minutah nadaljevanja aktiviral še Ángela Di Marío, ko je presenetljivo iz igre potegnil resda do tedaj nevidnega Garetha Bala.

Real je izgubil vajeti igre in Torres je imel v 70. minuti lepo priložnost, da pokonča kraljevi klub, a mu je López strel na prvo vratnico dobro ubranil. Ancelotti je že prej iz igre potegnil še Modrića, ki ga je v novi zanimivi menjavi nadomestil branilec Nacho.

Napeto do konca

Veter v jadra so gostje dobili v 80. minuti, ko je takoj po izključitvi Francisca "El Gata" Silve (oster start nad Ronaldom za drugi rumeni karton) z glavo izenačil Pepe, ki je zabil žogo v mrežo po Iscovi podaji s prostega strela. Ancelottijeva zadnja poteza je bila aktivacija Jeséja Rodrígueza, Real pa je šel z odhodom iz igre Isca tudi zares "all in".

Osasuna je srečno preživela do štiriminutnega sodnikovega podaljška, ko je Real nekajkrat zapretil, toda nezbranemu Benzemaju ni uspevalo prav nič. Madridčanom ni uspelo, Osasuna pa je tudi proti drugemu španskemu velikanu v letošnji sezoni (po 0:0 z Barcelono) vzela točko. Za derbi naslednjega kola proti Valencii madridski klub poleg Ramosa ne bo mogel računati niti na "kartoniranega" Pepeja. 

Španska liga, 16. kolo:

Levante : Elche 2:1 (1:1)
Barral (41, 80); Săpunaru (25)

Osasuna : Real Madrid 2:2 (2:1)
Riera (16, 39); Isco (45), Pepe (80)
RK: Silva (79/Osasuna); Ramos (44/Madrid)

Rayo Vallecano : Granada 0:2 (0:1)
Rico (35), Riki (89)
RK: Nacho (43/Rayo)

Barcelona : Villarreal 2:1 (1:0)
Neymar (30/11-m, 68); Musacchio (48)
Jokić (Villarreal) je igral od 69. minute.

Málaga :  Getafe 1:0 (0:0)
Santa Cruz (75)

Almería : Espanyol 0:0 (0:0)

Real Sociedad : Real Betis 5:1 (1:1)
Agirretxe (6, 68), Ansotegui (55), Griezmann (62), Prieto (85); Molina (19)

Sevilla : Athletic Bilbao 1:1 (1:1)
Moreno (4); Laskurain (7)

Atlético Madrid : Valencia 3:0 (0:0)
Costa (60, 74/11m, 82/11m)

Ponedeljek ob 22.00:
Real Valladolid - Celta Vigo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.