Šport > Nogomet
10 ogledov

Nič slabši od Romunov!

V soboto so Bolgari z golom Velizarja Dimitrova z 1:0 ugnali Romune, a vseeno os Žurnal24 main
V Sofiji so nas Bolgari na uvodni tekmi kvalifikacijskega cikla za prvenstvo stare celine lanskega septembra ugnali z visokih, a zasluženih 3:0.
 

Naši fantje se zelo trudijo, zato moramo imeti več potrpljenja.

Milan Miklavič

Od tedaj se je v slovenski izbrani vrsti spremenilo marsikaj. Imamo novega selektorja in nekaj svežih obrazov. Kaj pa Bolgari? Za pomočnika Matjaža Keka Milana Miklaviča , ki jih je spremljal v živo, niso nič slabši od odličnih Romunov!

Mojstri improvizacije
Milan Miklavič je v naši izbrani vrsti odgovoren za Bolgare. Najprej si je ogledal posnetek tekme z Albanci, nato pa v soboto v Sofiji še tekmo v živo z Romuni. "Proti Romunom, ki so njihovi dolgoletni veliki tekmeci, so Bolgari igrali odlično. Po individualni kakovosti Bolgari niso nič slabši od Romunov. Igrajo mirno, tudi ko imajo žogo v svoji posesti, in so veliki mojstri improvizacije, kar je verjetno njihova največja prednost," tekmeca laskavo ocenjuje Miklavič, ki pa je opazil tudi šibke točke. "Romuni so si v soboto priigrali štiri čiste priložnosti, vse na enak način. Odvzeta žoga in potem globinska podaja za hrbet bolgarskih branilcev. Tako so prišli pred vratarja sami. Centralna branilca sta namreč malce počasna in tudi slaba v predvidevanju igre. Verjetno bodo to poskušali popraviti, naši fantje pa so na njihove slabosti opozorjeni," razmišlja Kekov pomočnik, ki pravi, da slovenska javnost ne sme zahtevati preveč. "Tekma ne bo niti približno lahka, kar je dobro, ker bodo fantje bolj motivirani in skoncentrirani. Če bomo njihove pomanjkljivosti znali izkoristiti, lahko dosežemo ugoden rezultat," ostaja Miklavič optimist.


Hristo Stojčkov © AFP

 

Hiter prehod v napad
In kaj Miklavič predlaga Keku?
"Najpomembnejše bo, da se po hitrem odvzemu žoge, le-to čim hitreje prenese v napad. Tako bi iz igre izpadlo nekaj bolgarskih igralcev, obramba tekmecev pa se ne bi utegnila postaviti. Če je nasprotnik v obrambi organiziran, je igrati bistveno težje," pravi Miklavič, ki največjo nevarnost vidi v bolgarskih asih: "V napadu igrajo s peterico. Stilianu in Martinu Petrovu, Dimitru Berbatovu in Velizarju Dimitrovu se pridruži še Blagoj Georgiev. Ti možje so njihova udarna moč."

Še nekaj o Bolgarih
Bolgarska nogometna zgodovina je polna velikih imen evropskega nogometa. Kdo se ne spomni samovoljnih, samosvojih in samovšečnih mojstrov bolgarskega nogometa Hrista Stojčkova , Emila Kostadinova in Krasimirja Balakova . Po generaciji, ki je na SP leta 1994 osvojila četrto mesto, so Bolgari padli, a predvsem v napadu jim znanja in ustvarjalnosti še danes ne manjka. Bolgare vodi isti selektor kot ekipo pred trinajstimi leti: Dimitar Penev . Na slovensko srečo jutri v Celju ne bo Valerija Božinova (Manchester City, tržna vrednost: 9.500.000 evrov, letna plača: 1.500.000 evrov), ki ima poškodbo kolenskih vezi, manjkata pa tudi vratar Georgij Petkov in zvezni igralec Marčo Dafčev . Imajo pa Bolgari še vedno stare muhe: njihov vzkipljivi temperament in balkansko podcenjevanje pogosto krojita njihovo usodo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.