Šport > Nogomet
3 ogledov

Nigerija zadnji polfinalist

Mohamed Nagy Gedo je v 93. minuti zadel za 2:1. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Egipt je tretji polfinalist afriškega prvenstva v nogometu v Angoli. Po podaljških so premagali Kamerun s 3:1 (1:1, 1:1). Za zadnje mesto v polfinalu se merita Zambija in Nigerija.

V ponovitvi finala izpred dveh let – takrat je Egipt z golom Mohameda Aboutrike osvojil svoj šesti in drugi zaporedni naslov afriškega prvaka – so se spet bolje znašli Egipčani. Kamerun (ob Egiptu in Slonokoščeni obali je veljal za glavnega favorita prvenstva) je bil sicer večino rednega dela tekme boljši tekmec, toda v podaljških sta ga lastna napaka in sodniška zmota stali ugodnejšega razpleta.

Tekma je bila sicer še dodatno posebna za kapetana Egipta Ahmeda Hassana, saj je ta dres državne reprezentance oblekel že na 170. tekmi. To je rekordni dosežek, ki ga je 34-letni vezist prevzel rojaku in dosedanjemu rekorderju Hossamu Hassanu. A dvoboj s Kamerunom se je zanj začel vse prej kot praznično, saj je v 25. minuti po kotu žogo z glavo potisnil v lastno mrežo.

Egiptovskemu kapetanu je nato v 37. minuti "darilo" za rekordni dosežek poklonil kar kamerunski vratar Carlos Kameni. Ta je namreč zelo slabo posredoval po Hassanovem strelu s 34 metrov in žogo spustil v mrežo. Pred drugim polčasom sta bili reprezentanci tako poravnani.

V nadaljevanju so bili sprva nevarnejši Egipčani, nato pa so pobudo vse bolj prevzemali Kamerunci. Ti so bili aktivnejši, boljši, nevarnejši tekmec, vendar pri zaključnih strelih jim niti napadalec kalibra Samuel Eto'o ni pomagal. Žoge so namreč letele v vse smeri, le v okvir gola ne. Kazen bi skorajda sledila v 89. minuti, ko je Emad Moteab z volejem iz bližine zadel le zunanji del mreže.

Ker odločitve ni bilo po rednem delu, so sledili podaljški. V teh pa so "faraoni" takoj udarili in odločili tekmo. Najprej je Mohamed Nagy Gedo v 93. minuti unovčil slabo podajo Geremija Njitapa proti svojemu vratarju, dve minuti pozneje pa je Hassan s prostega strela poslal zavito žogo proti kamerunskemu golu, Kameni jo je odbil v prečko, od tam pa se je po mnenju sodnikov odbila čez golovo črto. Videoposnetek je pokazal, da so delivci pravice Kamerunce oškodovali. Vse kamerunske upe je v 112. minuti dokončno pokopala (upravičena) izključitev Aureliena Chedjouja zaradi prekrška nad Gedom.

Nigerijci v polfinale po enajstmetrovkah
Nigerijska
nogometna reprezentanca je zadnja polfinalistka afriškega prvenstva v Angoli. V četrtfinalu je po enajstmetrovkah premagala Zambijo s 5:4. Prvi polčas zadnje četrtfinalne tekme ni ponudil toliko razburljivih trenutkov kot prejšnje tekme. Nigerijci, ki so sicer imeli žogo v posesti več kot 60 odstotkov časa, so še najbolj nevarno akcijo izpeljali v 30. minuti, ko je John Obi Mikel z roba kazenskega prostora preizkusil sposobnosti zambijskega vratarja Kennedyja Mweeneja. V drugem polčasu so prvi zapretili Zambijci, ko je v 65. minuti nigerijska obramba žogo po strelu z glavo Hijanija Himoondeja izbila z golove črte. Redni del se je končal brez zmagovalca. Nigerijci, ki so v 92. minuti po dolgem času izpeljali nevarnejšo akcijo, pa so na začetku drugega podaljška ostali brez Onyekachija Apama, ki je dobil drugi rumen karton. Vendar Zambijci številčne prednosti niso znali izkoristiti, tako da so zmagovalca prvič na tem turnirju odločile enajstmetrovke. Strelci obeh ekip so se pri teh izkazali z močnimi in natančnimi streli, na koncu pa je vendarle slavila Nigerija s 5:4.

Egipt se bo v četrtkovem polfinalu pomeril z Alžirijo, Nigerija pa bo moči merila z Gano.

Izidi četrtfinala:
Nedelja, 24. januarja:
Angola :  Gana 0:1 (0:1)
Slonokoščena obala : Alžirija 2:3 (1:0, 2:2)

Ponedeljek, 25. januarja:
Egipt
: Kamerun 3:1 (1:1, 1:1)
Zambija : Nigerija 4:5 (0:0) *
* - po streljanju enajstmetrovk

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.