Šport > Nogomet
12944 ogledov

Nihče ni pričakoval, kaj bo potegnila iz žepa

Print Screen
Prvič v nogometni zgodovini je bil na uradni tekmi uporabljen beli karton.

Na ženski četrtfinalni tekmi portugalskega pokala med Sportingom in Benfico se je pisala nogometna zgodovoina. Prvič je bil namreč na uradnem obračunu pokazan beli karton, katerega uporaba bi se - sodeč po pozitivnih odzivih - lahko v prihodnosti še razširila.

V nogometu sta praviloma v uporabi rumeni in rdeči karton, s katerima delivci pravice kaznujejo nedovoljeno početje igralcev. Tokrat je glavna sodnica Catarina Campos na tekmi uporabila beli karton, za katerim se skriva nekoliko drugačen pomen.

Namen belega kartona ni graja, temveč pohvala.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Zgodovinski trenutek se je zgodil pri vodstvu Benfice s 3:0, ko sta zdravniški ekipi obeh moštev prihiteli na pomoč eni izmed igralk, kateri je po navedbah britanskega The Suna nenadoma postalo slabo na klopi za rezerve.

Ko je osebje uspešno izpolnilo svojo dolžnost, jih je sodnica za požrtvovalnost in hitro reakcijo nagradila z doslej še nikoli videnim kartonom.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Za razliko od rumenega in rdečega je namen belega kartona prepoznavanje in nagrajevanje športnega fair-playa, s čimer Portugalci orjejo ledino na področju utrjevanja etičnih vrednot v profesionalnem športu.

Pokalni obračun na stadionu Luz, ki so ga domačinke dobile s 5:0, si je ogledalo več kot 15.000 gledalcev, kar je nov portugalski rekord za obisk ženskih nogometnih tekem.

Komentarjev 3
  • AnGus 11:40 23.januar 2023.

    A 'zaslabilo ji je'?! Morda na novo izumljate slovenščino ali pa je pisec navaden neizobražen analfabet...