Šport > Nogomet
20 ogledov

Niso še Barça, težava je obramba

Zdrava Robben in Ribery ter še kakšna okrepitev v obrambi. To je recept za uspeh Žurnal24 main
"Nismo še na nivoju, kot sta Real in Barcelona," pove Giovane Elber, ki je Bayernu priboril zadnji evropski naslov (2001). "Neuer in Rafinha sta dobri okrepitvi, a potrebujemo še enega branilca."

Deset let mineva od zadnjega evropskega naslova prvaka münchenskega Bayerna. V zadnji sezoni so Ligo prvakov sklenili v osmini finala, lani so izgubili veliki finale. Pritisk nad štirikratnimi evropskimi prvaki, da se vrnejo na prestol, je visok in zato so že zgodaj začeli podpisovati okrepitve za novo sezono. Njihov novi vratar bo Manuel Neuer, obrambo pa bo okrepil Rafinha. A ti dve pridobitvi nista dovolj, da bi Bayern lahko postal kos Barceloni, Manchester Unitedu in madridskemu Realu, meni nekdanji član bavarskega ponosa, Giovane Elber. Danes 38-letni nekdanji napadalec je med letoma 1997 in 2003 za Bayern zabil kar 92 golov.

"Nismo še na nivoju, kot sta Real in Barcelona," pove Elber, kateremu še danes srce utripa za Bayern. "Barcelona je letos igrala neverjetno. Real ima odlične nogometaše, pa so bili vseeno korak za Barcelono. Ekipa je bolj pomembna od posameznika. Mi smo bili leta 2001 zelo močna ekipa. Bayern mora spet postati pravi ekipa. Bayern mora igrati ekipno, Franck Ribery in Arjen Robben sta le del kolektiva. Neuer in Rafinha sta dobri okrepitvi, a sezona je dolga in potrebujemo še enega branilca." Lani zdaj že nekdanji trener Bayerna, Louis van Gaal, ni pripeljal nobene okrepitve: "Zdaj vidimo, da je bila to napaka. Bayern ni letos osvojil ničesar."

Elber poudarja, da je bil težava Bayerna predvsem obramba. "V vezni vrsti smo bili dobri, to pa ne velja za obrambo. Z Neuerjem in Refinho bo obramba boljša." Vratarja Neuerja je primerjal z legendo bavarskega kluba Oliverjem Kahnom: "Neuer je bolj miren od Kahna. Manuel mora prevzeti njegov pristop." In kaj poreče o napadu? Navdušen je predvsem nad Mariom Gomezom, ki je sezono 2010/2011 sklenil s 40 zadetki. "Za Gomeza sem zelo vesel, saj sem mu večkrat dejal, da naj vztraja v Bayernu. Prvih nekaj sezon v klubu mu ni bilo lahko. Mnogo so govorili, da ni bil pravi nakup. Rekel sem mu, da naj trdo dela in zdaj je delo obrodilo sadove."

Da je težava Bayerna res obramba, se strinja tudi Roy Makaay, ki je na Bavarskem med letoma 2003 in 2007 zabil 78 golov. "V obrambi jaz ne bi nikoli prodal Lucia. Bil je eden anjboljših centralnih branilcev, s katerim sem sam kdaj igral. Zdaj jim zelo manjka." Lucio je bil leta 2009 prodan v Inter, letos spomladi pa namignil, da bi se rad vrnil v München.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.