Šport > Nogomet
1105 ogledov

"Niti slučajno ne bom govoril o rečeh, kjer nisem bil zraven"

Matjaž Kek Anže Petkovšek
Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek bo v torek predstavil seznam nogometašev, na katere bo računal na prvih kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo 2020 proti Izraelu in Makedoniji.

Kot pravi slektor, so cilji jasni, o imenih pa pred samim seznamom še noče govoriti, prav tako ne o kapetanu.

Kek, ki je kot zadnji selektor Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje, in sicer na svetovno prvenstvo 2010, je po uspešnem trenerskem poslu pri hrvaški Rijeki malce selektorskega občutka spet dobil januarja, ko je v Marbello peljal izbrano vrsto, sestavljeno po večini iz igralcev slovenske lige.

"Vedno pravim, da naj za reprezentanco igrajo najboljši v danem trenutku. V Marbelli so bili to igralci, ki so bili takrat na voljo," je v pogovoru za STA uvodoma dejal Kek in poudaril, da o tem, ali bo kdo iz tiste ekipe tudi v njegovih načrtih za kvalifikacije, do objave spiska ne bo razpredal.

"O imenih ne bom govoril, ampak v Marbelli je bilo nekaj stvari, ki jih moramo drugače narediti, nekaj pa je bilo tudi dobrih. Želim si, da bi igralci, ki bodo zdaj na spisku, imeli enako željo, enako motivacijo, saj mislim, da je to osnova za nadaljnje delo."

V javnosti se poraja vprašanje, kdo bo po novem kapetan, nazadnje je bil to Bojan Jokić, kar precej prahu pa je dvignila zgodba Jana Oblaka pod prejšnjim selektorjem Tomažem Kavčičem, ko vratar Atletica tudi zato, ker ni dobil kapetanskega traku, ni igral za izbrano vrsto. Oblak se zdaj vrača v ekipo.

"To je še eno vprašanje, ki bolj mori medije in javnost. S tem se bomo ukvarjali na zboru. Narediti moramo več stvari, ob tehnično-taktični pripravi se bomo pogovarjali tudi o tem. Mislim pa, da me tako dobro poznate, da veste, da je to stvar slačilnice in nas samih najprej. Zelo vesel bom, če bom imel v Haifi (na prvi kvalifikacijski tekmi 21. marca; op. STA) 23 kapetanov, ki bodo dihali kot eden," pravi Kek.

O ciljih je že večkrat poudaril, da morajo biti visoki. V skupini so ob Izraelu še Poljska, Avstrija, Makedonija in Latvija. "Slovenija vsekakor ni favorit v skupini, ampak govoriti, da pa je dobro biti tretji ali četrti ... Treba si je postaviti visoke cilje," pravi Kek in dodaja, da se vsi zavedajo, položaja, v katerem je slovenski nogomet.

"Samo prihod novega selektorja na pomeni, da bo vse rožnato in gladko oziroma da je bilo prej vse tako slabo. Realno smo, kjer smo. Imamo dobre igralce v dobrih klubih, iz tega pa je treba narediti ekipo, ki bo dihala kot eden, ki bo na vsaki tekmi poskušala prepričati sebe in nogometno javnost. Kakorkoli se sliši, ima reprezentanca pred sabo velik izziv. Tudi sam sem sprejel to vlogo, da skušam na najboljši možen način skupaj s sodelavci, NZS in igralci obrniti krivuljo v pozitivo," meni selektor.

Mariborčan noče govoriti o tem, kaj je slovenski reprezentanci doslej manjkalo, da ni bila uspešna. "Niti slučajno ne bom govoril o stvareh, pri katerih nisem bil zraven. Vsak selektor poskuša narediti vse, da bi mu uspelo. Drugačni so pristopi, vsak pa mora narediti vse, kar je v njegovi moči, se žrtvovati, biti ponosen, iti od akcije do akcije ..." poudarja Kek.

Dodaja, da to ni nek nov začetek, ampak le začetek novega kvalifikacijskega cikla. "Mislim, da ima vsak od nas, od igralcev do mene, dovolj veliko vizijo, da vse to poskuša narediti. Je pa tako, eno je govoriti, eno komentirati, v medijih opozarjati, nekaj drugega pa je nekaj narediti."

Kek pojasnjuje, da se potencial kaže z igranjem fantov v svojih klubih. "Ta potencial je treba spraviti v skupino, ekipo, potem lahko pričakujemo pozitivne rezultate. Če bo to dovolj za veliko tekmovanje, je težko govoriti. Nihče pa ne more ničesar narediti sam. Svoje odgovornosti se zavedam, moj prvi osnovni cilj je ustvariti ekipo, ki bo prepoznavna, ki bo v pozitivnem smislu sprovocirala navijače, ljubitelje nogometa in javnost."

Kek je imel ob uvrstitvi na SP 2010 jasno zgrajeno okostje ekipe, pa tudi jasen koncept igre. Za zdaj o sami igri nove generacije noče govoriti. "Mislim, da ni čas za leporečje, ampak za študiranje o stvareh, ki jih je treba narediti. Ne bo enostavno, tega se zavedam tudi sam," pravi nekdanji trener Maribora.

"Ampak rekel sem že takoj, da je to zame velika čast in to miselnost bom poskušal prenesti na igralce. Zelo sem zadovoljen s tem, kako so se odzvali v pogovorih, zdaj pa je čas, da stopimo skupaj. Razpored ni idealen, ampak na koncu koncev pa igraš z vsakim po dve tekmi in razmišljamo o prvi in naslednji tekmi, to pa je Izrael v Haifi," je zaključil Kek.

Komentarjev 1
  • alojz73 22:01 11.marec 2019.

    Največja pridobitev te reprezentance: Vrnitev Keka Vrnitev Oblaka Da ne bo več trouble makerja Kampa