Šport > Nogomet
11 ogledov

Nizozemci razbili Italijane

Wesley Sneijder je po hitrem protinapadu v 31. minuti izid povišal na 2:0.
1/30
Žurnal24 main
Na drugi tekmi skupine C Eura 2008 je Nizozemska s 3:0 nadigrala Italijo. Strelci za prvo zmago oranžnih nad modrimi po 30 letih so bili Van Nistelrooy, Sneijder in Van Bronckhorst.
 

Euro 2008, skupina C, 1. kolo

Nizozemska : Italija 3:0

Na stadionu Stade de Suisse Wankdorf v Bernu sta se v sklopu skupine C, tako imenovane skupine smrti, pomerili reprezentanci Nizozemske in Italije . Čeprav je v prvih desetih minutah gol Nizozemske dvakrat ogrozil Antonio Di Natale , pa so bili več pri žogi in tudi nekoliko agresivnejši oranžni. Prvo priložnost za gol slednjih je imel v enajsti minuti s prostega strela s 25 metrov Wesley Sneijder , a je nastreljal živi zid. Odbito žogo je dobil Rafael van der Vaart , streljal na gol italijanskega kapetana Gianluigija Buffona , a je bil slednji na mestu. V 18. minuti se je Ruud van Nistelrooy sam znašel pred Buffonovimi vrati, a se mu je vratar uspešno vrgel pod noge in preprečil strel na gol. Nizozemci so premoč kronali z golom v 26. minuti. Izredno močan strel Van der Vaarta je tik pred golovo črto v mrežo preusmeril Van Nistelrooy. Mislili smo, da je šlo za prepovedan položaj, a je eden od italijanskih branilcev ležal ob golu v avtu. Luca Toni je zaradi protestiranja prejel rumeni karton. V 31. minuti so imeli izvrstno priložnost Italijani, iz kota je podal Andrea Pirlo , a je Gio van Bronckhorst žogo odbil z golove črte. Takoj potem so Nizozemci izvedli hiter protinapad, v katerem je z evrogolom na 2:0 povišal Sneijder. Le dve minuti pozneje bi lahko na 1:2 znižal Mauro Camoranesi , a se je z obrambo na svojem 126. nastopu za izbrano vrsto izkazal Edwin van der Saar . Akcije v prvem polčasu ni manjkalo, saj je naslednja superpriložnost sledila v 42. minuti, ko se je pred Buffonom znova sam znašel Van Nistelrooy. Žogo je po ne najboljšem strelu Nizozemca italijanski vratar poslal v kot. Prvi polčas se je končal z vodstvom Nizozemske z 2:0.

Prvi gol je dosegel Van Nistelrooy, ki je preusmeril žogo po strelu Van der Vaaarta. © Reuters

 

V 51. minuti so Italijani prejeli že tretji rumeni karton (v prvem polčasu je "porumenel" tudi Gianluca Zambrotta ), dobil ga je najbolj borbeni v dresu azzurov Genarro Gattuso . V uvodnih minutah drugega dela igre so pobudo prevzeli Italijani, Roberto Donadoni pa je segel po prvi menjavi ( Fabio Grosso je zamenjal poškodovanega Marca Materazzija ), a do realizacije polpriložnosti še ni prišlo. Nigel de Jong je bil v 58. minuti prvi Nizozemec, ki je s strani sodnika Petra Fröjdfeldta dobil rumeni karton. V zadnjih 25 minutah je italijanski selektor stavil na veterana Alessandra del Piera , ki je zamenjal Di Nataleja. Napadalec Juventusa je zaigral veliko bolj napadalno kot Natale, njegov prvi nevarnejši strel je v 70. minuti zletel prek vrat Van der Saarja. Zadnjih dvajset minut je v vrstah oranžnih namesto strelca prvega gola Van Nistelrooya igral rahlo poškodovani Robin van Persie . V 76. minuti se je Toni sam znašel pred nizozemskim vratarjem, žogo je brcnil visoko prek vratarja in njegovega gola. Dve minuti pozneje je imel stoodstotno priložnost Grosso, a je bil Van der Saar na pravem mestu. Ko je v 78. minuti Van der Saar ubranil tretji zaporedni super strel Italijanov, so Nizozemci izvedli hiter protinapad. Dirk Kuyt ga ni uspel realizirati, a so dobili še eno priložnost, ki jo je z glavo v gol realiziral Van Bronckhorst. A akcije še kar ni bilo konec. Italijani so bili povsem razbiti. Rezervist Ibrahim Afellay je v 82. minuti zadel prečko. Tekma z doslej največ goli na Euru 2008 se je končala s 3:0 in prvo nizozemsko zmago nad Italijani na prvenstvih stare celine po tridesetih letih.

Veselje nizozemskih igralcev je bilo ob veličastni zmagi zelo, zelo veliko. © Reuters

 

Težko pričakovani obračun skupine C je zadovoljil nogometne sladokusce in bil pravo nasprotje monotonega francosko-romunskega dvoboja. Zadovoljni so bili lahko tako nizozemski navijači, ki so se veselili obilne zmage nad Italijo kot nevtralni ljubitelji nogometa, le za Italijane je bil začetek Eura precej bolj črn, kot so si predstavljali v najslabših scenarijih. Reprezentanci Francije in Romunije sta se v prvi tekmi prvega kola skupine smrti v Zürichu razšli z neodločenim izidom 0:0 .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.