Šport > Nogomet
7 ogledov

Nogomet bo pregnal bedo

Kapetan Egipta Ahmed Hassan s pokalom za zmagovalca afriškega pokala narodov Žurnal24 main
V nedeljo se bo v Gani začel 26. afriški pokal narodov, ki že dolgo ni imel tako širokega kroga favoritov za naslov kot letos. Tudi zvezdnikov bo na pretek, prav zaradi teh pa bodo posledice tekmovanja na svoji koži močno občutili tudi številni evropski klubi.
 

Zadnjih pet zmagovalcev

1996 Južnoafriška republika
1998 Egipt
2000 Kamerun
2002 Kamerun
2004 Tunizija
2006 Egipt

Afriški pokal narodov je luč sveta ugledal leta 1957 , premierna različica tega tekmovanja pa je pripadla Egiptu , ki je še dandanes s petimi naslovi najuspešnejše moštvo v zgodovini turnirja. Krog favoritov se je z vse večjim pritokom afriških nogometašev na staro celino močno povečal, tako da so standardni "nosilci" (Nigerija, Kamerun, Slonokoščena obala) dobili prav pestro družbo, v kateri bodo svoje mesto pod afriškim nogometnim soncem iskali tudi Senegal, Mali, Egipt, gostitelj Gana in še kdo. Igranje na domačih tleh se je v bližnji preteklosti izkazalo za veliko prednost: leta 2004 je Tunizija pred svojimi gledalci prvič v svoji zgodovini osvojila prestižni naslov, pred dvema letoma pa je podoben podvig uspel tudi Egiptu , ki je bil sicer ob pravem razcvetu nogometa v osrednji in južni Afriki v zadnjih letih kar malce postavljen na stranski tir.

26. različico afriškega pokala narodov bo tokrat organizirala Gana . Tekmovanje bo potekalo v štirih mestih – Kumasiju , prestolnici Akri , Tamaleju in Sekondiju . Tako kot v Evropi se tudi v Afriki za naslov meri šestnajst ekip (štiri skupine s štirimi ekipami), turnir pa se bo končal desetega februarja na stadionu Ohene Djan v Akri, ki – zanimivo – še ni povsem dokončan.

Superzvezdnik Barcelone Samuel Eto'o je v kvalifikacijah zabil kar enajst zadetkov. Tudi v španskem prvenstvu je v izredni formi, zato ni čudno, da se je Barcelona na vse kriplje trudila, da Kamerunec ne bi odpotoval v Gano. © Action Images

 

Zvezdnikov bo letos na pretek. Začnimo kar pri gostiteljici Gani. Legendarni Abedi Pele , ki je leta 1993 z Marseillom osvojil ligo prvakov, je prepričan, da bodo njegovi rojaki letos splezali na afriški piedestal. Najmočnejši aduti bodo zagotovo zvezdnik Chelseaja Michael Essien , veliko pa javnost pričakuje tudi od Sulleyja Ali Muntarija (Portsmouth) in napadalca Gyana Asamoaha , ki si kruh služi pri Udineseju. V skupini A bosta Gance najresneje ogrožala Maroko in Gvineja, ki vse upe polaga v prvega zvezdnika moštva Pascala Feindounouja.

 

Senegalci kar z vladnim letalom

Senegalski predsednik Abdoulaye Wade je navijačem v nogometno obnoreli deželi odstopil vladno letalo za ogled uvodne tekme prvenstva proti Tuniziji.

Skupina B si nedvomno zasluži naziv skupine smrti. Ob autsajderju Beninu se bodo namreč soočile kar tri reprezentance, ki merijo na sam vrh. V prvi vrsti velja izpostaviti Slonokoščeno obalo , ki ima na papirju najverjetneje celo najboljše moštvo v Afriki. V konici napada bosta za zadetke zadolžena Didier Drogba in Salomon Kalou (oba Chelsea), nosilna stebra mošta sta še brata Toure (Yaya in Kolo), zraven pa so tudi nogometaši, kot so Arouna Kone (Sevilla), Didier Zokora (Tottenham) in Boubacar Sanogo (Werder). Nigerija bo imela v Gani vlogo prvega nosilca, saj je med vsemi afriškimi reprezentancami trenutno najvišje uvrščena na Fifini jakostni lestvici. "Super Eaglesi" bodo novo zvezdico naskakovali z zvezdniki tipa Obafemi Martins , Nwankwo Kanu, Yakubu Aiyegbeni, John Obi Mikel in Joseph Yobo. Trojico velikih v skupini B zaključuje Mali . Resda gre za precej nehomogeno moštvo, a vendarle se ključnih igralcev te izbrane vrste verjetno ne bi branili prav nikjer. Na sredini bo imel Mali kar vrhunske nogometaše, ki igrajo vidno vlogo v najmočnejših evropskih klubih: Mamadouja Diarraja iz madridskega Reala, Mohammeda Sissoka iz Liverpoola in Seydouja Keitaja iz Seville. V konici napada bo za zadetke zadolžen eden od najboljših napadalcev na svetu v zadnjih letih, to je Frederic Kanoute .

V skupini C je veliki favorit Kamerun s slovitim Samuelom Eto'ojem na čelu, nevaren pa bo tudi aktualni prvak Egipt, ki sicer po mnenju strokovnjakov letos nima večjih možnosti za obrambo naslova. Egipčani so v Gano pripotovali brez Mida in Hossama Ghalyja, tako da bo največ odvisno kar od igralcev, ki si kruh služijo v sicer močnem egipčanskem prvenstvu.

Didier Drogba se bo v Gani pomeril s soigralcem Johnom Obijem Mikelom iz Nigerije, v nadaljevanju turnirja pa morda tudi z Michaelom Essienom (Gana). © Action Images

 
Zelo močna in izenačena bo tudi skupina D. Senegal se lahko pohvali z izredno navezo v konici napada, kjer kraljujeta El-Hadji Diouf (Bolton) in prvi strelec Marseilla Mamadou NIang , Tunizija in Angola sta nastopili na svetovnem prvenstvu leta 2006 v Nemčiji, velike upe pa gojijio tudi v taboru Južnoafriške republike, kjer se že počasi pripravljajo na spektakel, ki bo sledil čez dve leti na njihovih tleh.

Turnir bo letos dobil tudi dva nova rekorderja. Kapetan Nigerije Rigobert Song bo nastopil že na svojem sedmem pokalu narodov, isti dosežek pa bo uspel tudi Egipčanu Ahmedu Hassanu , ki je dvakrat že osvojil prestižni naslov. Leta 1998 je zadel v velikem finalu in Egiptu priboril četrti naslov, pred dvema letoma pa je bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Hassan je trenutno član belgijskega Anderlechta, navkljub ne ravno ravno visoki starosti (Hassan jih trenutno šteje 32) pa je zbral že, reci in piši, 124 nastopov v majici z državnim grbom!

Brez Evropejcev seveda ne gre. Skorajda vse reprezentance imajo namreč na klopi trenerje iz Evrope, prevladujejo pa seveda Francozi . Francoski šah na črni podlagi bodo tako igrali Claude Le Roy (Gana), Henri Michel (Maroko), Gerard Gili (Slonokoščena obala), Jean-Francois Jodar (Mali) in Roger Lemerre (Tunizija), dobra konja pa v svojih rokah držita tudi Nemca: sloviti Berti Vogts sedi na klopi nigerijske izbrane vrste, Otto Pfister pa bo vodil Kamerunce.

S številnimi krvavimi državljanskimi vojnami, medplemenskimi spopadi, lakoto in boleznimi prežeta celina bo vsaj za dva tedna pozabila na tegobe vsakdanjika. Neustavljivo privlačna igra z okroglo žogo je v preteklosti že znala združevati razdeljena ljudstva. Velikana George Weah in Didier Drogba sta pri tem v preteklosti opravila pomembno vlogo. Prvenstvo je torej priložnost za nogomet, da znova pokaže, zakaj je več kot samo šport.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.