Šport > Nogomet
17 ogledov

Nogomet ostaja nepošten

Čipa v jabulani torej ne bodo vgradili. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sodobna tehnologija se, vsaj zaenkrat, v nogometu ne bo uporabljala. Tako je odločil vrhovni odbor, ki je zadolžen za sprejemanje nogometnih pravil.

Nogomet se bo še naprej zanašal na človeško presojo v vseh, še tako spornih položajih. Tako so odločili vodilni možje Mednarodnega odbora nogometnih zvez (IFAB). "Odločili smo se, da ne bomo posegli po tehnologiji," je po sestanku dejal Jerome Valcke generalni sekretar Fife. "To je konec razprav od uporabi tehnologije v nogometu."

Želja po uporabi tehnologije v nogometu se je pojavila že pred nekaj leti, toda v zadnjih nekaj mesecih je prišlo do večjega števila zelo spornih sodniških potez, ki so usodno vplivale na poteke tekem in celo nekaterih tekmovanj. Najbolj razvpit primer je bil rokometni vložek Thierryja Henryja na drugi tekmi dodatnih kvalifikacij za prihajajoče svetovno prvenstvo v JAR, ki ga je sodnik Tom Henning Ovrebo spregledal, kar je na koncu Irsko stalo uvrstitve na mundial.

"Vsi smo se strinjali, da moramo tehnologijo izriniti iz našega športa. Nogomet je izredna igra prav zaradi ljudi," je še dodal Valcke, morebitne pomisleke, da sodniki delajo napake na zelo pomembnih tekmah pa je zavrnil: "Napake se bodo vselej dogajale. Ampak tudi to je čar nogometa." Eden od argumentov proti uvedbi tehničnih novosti je bila tudi bojazen, da bi tekme nenehno prekinjali, da bi si lahko sodniki ogledovali posnetke spornih trenutkov, ter da bi tako uničili nogometno igro.

Predstavniki Ifaba so si ogledali predstavitvi dveh različnih sistemov, ki bi s pomočjo uporabe tehnologije omogočile bolj pošteno sojenje na nogometnih tekmah, toda obe možnosti so zavrnili. Prvo je bilo tako imenovano "sokolje oko", ki je že v uporabi pri kriketu in tenisu, druga možnost pa je bila vgraditev čipov v nogometne žoge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.