Šport > Nogomet
36 ogledov

Nogometaš leta ... drugič Messi!

Lionel Messi in Marta
1/29
Reuters
Nagrado zlata žoga za Fifinega nogometaša leta je drugič zapored dobil Lionel Messi (Barcelona in Argentina). Trener leta je José Mourinho, najlepši gol v 2010 pa je dal Hamit Altintop (Andreju Sidelnikovu).
Xavi, Messi in Iniesta! Njihove vragolije s tekem v letu 2010 poglejte v dodanem videu, v galeriji pa vse nagrajence: od simpatične Marte do presenečenega Messija.

Xavi, Andres Iniesta ali Lionel Messi je bilo glavno vprašanje! Izbrani trenerji, kapetani in novinarji so izbrali ... napadalca Barcelone in argentinske reprezentance Messija! "Po pravici povedano tega res nisem pričakoval. V čast mi je že, da sem bil nominiran v tako odlični družbi. Zame je to zelo poseben dan. Nagrado bi rad delil s svojimi prijatelji in soigralci, z vsemi navijači Barcelone in Argentine," je na odru Fifine gale dejal Messi.

"Vsi trije smo zmagovalci," je na popoldanskem druženju z novinarji povedal nominiranec Iniesta. "Igram z najboljšimi na svetu in zato sem danes tukaj," je dodal Xavi. "Raje bi z Argentino osvojil svetovno prvenstvo kot pa še eno zlato žogo," je pred razglasitvijo pripomnil Messi. "Xavi in Iniesta si jo bolj zaslužita! Če jo dobita, bom enako vesel, kot če bi jo dobil sam," je že prejšnji teden povedal Messi, ki je zlato žogo prvič dobil pred letom dni.

Zadnjih šest Fifinih nogometašev leta:
2010: LIONEL MESSI
2009
: Lionel Messi
2008: Cristiano Ronaldo
2007: Kaka
2006: Fabio Cannavaro
2005: Ronaldinho

In kako si razlagajo, da so v izbor prišli trije nogometaši Barcelone (in dva iz španske reprezentance)? Xavi pove: "V lanski sezoni smo zbrali 99 točk, kar je res poseben dosežek. Treba je omeniti tudi svetovno prvenstvo. Španski nogomet se je v zadnjih sezonah res razvil. Da smo osvojili naslov svetovnega prvaka, je nekaj nepozabnega, zgodovinskega." "Težko je razložiti filozofijo Barcelone. Razumemo nogomet. Trojica izbrancev pa dokazuje naše trdo delo. Tukaj smo, ker smo osvajali lovorike. To ne pomeni, da smo najboljši, temveč da smo premagali najboljše," pa je dejal trener Pep Guardiola.

V konkurenci dveh Nemk (Fatmire Bajramaj in Birgit Prinz) je že petič Fifino nagrado za igralko leta dobila Brazilka Marta. Potočila je nekaj solzic sreče.

Prvo dejanje gale je bila razglasitev Fifine enajsterice leta: vratar Iker Casillas, branilci Carles Puyol, Gerard Pique, Lucio, Maicon, vezisti Andres Iniesta, Xavi, Wesley Sneijder in napadalci Cristiano Ronaldo, David Villa in Lionel Messi. Šaljivec med njimi je Wesley Sneijder. Kaj je bilo za vas najlepše v letu 2010, so ga vprašali? "Poroka z moja ženo! (smeh) Aja, mislite na nogomet? Osvojiti Ligo prvakov so sanje. Zame je bilo leto res uspešno."

Nagrado za trenerko leta je dobila selektorka nemške ženske reprezentance, Silvia Neid. Trener leta pa je postal spomladi še trener zmagovalcev Lige prvakov (Interja), od jeseni pa trener madridskega Reala, Jose Mourinho. Ta je v zahvali pohvalil delo preostalih dveh nominirancev, selektorja španske reprezentance Vicenteja del Bosqueja in Barceloninega Pepa Guardiolo. "Najbolj pomembne lovorike so tiste za ekipe, ne za posameznike, a vseeno je ta zgodovinska zame in za portugalski nogomet," je dodal Mourinho.

Fifina predsedniška nagrada je šla iz rok predsednika Seppa Blatterja Desmondu Tutuju, ki jo je sprejel v imenu celotne Južne Afrike, gostiteljice mundiala 2010. Najlepši gol leta 2010 je dal Hamit Altintop! Gre za gol, ki ga je kot reprezentant Turčije zabil Kazahstanu. Puskasovo nagrado je prejel iz rok vratarja, kateremu je zabil, Andreja Sidelnikova. Poglejmo ga ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.