Šport > Nogomet
0 ogledov

Nogometaši čisti, prvaki kaznovani

Žurnal24 main
Fifa je potegnila zadnje poteze pod letošnje SP. Reprezentanci, ki sta igrali v finalu, je zaradi slabe discipline denarno kaznovalo. Ob tem so sporočili, da na mundialu ni bilo dopinških grešnikov.
Fifa je določila kazni za reprezentanci Španije in Nizozemske zaradi slabe discipline nogometašev v finalu SP. Nizozemci bodo morali zaradi prejetih kartonov plačati 15.000 švicarskih frankov, Španci, ki so slavili zmago z 1:0, pa 10.000. Angleški sodnik Howard Webb je kar osmim nizozemskim nogometašem pokazal rumene kartone, Španci pa so jih prejeli pet.

Nogometno svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki se je končalo brez pozitivnega primera dopinga. Kot je ta torek sporočila Mednarodna nogometna zveza (Fifa), je pred in med SP opravila 552 testov in vsi so bili negativni. Krovna nogometna zveza je pojasnila, da so testi zajeli vseh 32 reprezentanc. Že pred SP je Fifina zdravniška služba opravila številne obiske po pripravljalnih taborih in nenapovedano testirala igralce, takšnih testov je bilo 256.

Na SP pa so imeli ustaljen postopek. Po vsaki tekmi sta morala po dva igralca vsake ekipe na testiranje, vzorce pa je analizirala Svetovna protidopinška agencija (Wada) v laboratoriju v južnoafriškem Bloemfonteinu.

"V primerjavi s SP 2006 smo povečali število testiranj izven tekmovanja. Še nikoli se igralci niso soočili s tako poglobljenim sistemom testiranja. Rezultati testov pa kažejo, da je v nogometu na najvišji ravni mogoče veliko doseči brez prepovedanih poživil," je pojasnil vodja Fifine zdravniške službe Jiri Dvorak, ki je izrazil tudi zadovoljstvo zaradi primernega odnosa vseh ekip na SP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.