Šport > Nogomet
176 ogledov

Nogometni izid - 132:0

Velibor Džarovski o svojem delu govori brez zadržkov. Žurnal24 main
Velibor Džarovski - Džare živi in dela v Skopju. Na sceni je že vrsto let in velja za simbol nameščanja izidov športnih tekem v Evropi. Prav tako pa se ukvarja z organizacijo glasbenih spektaklov.

Še z nečim je postregel Džarovski: "Po aferi v Splitu je bil najbolj glasen vaš Stane Dolanc. V časopisih sem mu odgovoril, naj se ukvarja s tem, kako bo preživel svoje dneve v penziji in da bi ga rad spomnil na en primer s svetovnega prvenstva v košarki leta 1970. V finalu je Jugoslavija premagala Ameriko. Ob polčasu so vodili Američani, Dolanc pa je v garderobi obiskal sodnike. Zagotovo jih ni spraševal, ali so brisače dovolj mehke. Želel je izvršiti pritisk nanje. Jugoslavija je zaradi njegovega pritiska prišla do preobrata in naslova svetovnega prvaka."
Evropska nogometna zveza (Uefa) preiskuje številne tekme zaradi suma dogovarjanja o izidih. Kaj menite o tem?
Uefa mora to težavo najprej reševati v vzhodnih državah. V Evropi so stave prisotne v približno tridesetih odstotkih držav. Ne govorim samo za nogomet. Tu je košarka, hokej, vsi drugi športi. Kjer so prisotni športniki iz vzhodne Evrope ali pa iz nekdanje Jugoslavije, tam šport ni čist.

Uefa je ostro kaznovala makedonsko Pobedo, ki osem let ne bo smela igrati na evropskih tekmovanjih.
Ja. Sedanji predsednik naše nogometne zveze je bil predsednik Pobede dva meseca pred škandalom. Njegov zet pa je bil predsednik kluba takrat, ko je bil ta kaznovan. Riba smrdi pri glavi!

Koliko tekem lažirate na leto zdaj in koliko ste jih v vaših najboljših letih?
Zdaj okrog dvajset, takrat pa med 80 in 100 na leto. V vseh športih.

Delate tudi v Sloveniji?

Ne več. Delujem v vzhodni Evropi in Belgiji. Tam je veliko igralcev iz nekdanje Jugoslavije. Lahko vam pa izdam, da je bil moj priljubljen kraj za počitek in načrtovanje novih podvigov hotel Žusterna v Kopru.

V Srbiji imate baje preveliko konkurenco.
Ha, v Evropi nimam konkurence! Res pa je, da v Srbiji ne delam več, saj mi zdravje ne dovoljuje tako obširnega področja delovanja.

Povejte, kakšen je postopek nameščanja tekme?
V vsakem klubu je nekaj labilnih igralcev, ki potrebujejo denar. Ali za nov avto ali za poplačilo dolgov. Vrsto let sem že v tem poslu, povsod poznam veliko ljudi in vem, kdo je tak. In na take igralce se obrnem. O imenih ne bom.

Se kdaj obrnete tudi na trenerje, agente, direktorje klubov?
Odvisno. Ločiti je treba dve stvari. Eno je lažirana tekma, drugo pa nameščena. Nameščena je, ko za to vedo vsi v klubu, tudi v upravah, lažirana pa, ko za dogovor ve le nekaj igralcev ali pa sodnik.

Katera je bolj varna možnost za tistega, ki prireja tekme?
Prva, ko vsi vedo, za kaj gre.

Kakšno vlogo imajo v umazanih poslih sodniki?
Sodniki so največje zlo v športu. Kar pojdite v mesecu maju na kakšen avtomobilski sejem, kjer jih boste videli, kako po koncu sezone kupujejo avto.

 

Vam niso nikoli stopili na prste?
Oh, kako da ne. V dveh aferah sem odgovarjal. V splitski aferi leta 1987 so me celo poimenovali največje zlo jugoslovanskega nogometa. Devetdeset dni sem preživel v zaporu. Najprej so mi očitali prejemanje podkupnine, nato krajo družbenega premoženja. Grozilo mi je 15 let zapora.

In kako ste se rešili?
Tisti, ki so naročili razplet tekme, so me rešili. To so bili veliki politiki in gospodarstveniki.

Torej lovke nelegalnih stav segajo ven iz športa?
Seveda. Saj niso ljudje umazani le v nogometu. Taki so tudi državni veljaki. Vse se dogovarja. Dogovarjanje nogometnih tekem je otroška igra v primerjavi s tistim, kar se dogovarjajo politiki.

Prenašate znanje na mlajše?
Da, ampak to je skrivnost. To so ljudje s karierami. S temi stvarmi se ni za hecati. Pa saj so name v karieri dvakrat streljali!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.