Šport > Nogomet
32 ogledov

Nogometni oldtajmerji

Roger Milla je najstarejši strelec zadetka v zgodovini svetovnih prvenstev. Žurnal24 main
Menite, da je legendarni Paolo Maldini pri 39 letih že pravi nogometni "fosil"? Kaj potem šele porečete na Brazilca Pedra Ribeira Limo, ki je pri 58 letih celo dosegel prvenstveni zadetek!

Po koncu letošnje sezone se bo od nogometa poslovilo kar nekaj velikanov, med katerimi velja v prvi vrsti izpostaviti legendarnega nemškega vratarja Oliverja Kahna, ki bo junija dopolnil 39 let, z odhodom pa se resno spogleduje tudi Italijan Paolo Maldini, ki ima za seboj že 23 sezon igranja na najvišji ravni. Čeprav sta Maldini in Kahn za današnje pojme prava nogometna veterana, pa zgodovina beleži kar nekaj posebnežev, ob katerih bi še Kahn in Maldini delovala kot prava mladeniča!

Neil McBain
Škotski nogometaš Neil McBain v svoji karieri ni pustil vidnejšega pečata, čeprav je v dvajsetih letih minulega stoletja nekaj sezon nastopal v majici Manchester Uniteda in Evertona. V zgodovino se je vpisal daljnega leta 1947, ko je postal najstarejši igralec v zgodovini angleškega nogometa. McBain je bil tedaj trener moštva New Brighton, ki je proti Hartlepool Unitedu zaradi poškodb ostalo brez obeh vratarjev. Vratarske rokavice si je nadel kar McBain sam (ta je bil v času svoje nogometne kariere sicer igralec sredine igrišča – op. a.) in branil vrata svojega moštva pri starosti 52 let in 4 mesece! Najstarejši igralec v novodobni zgodovini angleškega nogometa je vratar John Burridge, ki je leta 1995 v majici Manchester Cityja stopil med vratnice pri starosti 43 let, štiri mesece in 26 dni. Burridge je bil zares posebnež. Od nogometa se kar ni in ni hotel posloviti, njegova statistika pa je naravnost neverjetna: odigral je namreč, reci in piši, 27 sezon, v tem času pa je kar 34-krat zamenjal klub!

Amedeo Carboni je najstarejši nogometaš v zgodovini španske Primere Division. © AFP

 
Amedeo Carboni
Zimzeleni Italijan , ki je bil še pred enim letom športni direktor španske Valencie , je starostni rekorder v španski Primeri Division. Ko se je Carboni leta 1997 pri 32 letih iz Rome preselil na Mestallo, prav nihče ni pričakoval, da bo Carboni pri tej starosti postal prava legenda kluba. V majici Netopirjev je namreč igral še devet let, 23. oktobra leta 2005 pa je Carboni s prestola najstarejšega nogometaša v zgodovini španskega nogometa zrušil Brazilca Donata . Na ta dan je namreč Carboni dopolnil 40 let , šest mesecev in 17 dni in tako postal najstarejši nogometaš, ki je kdajkoli nastopil v španskem prvenstvu. Carboni je sezono odigral do konca in se nato pri 41 letih tudi dokončno upokojil.

Ballotta je pri 44 letih še vedno član začetne enajsterice rimskega Lazia. ©

 
Marco Ballotta
Italijani so, vsaj po starostnih rekorderjih sodeč, najbolj žilavi nogometaši na svetu. Rekorder italijanske Serie A vratar Lazia Marco Ballotta je v letošnji sezoni celo standarden član začetne enajsterice rimskega prvoligaša, obenem pa je 44-letni vratar naslovu najstarejšega nogometaša v zgodovini italijanskega prvenstva dodal še naslov najstarejšega nogometaša v zgodovini Lige prvakov. Prejšnji rekorder je bil spet Italijan, branilec Milana Alessandro Costacurta , ki je 21. novembra leta 2006 odigral svojo zadnjo tekmo Lige prvakov, in sicer pri svojih 40 letih in 211 dneh, Ballotta pa je pred nekaj meseci njegov rekord porušil za nekaj manj kot tri leta! Nogometaš, ki je v svoji 25-letni karieri zamenjal že 12 klubov, je namreč 18. septembra lani stopil med vratnice na srečanju Lige prvakov med Laziem in Olympiakosom , na tisti dan pa je Ballotta štel natančno 43 let in 168 dni ! Ballotta v letošnji sezoni doživlja svojo drugo (ali tretjo oziroma četrto) pomlad. Novinec iz Urugvaja Fernando Muslera je namreč ob začetku svoje avanture v Italiji povsem razočaral, po debaklu proti Milanu pa je trener Delio Rossi med vratnice poslal kar Ballotto, ki je tako še dandanes prvi vratar Lazia. Pri Laziu očitno najbolj zaupajo prav veteranom – pred Ballotto je kar sedem let zaporedoma vrata Lazia branil legendarni Angelo Peruzzi , ki se je od nogometa poslovil pri prav tako častitljivih 38 letih.

Roger Milla
Najbolj znano ime na seznamu veteranov je nedvomno Roger Milla . Legendarni Kamerunec je nastopil na treh svetovnih prvenstvih, leta 1994 pa je postavil kar dva rekorda, ki bosta le stežka presežena. Na SP v ZDA je Milla z 42 leti postal najstarejši nogometaš, ki je kdajkoli nastopil na mondialu, za nameček pa je Kamerunec na istem prvenstvu dosegel zadetek in tako obenem postal še najstarejši strelec v zgodovini prvenstev. Roger Milla je po mnenju slovitega Brazilca Peléja eden od najboljših nogometašev vseh časov, največji pečat pa je pustil v Franciji, kjer je z velikim uspehom nastopal v majici St. Etienna, Montpellierja in Bastie. V svoji dolgi in bogati karieri je na 577 uradnih tekmah zabil kar 335 zadetkov, v majici Kameruna pa je zbral kar 102 nastopa.

Pedro Ribeiro Lima je najstarejši nogometaš v zgodovini nogometa. ©

 
Pedro Ribeiro Lima
Če ste nekateri pomislili, da je Romario pri 42 letih absolutni rekorder v zgodovini brazilskega nogometa, ste se krepko ušteli. Ta naslov si namreč lasti malo znani nogometaš, ki sliši na ime Pedro Ribeiro Lima . O njem se ve bore malo, a kljub temu je Lima zapisan v vseh enciklopedijah brazilskega nogometa. Svojo nogometno kariero je namreč začel pri 52 letih, v celoti pa jo je prebil v majici moštva Perilima , ki nastopa v brazilskem prvenstvu province Paraibano. Leta 1999 je Lima dosegel zadetek iz najstrožje kazni, tedaj pa je štel naravnost neverjetnih 58 let ! Ob svojem zadetku je povedal, da ga je za igranje nogometa navdahnil sloviti Romario, energijo pa je črpal iz slaščic sordas, ki so značilne za severovzhodni del Brazilije. Lima je svojo nogometno kariero sklenil pri 60 letih , po nogometnem pokoju pa se je posvetil svojim štirim vnukom.

Sir Stanley Matthews se je od okroglega usnja poslovil pri 55 letih. ©

 
Sócrates in Stanley Matthews
Za konec smo izbrali še dve legendi, ki sta z zlatimi črkami zaznamovali svetovni nogomet. Prvi je znameniti Brazilec Sócrates , ki poleg Zica velja za najboljšega brazilskega nogometaša, ki nikoli ni okusil slasti zmage na svetovnem prvenstvu. Sócrates je svojo nogometno kariero sklenil pri "razumnih" 35 letih, za njegovo reaktivacijo pa je 15 let pozneje poskrbel Anglež Simon Clifford , ki ga je zvabil v amatersko moštvo Garforth Town . "Malce sem brskal naokoli in Sócrates mi je povedal, da ga moja ponudba zanima. Je zelo načelen človek in ga denar ne zanima. To mi je precej všeč, saj ga ne plačujemo. Rečeno mi je bilo, da je v precej dobri formi, čeprav še vedno kadi. Sam sem zelo strog glede tega vprašanja in igralcem ne dovolim kajenja, vendar pa bom tokrat verjetno naredil majhno izjemo," je ob Sócratesovem prihodu povedal Clifford. Dolgo je vztrajal tudi nekoč najboljši nogometaš sveta Stanley Matthews . Ta je pri 50 letih povedal, da je še vedno pripravljen za igro. "Mislim, da je še prekmalu za slovo. Čutim, da še vedno lahko zabijam gole," je nekoč povedal Matthews, ki je mislil resno. Od nogometa se je poslovil šele pri 55 letih , in sicer pri malteškem klubu Hibernians .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.