Šport > Nogomet
3884 ogledov

Nogometni svet žaluje: umrl je eden največjih golgeterjev vseh časov

gerd müller Epa Gerd Müller (prvi z leve).
Legendarni nemški napadalec je še vedno rekorder po številu doseženih golov v elitni Bundesligi.

Nemški nogometni velikan Bayern iz Münchna je na uradni spletni strani potrdil, da je danes pri 75 letih umrl legendarni nemški napadalec Gerd Müller, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eden najboljših napadalcev v zgodovini je v karieri dosegel 365 golov prvenstvenih zadetkov za Bayern v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za reprezentanco takratne Zahodne Nemčije je na 62 tekmah dosegel kar 68 golov.

gerd müller | Avtor: Epa Epa

Z Bayernom je osvojil štiri naslove državnih prvakov, štirikrat je bil tudi pokalni zmagovalec. Trikrat zapovrstjo je v sezonah 1973/74, 1974/75 in 1975/76 osvojil tudi najbolj prestižno evropsko krono, enkrat pa je z Bayernom slavil tudi v pokalu pokalnih zmagovalcev.

Svetovni prvak je z Zahodno Nemčijo postal leta 1974 na domačem SP, potem ko je v finalu proti Nizozemski dosegel edini gol na tekmi. Dve leti prej pa je bil član reprezentance, ki je slavila na evropskem prvenstvu. Zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu je prejel leta 1970.

Strelska krona v bundesligi mu je pripadla kar sedemkrat med letoma 1967 in 1978, šele v minuli sezoni pa je njegov rekord po številu zadetkov (40) iz sezone 1971/72 presegel prav tako zvezdnik Bayerna, Poljak Robert Lewandowski (41).

"Danes je žalosten, črn dan za Bayern in naše navijače. Gerd Müller je bil največji napadalec, prijetna oseba in velik karakter svetovnega nogometa. Bayern ne bi bil to, kar je danes, brez njegove pomoči. Njegovo ime in spomin nanj bosta živela večno," je ob tem dejal predsednik bavarskega velikana Herbert Hainer.

Direktor kluba, nekdanji odlični vratar Oliver Kahn je dejal, da je Müllerjeva smrt užalostila celotno navijaško bazo. "Je ena največjih legend Bayerna, njegovi dosežki in številke pa so brez primere. Večno bo del izjemne zgodovine kluba in celotnega nemškega nogometa. Gerd Müller je poosebitev razvoja in rasti Bayerna v enega največjih klubov na svetu."

Na družbenih omrežjih pa je Bayern zapisal, da se je "danes ustavil svet FC Bayerna. Rekorder po številu naslovov in celotna navijaška baza danes žaluje za v nedeljo umrlim Gerdom Müllerjem".

Nekdanji odlični napadalec, ki se ga je prijel vzdevek "bombnik", je imel v zadnjih letih življenja težave z demenco in Alzheimerjem.

Sožalje družini, svojcem in prijateljem dežujejo tako iz nogometne kot celotne športne javnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.