Šport > Nogomet
69 ogledov

Nogometu se obetajo korenite spremembe

gol mreža zadetek žoga nogomet Profimedias Simbolična fotografija.
Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) bo v naslednjih devetih mesecih odločal o novih pravilih, ki bi dodobra spremenila nogometno igro.

Med drugimi Ifab predlaga, da bi sodniki priznali zadetek, če igralec - seveda z izjemo vratarja - nasprotne ekipe na golovi črti z roko zaustavi žogo.

Predloge, ki so jih poimenovali z naslovom Play Fair (igraj pošteno), bodo preučevali v naslednjih devetih mesecih, verjetno pa jih bodo uvrstili tudi na dnevni red Ifabovega sestanka prihodnji mesec.

Med predlaganimi spremembami, ki so jih povzeli pri britanskem časniku Times, je tudi, da bi nogometaši lahko kote in proste strele izvajali tako, da bi sami sebi podali žogo, kar naj bi povečalo dejanski čas igre, tehnični direktor Ifaba David Elleray pa je poudaril tudi predloga, da bi sodniki lahko piskali konec polčasa oziroma tekme le v primeru, ko gre žoga z igrišča, in da bi sodniki dosodili najstrožjo kazen, če bi vratar z roko sprejel žogo po podaji nazaj proti njemu.

Vratarji pa bi po omenjenih predlogih lahko izvedli začetne strele do soigralcev znotraj kazenskega prostora, pri čemer bi morali biti tekmeci zunaj meja 16-metrskega prostora.

Novost bi bila tudi to, da tisti, ki bi izvajali enajstmetrovko, ne bi dobili druge priložnosti za strel, če bi žoga ostala v igri, torej na primer ob obrambi vratarja ali zadetem okvirju gola. V tem primeru bi namreč žoga avtomatično pripadla tekmečevemu vratarju.

"Tako ne bi bilo potrebe po tem, da bi se igralci drenjali na robu kazenskega prostora in prezgodaj vtekali v kazenski prostor. Nadalje, če bi igralec ekipe, ki napada, vstopil v kazenski prostor prehitro, bi to pomenilo zapravljeno enajstmetrovko. Če pa bi takšen prekršek storil igralec ekipe, ki se brani, tekmec pa bi zapravil najstrožjo kazen, se udarec z bele točke ponovi," še piše v dokumentu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.