Šport > Nogomet
94 ogledov

Nor superpokal, zmaga Barce s 5:4

Beto, Sevilla EPA
Tbilisi je bil prizorišče prve odločilne evropske tekme nove sezone - za superpokal sta se pomerili Barcelona in Sevilla. Po izjemnem boju je odločitev padla šele v podaljšku. Katalonci so slavili s 5:4.

V gruzijski prestolnici, kjer se je tekma na nevsakdanjem prizorišču velikega evropskega (španskega) obračuna zaradi časovne razlike začela šele nekaj pred enajsto uro zvečer, je Barcelona zelo presenetljivo od prve minute igrala brez Pedra Rodrígueza.

Krilni nogometaš, ki bi proti Sevilli lahko odigral zadnje minute v dresu "Blaugrane" pred odhodom v Manchester United, je bil zrel le za klop, trener Luis Enrique pa je od prve minute na mestu obolelega Neymarja zaupal še enemu Brazilcu Rafinhi.

Na levem boku je poškodovanega Jordija Albo nadomeščal Jérémy Mathieu, a tudi osvajalci naslova Lige Evropa, ki so se z omenjenim naslovom kot prvi direktno prebili tudi v letošnji skupinski del Lige prvakov, so imeli svoje težave. Osrednji branilec Adil Rami je bil vprašljiv, toda seviljski strateg Unai Emery ga je uvrstil v prvo postavo ob še enemu novincu Michaelu Krohnu-Dehlieju, prva "špica" pa je bil po odhodu Carlosa Bacce Francoz Kevin Gameiro.

Trije zadetki s prostih strelov

Vroče je bilo na tekmi že praktično v prvem napadu, ko je Javier Mascherano po popolni kapitulaciji katalonske zadnje vrste storil prekršek nad prodirajočim Joséjem Antoniem Reyesom in morda ušel celo izključitvi. Škotski sodnik William Collum je zapiskal za prosti strel točno na robu kazenskega prostora, Éver Banega pa je bil zanesljivi izvajalec in s prekrasnim strelom šokiral španske državne prvake že takoj na začetku - vratar Marc-André ter Stegen se ni niti premaknil.

Toda Katalonci so hitro pokazali, da so pripravljeni nemudoma odgovoriti. Po lepi akciji in podaji Lionela Messija je Luis Suárez padel na robu kazenskega prostora in branilci najelitnejšega evropskega naslova so imeli praktično identično priložnost kot nekaj minut prej Andaluzijci, Messi pa je prosti strel še lepše kot rojak Banega poslal mimo nemočnega Beta za 1:1.

Že v 16. minuti je bilo 2:1 za Barcelono. Po prekršku nad Ivanom Rakitićem si je Messi na dobrih 20 metrih namestil žogo za nov prosti strel in še lepše kot prej zadel s pomočjo daljše vratnice. Sevilla je bila zrela za še kakšen zadetek v svoji mreži in v 29. minuti sta dobitno kombinacijo odigrala Mathieu in Suárez, gol Urugvajca z neposredne bližine pa so sodniki Južnoameričanu razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Visoka prednost Barcelone

Na dva zadetka prednosti bi lahko "Blaugrana" pobegnila tudi v 33. minuti, ko se je Rakitiću znova ponudilo precej prostora za strel z razdalje, a je poskus Hrvata zletel predaleč mimo bližnje vratnice, da bi zaskrbel Beta. Messi je v naslednji akciji nanizal nekaj nasprotnikov, nato pa ga je pred strelom ustavil nezbrani kapetan Andrés Iniesta, ki je v nadaljevanju akcije dobil povratno žogo in zelo dobro ustrelil, najhujše pa je z blokom pred svojimi vrati preprečil Grzegorz Krychowiak.

Rdeče-beli so iz igre zapretili šele v izdihljajih polčasa - po dolgi akciji in neuspešnih izbijanjih Kataloncev je šele Daniel Alves uspel blizu golove črte izbiti pred Gameirojem, na drugi strani pa sta Messi in Suárez prekrasno kombinirala, po preigravanju Argentinca pa ga je tik pred usodnim strleom ustavil edini Sevillin strelec Banega.

A rešitve v enem zadnjih napadov prvega polčasa ni bilo več. Suárez je stekel sam proti Betu, ki je prebral njegovo namero in ga ustavil, a je Urugvajec nato mojstrsko vzel žogo, počakal Rafinho in ga naše ls podajo med nogama Krohna-Dehlieja za lahkih 3:1.

V 52. minuti so Andaluzijci z netočno podajo v zadnji vrsti odprli "avtocesto" Kataloncem za četrti zadetek večera - Sergio Busquets je prestregel žogo in mirno zaposlil Suáreza, ki je zadel pod Betom. Južnjaki so skušali hitro ujeti vsaj navidezni priključek, toda poskus Krohna-Dehlieja je v 54. minuti zletel kakšen meter mimo Ter Stegnove vratnice.

Izjemen povratek Seville

Toda Sevilli se je vseeno uspelo približati in neprepričljiva zadnja vrsta "Blaugrane" je prelahko dovolila znižanje Reyesu, ki je po zgrešenem skoku Mathieuja mirno zadel z neposredne bližine.
Petarda v rdeče-beli mreži bi kmalu odjeknila že čez nekaj sekund, ko se je Rafinha lepo obrnil po podaji Rakitića, a je bil Beto tokrat na mestu. Rakitić je po podaji Messiju dobil povratno žogo Argentinca pred Betom, toda v 61. minuti s težkega položaja zadel Krychowiaka.

Rafinha je po kotu, ki je sledil, za spremembo zadel prečko portugalskega vratarja, ki je znova srečno ušel že petemu zadetku večera. Emery je v 68. minuti namenil debi tudi izjemnemu Ukrajincu Jevgenu Konopljanki, Sevilla pa je nato vedno resneje pritiskala za nov zadetek. Po predložku s strani ga je dočakala, ko je Mathieu v zraku nepravilno oviral Vitola in zakrivil najstrožjo kazen, celo tekmo nevidni Gameiro pa je v 72. minuti zadel za izjemnih 4:3.

Uigrana akcija s prostega strela bi v 77. minuti lahko celo privedla do izenačenja, toda vrnjena podaja v sredino Cokeja na drugi vratnici ni našla Gameiroja. Kasneje pa je vseeno sledil šok za pristaše Barcelone. Rezervist Ciro Immobile, še ena okrepitev Seville v tem prestopnem roku, je iz igre po metu iz avta vrgel Marca Bartro, Italijan pa je nato s podajo na drugo vratnico našel še Konopljanko za izenačenje na 4:4.

V drugem podaljšku odločil Pedro

Barcelona je nato zagospodarila na zelenici, Messi pa je bil v 89. minuti za las oddaljen od morda odločilnega zadetka, toda še en njegov fantastičen prosti strel je zgrešil stičišče vratnice in prečke. Do izteka igralnega časa sta moštvi nanizali le še nekaj neuspešnih prostih strelov in obračun je šel v podaljšek. Šele takrat se je Enrique usmilil Pedra, ki je na zelenici od 93. minute nadomestil Mascherana.

Katalonci so imeli pobudo, toda kaj več od neuspešnega iskanja prekrškov jim proti obrambno naravnanemu nasprotniku dolgo ni uspevalo. Na drugi strani je Mariano celo zapravil najlepšo priložnost prvega dela podaljška, ko je po podaji na stran z levico meril točno v Ter Stegna.

V drugem delu podaljška bi se lahko Immobile odzval veliko bolje po zelo dobri individualni akciji Mariana, a nato ob branilcih nasprotne ekipe ostal celo brez strela. Vzdihe s tribun je bilo moč slišati v 109. minuti, ko je Messi zelo optimistično poskusil s "škarjicami" doseči predložek Alvesa, a bil daleč od uspeha. Sevillčani so imeli vedno več težav in po tem, ko so zdravniki pomagali Krychowiaku, je pomoč zaradi boleče prepone potreboval tudi Vitolo.

Precej revijalen obračun je bil blizu končni odločitvi - "loteriji" enajstmetrovk -, Messi pa v 115. minuti sam priboril in izvedel prosti strel, po katerem je Krohn-Dehlie sicer igral z roko, Argentinec pa je odbitek poslal proti Betu, ki je njegov poskus ubranill, a je na odbito žogo skočil Pedro za strel pod prečko in morda sanjsko slovo od katalonskega velikana.

A to bi bil kmalu račun brez krčmarja, saj je Konopljanka kot hitri vlak stekel po boku in v sredini iskal soigralce, Barcelona pa se je bolj srečno kot spretno ubranila. Po standardnih situacijah že dolgo ne tako ranljiva Barcelona je znova povsem izpadla po prostem strelu Banege, ki je našel osamljenega kapetana Cokeja, a slednji le za las ni uspel izenačiti na 5:5.

Krohn-Dehlie je Alvesa v eni zadnjih akcij zadel s komolcem in začel manjše prerivanje, ki ga je škotski delivec pravice razrešil z rumenim kartonom obema srboritežema. Toda to še ni bil konec vseh razburjenj - Katalonci so želeli krasti čas, toda povsem izpadli in Mathieu je z zadnjimi močmi ustavil Mariana, v zadnji akciji obračuna pa je Immobile spet pobegnil speči zadnji vrsti evropskih prvakov in našel Adila Ramija, ki pa je refleksno meril mimo praktično praznih vrat.

Evropski superpokal:

Barcelona : Sevilla  5:4 (3:1)
Messi 7., 16., Rafinha 44., Suarez 52., Pedro 115 .; Banega 3., Reyes 57., Gameiro 72./11-m, Konopljanka 81.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.