Šport > Nogomet
14 ogledov

Nori srbski derbi: lepilo za glodavce in divjanje 'Duleta'

Vujošević Cedevita Partizan liga ABA zaključni turnir ABA
Partizan je na 146. večnem derbiju s Crveno zvezdo zmanjšal zaostanek za mestnimi rivali, ki imajo na lestvici še vedno tri točke prednosti (2:1). Derbi je na stadionu črno-belih minil v fantastičnem vzdušju, spet pa ni manjkalo incidentov.

Izvrsten volej Nemanje Kojića je v zadnjih minuah odločil 146. večni derbi med Partizanom in Crveno zvezdo, aktualni prvaki pa so v lovu za rekordno sedmo zaporedno zvezdico zaostanek za mestnimi tekmeci na vrhu Jelen Super Lige v soboto zmanjšali na tri točke.

Slaviša Stojanović je lahko na klopi rdeče-belih (prvi derbi na Marakani je dobil z 1:0) le nemočno objokoval zapravljeni dve najstrožji kazni v prvem polčasu, Milošu Ninkoviću in Srđanu Mijailoviću ju je ubranil vratar domačih Milan Lukač, Zvezda pa je v najbolj nepravem trenutku prekinila niz 15 zmag, ki jo je po novem letu pripeljal na vrh lestvice in obudil sanje po težko pričakovanem naslovu.

Prvi strelec lige Dragan Mrđa je po pritisku Partizana na drugi strani "zvezdašem" priigral prvo od dveh najstrožjih kazni. Ninković jo je zapravil, Nikola Drinčić pa je še povišal glasnost na nekdanjem stadonu JNA z izjemnim prostim strelom. Mrđa je nato priigral še eno najstrožjo kazen rdeče-belim, ko ga je z nespretnim startom s hrbta pokosil Branislav Trajković, Lukač pa je prebral tudi namero Mijailovića. Mrđa se je nato v 56. minuti po slabem izbijanju Vladimirja Volkova sprehodil v kazenski prostor in sam poskrbel za izenačenje, Kojić, ki se je šele dobro vrnil po dolgotrajni poškodbi, pa je fantastično matiral Bobana Bajkovića za zmago po podaji Miroslava Vulićevića.

Stojanović: Neverjetno

"Ko izgubiš v zadnji minuti, in ko zgrešiš dve enajstmetrovki, je težko najti prave besede," je po tekmi dejal Stojanović. "Čestitam Partizanu za zmago, mi pa moramo ostati mirni. Naslednjo tekmo z Radom moramo pričakati v enakem razpoloženju. Moramo ohraniti zbranost. Še vedno smo na prvem mestu, ki ga moramo zadržati. Enajstmetrovki? Neverjetno. Neverjetno zato, ker to nista prvi, ki smo jih zapravili. Vadili smo, a je psihološko breme pretežko."

Dveh najstrožjih kazni v zgodovini večnih derbijev ni uspelo zapraviti še nobeni od obeh ekip, Zvezda jih je v letošnji sezoni v vseh tekmovanjih zastreljala že pet (5/9).

Streljali v bolečo ramo

"Intuitivno sem se tudi drugič vrgel v desno. Z Radišo Ilićem (trenerjem vratarjev, op. a.) sva se dogovorila, da se mečem tja. Predpostavljal sem, da bo Zvezda merila tja, glede na to, da sem imel poškodovano desno ramo," je povedal junak derbija Lukač.

Ogrevanje pred derbijem in dogodki med in po sami tekmi so bili prav tako poglavje zase. Ograjo na severni tribuni, kjer so bili nastanjeni navijači rdeče-belih, so njihovi mestni sosedi premazali z vnetljivim lepilom za lovljenje glodavcev, čigar hlapi bi lahko človeka tudi uspavali, a so odgovorni še pred začetkom tekme s pomočjo strokovnjakov uredili nevarno situacijo.

Preiskava torb igralcev, Vujošević izzival

Prvič v zgodovini derbija je policija pred vstopom na stadion tudi preiskala torbe igralcev Partizana, saj so pred derbijem dobili namige, da skuša vodstvo kluba v povezavi z najbolj gorečimi navijači preprečiti organizacijo tekme, igralci pa naj bi navijačem pomagali z vnosom pirotehničnih sredstev. Torbe igralcev so bile polne, a le s pripomočki za igranje tekme.

Še kako napeto je bilo tudi v častni loži, kjer je predsednik športnega društva Partizan in trener košarkarske ekipe črno-belih Duško Vujošević napadal visoke državne funkcionarje in nekatere člane upravnega odbora mestnih tekmecev. Na Vujoševićevi tapeti se je znašel tudi minister Aleksandar Antić, dnevnik Kurir pa poroča, da je bilo njegovo psovanje namenjeno le temu, da "izzove fizični kontakt, oziroma pretep, s katerim bi derbi, šport in športne rezultate postavil v drugi plan".

"Namesto, da bi športno navijal in se veselil ob zmagi, je Vujošević nadaljeval po svojem preverjenem receptu: žaljenje, psovanje, izzivanje incidentov in delanje žrtve iz samega sebe in svojega kluba. Osramotil je sebe in klub, ki je zmagal. Še pred mesecem dni je lažno obtoževal državo, da daje manj denarja Partizanu, zdaj pa ga pred koncem prvenstva skuša pokvariti in vzeti priložnost boljši ekipi, kdorkoli že to je, da bi se zasluženo veselila, ker je Vujošević zadovoljen samo in izključno takrat, ko je on glavna in edina zvezda," so še ostro dodali srbski kolegi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.