Šport > Nogomet
21 ogledov

Noro: United trikrat zadaj, na koncu 4:3!

premier league swansea manchester united van persie flores
1/21
EPA
Dan po božiču je bil na Otoku tradicionalno dan za nogomet. Manchester United je na epski tekmi premagal Newcastle United, ki je na Old Traffordu trikrat vodil (4:3). Zmagoviti gol je v 90. minuti dosegel Javier Hernández. Tri točke Uniteda so postale še toliko večje s porazom Manchester Cityja pri Sunderlandu (0:1). Hat-trick Garetha Bala v Birminghamu (4:0).

Vodilni Manchester United je tradicionalno tekmo na "Boxing Day" proti Newcastle Unitedu v močnem dežju začel brez Wayna Rooneyja, ki je lahko pod streho v civilni opravi spremljal, kako ga je ob Robinu van Persieju nadomeščal Javier Hernández.

Tekma bi se težko začela slabše za domače, saj so "srake" povedle s praktično prvim strelom - Demba Ba je po napaki Michaela Carricka z velike razdalje udaril proti golu, vratar David de Gea pa je žogo odbil točno na nogo Jamesa Percha, ki jo je poslal v mrežo.

Rdeči vragi niso blesteli, jim je pa vseeno uspelo izenačiti v 25. minuti, ko se je prosti strel Van Persieja najprej srečno odbil do Hernándeza, njegov strel pa je v zadetek iz drugega poskusa spremenil Jonny Evans.

Evans je nato čez štiri minute zatresel mrežo še na drugi strani. Po podaji s strani je v padcu premagal lastnega vratarja, a je na olajšanje Old Trafforda stranski sodnik dvignil zastavico.

Ferguson napadel oba sodnika

Igra se je ustavila, gostujoči trener Alan Pardew je besnel - stranski sodnik je namreč ocenil, da je Papiss Cissé v prepovedanem položaju vplival na igro, a je glavni sodnik Mike Dean njegovo odločitev razveljavil.

Gol je obveljal in črno-beli so še drugič senzacionalno vodili v Manchestru. V 39. minuti bi lahko bilo celo 1:3, saj je Sylvain Marveaux s prostega strela zatresel prečko. Domači nogometaši so po polčasu polnem napak igrišče zapustili ob negodovanju svojih navijačev.

Znameniti "hairdryer" (fen za lase), ki ga trener Sir Alex Ferguson v slačilnici uporabi, ko njegova ekipa ne igra dobro, je ostal prižgan tudi ob povratku na zelenico, saj je sloviti Škot namreč nahrulil tako glavnega kot stranskega sodnika, miriti pa ga je moral celo pomočnik Mike Phelan.

Hernandez Chicharito Carrick Manchester United Newcastle Premier League Anglija  | Avtor: EPA EPA

Vragi trikrat odgovorili

Ferguson je vseeno dosegel svoje in dočakal željeno reakcijo svoje ekipe, za katero je še drugič na tekmi z natančnim strelom z roba kazenskega prostora (slabo je posredoval vratar Tim Krul) izenačil kapetan Patrice Evra.

Norišnica na Old Traffordu se je nadaljevala, saj je Cissé po rutinski podaji iz avta in pobegu nekdanjega rdečega vraga Gabriela Obertana z močnim strelom pod prečko zadel že za tretje vodstvo gostov, ki ga je že nekaj minut kasneje izničil Van Persie. Njegov rojak Krul je njegov prvi poskus ubranil, drugego žogo pa je Van Persie poslal v mrežo.

Chicharito streljal v prazno, na koncu zadel

Hernández je imel takoj v naslednjem napadu priložnost, da domače v 73. minuti prvič popelje v vodstvo, a je Mehičan potem, ko je že preigral vratarja Krula, slabo podajal v sredino. Van Persie je bil v 79. minuti centimetre oddaljen od vodilnega gola, a je v padcu po dolgi podaji meril za las nenatančno.

Še večjo priložost je takoj za tem zapravil Hernández, ki z nekaj metrov ni uspel zadeti z glavo, podoben "greh" pa je zakrivil še tri minute pred koncem rednega dela, ko je še z manjše razdalje streljal točno v roke Krulu. Rezervist Sammy Ameobi je na drugi strani s strelom po tleh zadel tudi vratnico. Prav ob izteku 90. minute pa je Hernándezu le uspelo zadeti, ko je v padcu po podaji Carricka zadel za neverjetno zmago.

City in Sunderland ne gresta skupaj

Aktualni prvak Manchester City po zmagi mestnih rivalov nad Newcastlom zdaj zaostaja že za sedem točk, potem ko so proti Sunderlandu z golom nekdanjega soigralca Adama Johnsona izgubili že drugo sezono zapored.

Sinje modrim se je na tretjem mestu še dodatno približal Chelsea, ki ima v dobrem še zaostalo tekmo zaradi igranja na svetovnem klubskem prvenstvu. Londončani so pri Norwich Cityju slavili z golom Juana Mate.

Zabaleta zdravnik povoj poškodba Sunderland Manchester City Premier League Angli | Avtor: EPA EPA
City je bil tudi tokrat kaznovan za svojo zapravljivost v napadu - kapetan Vincent Kompany je z glavo zatresel okvir gola, odbitek pa v mrežo ni uspelo pospraviti Yayi Touréju. Aktualni prvaki, ki so v prejšnjem kolu šele v sodnikovem podaljšku zlomili zadnjeuvrščeni Reading, se tokrat niso uspeli rešiti.

Mata matiral kanarčke

Johnson je s strelom na prvo vratnico v drugem polčasu presenetil reprezentančnega in nekdanjega klubskega kolega Joea Harta ter "črnim mačkam" prinesel že tretjo zmago na zadnjih štirih tekmah.

Po zgodovinski zmagi nad Astonom Villo (8:0) je Rafael Benítez pri Norwichu začel brez Franka Lamparda in Edena Hazarda, a se to ni preveč poznalo pri kreaciji modrih, ki so zadeli po lepi akciji Oscarja in Mate. Po preigravanju Brazilca je Španec z okrog 30 metrov zadel za zmago.

Maroko ne potrebuje Taarabta in Chamakha

Reprezentanca Maroka na prihajajočem Afriškem pokalu narodov, ki ga bo po novem letu gostila Južna Afrika, ne bo računala na Adela Taarabta. Dribler Queens Park Rangers je sicer izrazil željo, da bi zastopal svojo državo na jugu črne celine, a očitno ni prepričal selektorja Rachida Taoussija, ki ga skupaj z Marouanom Chamakhom (Arsenal) ni uvrstil na končni seznam 24 nogometašev.

Taarabt bo QPR tako lahko pomagal v krčevitem boju za obstanek, kjer je ekipa iz zahodnega Londona v sredo sicer izgubila z West Bromwich Albionom. Novice se je bržkone še najbolj razveselil njegov klubski trener Harry Redknapp, čigar naloga po prihodu v klub je vse prej kot lahka.

Sterling Liverpool Newcastle United Premier League Anfield Anglija angleška liga | Avtor: EPA EPA

Sterling zavrnil Jamajko

Liverpoolov talent Raheem Sterling je v sredo dokončno potrdil, da si želi članski reprezentančni nogomet igrati v dresu Anglije, potem ko mu je mesto v reprezentanci ponujala tudi rodna Jamajka.

18-letni krilni nogometaš je pred kratkim z Redsi podpisal petletno podaljšanje pogodbe, prejšnji mesec pa je na prijateljski tekmi proti Švedski odigral prvo tekmo v dresu Anglije, a bi se zaradi starosti še vedno lahko odločil za Jamajko.

"Uresničile so se mi sanje," je dejal Sterling. "Kot 15-letnik se spomnim, kako sem sedel doma in upal, da me bodo vpoklicali v ekipo U-16. To, da sem čez nekaj let dobil vpoklic med člane, je ena najboljših reči, ki so se mi zgodile v življenju."

"Imam jamajške korenine, ampak nihče ni pritiskal name. Angliji nisem mogel obrniti hrbta, ker sem zrasel skozi angleški mladinski sistem in od tam napredoval. Želim še napredovati in storiti še kaj več."

Angleška liga, 19. kolo:

Everton : Wigan Athletic 2:1 (0:0)
Osman (52), Jagielka (77); Koné (82)

Fulham : Southampton 1:1 (1:0)
Berbatov (8); Lambert (85/11-m)

Manchester United : Newcastle United 4:3 (1:2)
Evans (25), Evra (58), Van Persie (71), Hernández (90); Perch (4), Evans (29/a.g.), Cissé (68)
Vučkić (Newcastle) je poškodovan.

Norwich City : Chelsea 0:1 (0:1)
Mata (38)

Reading : Swansea City 0:0

Sunderland : Manchester City 1:0 (0:0)
Johnson (53)

Queens Park Rangers : West Bromwich Albion 1:2 (0:1)
Cissé (68); Brunt (29), Green (50/a.g.)

Aston Villa : Tottenham Hotspur 0:4 (0:0)
Defoe (58), Bale (61, 73, 84)

Ob 20.45:
Stoke City - Liverpool

Prestavljeno:
Arsenal - West Ham United
Tekmo na stadionu Emirates so zaradi stavke delavcev londonske podzemne železnice prestavili na 23. ali 26. januar. Datum bo odvisen od rezultatov v pokalu FA.