Šport > Nogomet
1330 ogledov

Nova zaušnica za Özila, hrbet mu je obrnil še Adidas

mesut ozil Epa
Legendarni nogometaš je v težavah zašel zaradi svojih političnih stališč.

Nemški nogometaš Mesut Özil, ki igra za Arsenal, se je znašel v težavah pri osebnem pokrovitelju Adidasu zaradi svojih političnih stališč. Kot je objavil nemški tabloid Bild, Adidas ne namerava podaljšati pogodbe o pokroviteljstvu z 31-letnim Özilom. Razlog pa naj bi bila tudi Özilova podpora turškemu predsedniku ter ujgurskim separatistom.

Özil, ki se je rodil v Gelsenkirchnu, pripada tretji generaciji turških priseljencev v Nemčiji. Z nemško reprezentanco je osvojil naslov svetovnega prvaka v nogometu leta 2014 v Braziliji in bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki. Na evropskih prvenstvih je z reprezentanco Nemčije leta 2012 osvojil bronasto medaljo.

V zadnjih letih je poskrbel za veliko negativne publicitete zaradi svoje javne podpore turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, zaradi česar je postal tarča kritik skupin za zaščito človekovih pravic. Na rešetu je bil tudi zaradi udeležbe v aferah, kar je odgovorne pri nemškem proizvajalcu športne opreme pripeljalo k odločitvi, da z nogometašem poleti ne bodo podaljšali sponzorskega dogovora v višini 25 milijonov evrov, poroča Bild.

V Adidasu za Bild niso ne potrdili ne zanikali govoric o prekinitvi pogodbe z nogometašem, češ da o pogodbah ne govorijo v javnosti. Adidas je drugi večji sponzor, ki ga je Özil izgubil v zadnjih dveh letih, potem ko Mercedes leta 2018 z njim ni podaljšal pogodbe.

Zvezdnik Arsenala, ki je med največjimi zaslužkarji londonskega kluba s plačo 350.000 funtov na teden (395.000 evrov na teden), je za nemškega velikana na področju športnih oblačil podpisal leta 2013, ko je bil še igralec Reala Madrida.

Özil je leta 2018 senzacionalno zapustil nemško reprezentanco, potem ko je trdil, da je bil predstavljen kot grešni kozel za neuspeh elfa na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Decembra lani je bil vpleten v več polemik, potem ko je kritiziral kitajsko ravnanje z muslimansko etnično skupino Ujguri v zahodni regiji Xinjiang, zaradi česar je Kitajska, ki je postala najbolj donosen čezmejni radiodifuzni trg elitne angleške lige, odpovedala prenos v živo tekme Arsenala proti Manchester Cityju, danes navaja britanski Daily Mail na svojih spletnih straneh.

Nogometni navijači pa tudi niso sprejeli z navdušenjem njegovega vztrajanja, da sredi epidemije novega koronavirusa ne bo privolil v predlagano 12,5-odstotno znižanje plače, kar je zaradi krčenja stroškov predlagal Arsenal.

Adidas je sicer v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 20 milijonov evrov čistega dobička, kar je 97 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. V drugem četrtletju podjetje pričakuje še večji padec. Za prebroditev krize, ki jo povzroča koronavirus, je Adidas od nemške razvojne banke KfW dobil 2,4-milijardno posojilo.

Zaradi korona krize, ki je močno oklestila dobičke, se je Adidas lotil zniževanja stroškov. In pogodba z Özilom očitno ni med življenjsko pomembnimi naložbami za nemško podjetje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.