Šport > Nogomet
0 ogledov

Novakovič pokopal Slovake

1/41
Žurnal24 main
Slovenska reprezentanca je v Mariboru v okviru kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriški republiki premagala Slovaško z 2:1. Obakrat je zadel Milivoje Novakovič.
 

Kvalifikacije za SP, 2. kolo, skupina 3

Slovenija : Slovaška 2:1
Sv. Irska : Češka 0:0
Poljska : San Marino 2:0

Po dveh kolih kvalifikacij za SP 2010 ima Slovenija štiri točke. Po sobotnem remiju proti Poljski so v sredo zvečer v polnem Ljudskem vrtu z 2:1 premagali Slovaško. Slovenski selektor Matjaž Kek ni eksperimentiral s postavo. Na igrišče je poslal isto enajsterico, ki je v gosteh na Poljskem osvojila točko. To pomeni, da je na klopi ostal Bojan Jokič, levo stran obrambe pa je obdržal Mišo Brečko, v Vroclavu naš najmanj zanesljiv mož.

Začetek srečanja je bil dokaj enakovreden, srečanje je bilo sicer živahno, a je potekalo med obema kazenskima prostoroma. Prvo lepo priložnost so si Slovaki pripravili v 19. minuti. Martin Škrtel je začel protinapad na svoji polovici in lepo je na desnem boku našel Roberta Vittka. Ta se je brez težav otresel Marka Šulerja, v sredini poiskal Miroslava Kahrana, ki je žogo z glavo podal do vtekajočega Škrtela, njegov strel pa je zletel mimo leve vratnice naših vrat.

Mileta je bilo povsod veliko. © Gregor Katič

 

V izteku 22. minute pa eksplozija na stadionu. Milivoje Novakovič je začel nasprotni napad, na levi strani našel Andraža Kirma, ki je žogo vrnil na rob kazenskega prostora, tam se je ta srečno od Škrtela odbila točno do Novakoviča, ki je z roba kazenskega prostora lepo zadel levi zgornji kot gostujočih vrat! 1:0.

V 30. minuti odgovor Slovakov. Filip Hološko se je po levi strani prebil vse do golove črte, njegov strel pa je na koncu končal za vrati Samirja Handanoviča. Naši so imeli v 34. minuti spet lepo priložnost. Zlatko Dedič je v ogenj poslal Mirnesa Šišiča, ki je v sredini iskal Novakoviča, ki pa žoge ni preusmeril proti vratom Štefana Seneckyja. V 37. minuti je z razdalje poskušal Andrej Komac, slovaški vratar je žogo odbil na noge Šišiča, a potem ubranil tudi njegov strel. V 43. še ena zlata priložnost za naše. Mišo Brečko je lepo prebil levo stran, ostro podal v sredino, kjer pa Šišiču žoge ni uspelo potisniti v mrežo.

 

Lestvica skupine 3

1. Poljska 4 točke
2. Slovenija 4

3. Slovaška 3
4. Češka 1
5. Sv. Irska 1
6. San Marino 0

V drugi del so Slovaki krenili z novim napadalcem, Dušan Švento je zamenjal Filipa Hološka. Prva lepa priložnost se je Slovakom ponudila v 53. minuti, ko je Vittek sprožil z razdalje preko gola. Naši so se – zavestno ali podzavestno – vse preveč povlekli nazaj, Slovaki pa so prevzemali niti igre v svoje roke. Čeprav je Švento na levi strani povzročal ogromno težav Branku Iliču, pa so gostje (pre)večkrat ostajali "nedorečeni". V 73. minuti je Andrej Komac z enim dotikom prekrasno oddal do Novakoviča, ki se je sam zapodil proti vratom Slovaške. V odločilnem trenutku je žogo domiselno poslal mimo vratarja, a je končala za golom. Pet minut pozneje so spet zapretili domači, po kotu in odbiti žogi je z razdalje sprožil kapetan Robert Koren, žogo pa je ukrotil Senecky.

Andrej Komac je na sredini igrišča oddelal svoje naloge. © Gregor Katič

 


Stadion je spet eksplodiral v 81. minuti, ko je Koren podal do Novakoviča, ta pa se je otresel čuvaja in zanesljivo zadel še drugič. Karneval na tribunah je trajal le dve minuti, saj je po nezanesljivi reakciji naše obrambe mirno zadel rezervist Martin Jakubko. Nekaj trenutkov pozneje je z razdalje sprožil še Zdenko Štbra, njegov strel pa je švignil mimo desne vratnice Handanovičevih vrat. Do konca se rezultat ni več spremenil in naši so prvič v zgodovini ugnali Slovake.

 
 

Zasluženo smo zmagali v fenomenalnem Ljudskem vrtu. Tekma je bila spektakularna.

Matjaž Kek

 

Selektor Matjaž Kek je bil nad izidom in vzdušjem razumljivo prezadovoljen: "Zasluženo smo zmagali v fenomenalnem Ljudskem vrtu. Tekma je bila spektakularna. Na koncu smo vedeli, da moramo biti zelo pozorni na padec koncetracije. Za nami je peklenskih deset dni. Mislim, da smo pokazali napredek glede na prejšnji kvalifikacijski ciklus." Slovenija bo tretjo tekmo kvalifikacij igrala 11. oktobra, ko bo gostila Severno Irsko. "Obe ekipi sta prikazali dober nogomet. Igrati smo začeli nekoliko prepozno, tako da je Slovenija zasluženo zmagala. Gostitelji imajo kar nekaj dobrih posameznikov, še posebej bi izpostavil Novakoviča," pa je po srečanju misli strnil selektor Slovaške Vladimir Weiss.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.