Šport > Nogomet
22 ogledov

Novi papež je navijač San Lorenza

Bergoglio papež Frančišek San Lorenzo navijač zastavica Reuters
Novi papež Frančišek I., do srede bolj poznan pod imenom Jorge Bergoglio, je velik navijač in član argentinskega kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa. Vodil je celo mašo ob stoletnici kluba, njegov oče pa je bil član košarkarskega moštva. Uganili ste - San Lorenza. Za modro-rdeče sicer navija tudi filmski igralec Viggo Mortensen (Aragorn iz Gospodarja prstanov).

Kot vsak pravi Argentinec je tudi novi papež nogometni navdušenec, piše portal španskega športnega časopisa AS. Jorge Bergoglio, oziroma Frančišek I., je velik navijač San Lorenza de Almagra, kluba iz argentinske prestolnice Buenos Airesa.

Leta 2008 je vodil celo mašo v čast stoletnici kluba iz četrti Boedo, ko so mu izdali tudi člansko izkaznico s številko 88235N. San Lorenzo, njihov vzdevek je tudi santos (svetniki, op. a.), ima močne krščanske korenine - ustanovil ga je salezijanski duhovnik Lorenzo Massa.

Bergoglio, ki se je rodil leta 1936, je odraščal ravno med prvo "zlato dobo" kluba, ko je mitska ekipa z Zubieto, De la Mato, Farro, Pontonijem, Martinom in Silvo osvojila naslov prvakov leta 1946, nato pa z revolucionarno igro (napadalna z veliko podajami) navdušila na turneji po Evropi.

Brez naslova od leta 2003

"Prvaki iz leta 1946 so bili neverjetna ekipa," se je ob neki priložnosti spominjal novi papež. Po njegovem telesu torej teče modro-rdeča kri, saj je njegov oče za San Lorenzo igral tudi košarko. Nogometna ekipa kluba iz prestolnice sicer ni osvojila naslova že vse od leta 2003, tudi v letošnji sezoni pa zaseda sredino lestvice.

V njenih vitrinah se sveti deset pokalov za naslov prvaka, od srede dalje pa bo poleg največjih uspehov v zgodovino San Lorenza zapisan tudi en papež, še dodajajo pri AS.

Čeprav je bil večkrat oster kritik cerkve in pokojnega Janeza Pavla II., se je iz Dubaja oglasil tudi argentinski "nogometni bog" Diego Armando Maradona, ki je prihod svojega rojaka na čelo rimokatoliške cerkve komentiral v svojem slogu.

Bog nogometa in papež oba Argentinca

"Bog nogometa je Argentinec, zdaj pa je Argentinec še papež," Maradonino izjavo prenašajo agencije. "Ko bom šel v Italijo upam, da bom dobil avdienco pri njem," je še dodal nekdanji nogometaš Boce Juniors, enih od mnogih rivalov San Lorenza v argentinskem velemestu.

Maradona je sicer kljub kritikam na račun pokojnega poljskega papeža poudaril, da je bil obisk pri njegovi svetosti "nekaj nepozabnega".

Bergoglio papež Frančišek San Lorenzo navijač izkaznica | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.