Šport > Nogomet
18 ogledov

NZS praznovala 90 let

Orazem, Kek
1/27
Žurnal24 main
Nogometna zveza Slovenije je ob svoji 90-letnici v Ljubljani pripravila slavnostno akademijo. Na njej so se spomnili začetkov, legend, predsednikov in predvsem najbolj prijetnih spominov v njenem delovanju.
KDO VSE JE BIL POVABLJEN NA AKADEMIJO?

NZS, pod imenom Ljubljanska nogometna podzveza, ustanovljena 23. aprila 1920, je na prireditvi, ki so jo z glasbenimi vložki popestrili Juan Vasle, Severa in Gal Gjurin ter Matevž Šalehar - Hamo, podelila spominska priznanja petim nekdanjim še živečim predsednikom NZS. Te so prejeli Tone Florjančič, Miro Samardžija, Branko Elsner, Marko Ilešič in Rudi Zavrl.

Ob jubileju je NZS čestital in ji zaželel veliko uspehov v prihodnje tudi predsednik države Danilo Türk. "Ob tej obletnici iskreno, odločno, z zadovoljstvom čestitam vsem športnikom, trenerjem, sodnikom, vsem strokovnim sodelavcem, vodstvu, navijačem, ki so navijali srčno, prepoznavno in kulturno. Redko kdaj se na svojih potovanjih počutim tako dobro, kot sem se na poletu v Južnoafriško republiko, ko sem bil med navijači. To so srčni, veseli, odločni ljudje, ki so svoje poslanstvo opravili z veliko mero dostojanstva, zadržanosti, prijaznosti in kultiviranosti. Tudi tako so pokazali, kaj je Slovenija in kako se zna kulturno, iskreno in močno veseliti dosežkov svoje elite. Vi, ki vodite zvezo, vi, ki ste tekmovali, ste ta elita. Izrekam vam priznanje ob visokem jubileju, želim vam veliko uspeha, uspešno delo, veliko športnih dosežkov. Želim tudi, da bi se še naprej veselili doseženega in da bi bližnje praznike preživeli z dobro voljo ter da bi v prihodnje leto vsi skupaj stopili z odločnostjo in optimizmom, ki ga ob tej obletnici imamo in delimo," je med drugim v svojem govoru povedal Türk.

Med povabljenimi je bil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini, ki pa zaradi vremenskih nevšečnosti ni mogel priti v Slovenijo. Odzval se je z videoposnetkom, v katerem je pohvalil napredek slovenskega nogometa, ki je dobil mednarodno veljavo, hkrati pa zaželel uspešno in plodno prihodnost.

NZS je sicer trenutno brez predsednika, saj je novembra odstopil Ivan Simič. V njegovi odsotnosti funkcije prvega moža zveze opravlja prvi podpredsednik Stane Oražem. "Izteka se eno najbolj vznemirljivih let delovanja krovne organizacije v Sloveniji. Naša reprezentanca je z dobrimi in pogumnimi igrami pomagala zaznamovati prvo SP v Afriki. Na lestvici je tako visoko kot še nikoli. V najmočnejših evropskih ligah se slovenski nogometaši vse bolj uveljavljajo. Naša dekleta napredujejo, odmevne rezultate dosegamo tudi v futsalu. V Sloveniji rastejo novi rodovi nogometašev, nova igrišča, novi stadioni. Kljub splošnim črnogledim ocenam sedanjosti in prihodnosti ter težavam, s katerimi se soočamo v nogometu, se je slovenski nogomet pokazal kot ustvarjalen in trdoživ. Naši mladini nudi kakovostno in organizirano aktivnost ter druženje. Predvsem pa upanje, ki je dostopno vsem, in vrednote, ki so univerzalne," je v svojem govoru povedal Oražem.

Slednji pravi, da mora slovenski nogomet naprej z marljivostjo, kreativnostjo, vztrajnostjo in sposobnostjo premagovanja razlik in nasprotij. "Najlepša hvala vsem, ki ste s svojim nesebičnim delom v preteklosti in sedanjosti pomagali zlagati kamenčke v mozaik, ki ga imenujemo 90 let dela NZS," je zaključil Oražem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.