Šport > Nogomet
66 ogledov

Obetajo se velike spremembe

(Ukrajina - Slovenija) slovenska nogometna reprezentanca euro 2016 EPA
Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2018 vstopila s kar nekaj spremembami.

Slovenska nogometna reprezentanca je po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2016 proti Ukrajini končala nov tekmovalni cikel, nekaj izkušenih igralcev pa je oziroma bo končalo tudi svojo reprezentančno kariero. 

Na tekmah z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litvo in Malto, ki so tekmice Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018, tako zagotovo ne bo Samirja Handanovića, ki je svojo odločitev o koncu reprezentančne kariere, v njej je zbral kar 81 nastopov za izbrano vrsto (več jih ima le Boštjan Cesar), na kratko omenil ob sinočnjem odhodu s tekme, prav tako bo kariero v izbrani vrsti najverjetneje končal Nejc Pečnik, pa Mišo Brečko in Zlatan Ljubijankić ...

"Bili so vzponi in padci. Mislim, da je pravi čas za menjavo generacije. Sam sem imel že kratek pogovor s selektorjem, mogoče končujem svoje igranje za reprezentanco," je povedal Pečnik, ki meni, da ima Slovenija dovolj kakovosti za naprej, da pa bodo novi vodje sami prišli na površje: "Mogoče bodo tudi stari ostali. Slovenija pa ima dovolj 'liderjev'. Kevin Kampl, Rene Krhin, Josip Iličić ... Veliko je kakovostnih igralcev, kdo od njih pa bo vodja, bo prišlo samo od sebe."

Doslej sta bila to (tudi) Boštjan Cesar in Milivoje Novaković. Kljub dejstvu, da sodita med najbolj izkušene, pa zaenkrat ne razmišljata o slovesu. "Ne smemo narediti prevelikega reza oziroma izgubiti preveč fantov. Sam nikoli ne bom rekel zadnje. Dobro se počutim. Kar zadeva mene, bom še naprej igral nogomet. Se bomo pa sestali, pogledali, kakšni so načrti za naprej. Lahko povem, da mi je bilo vedno v čast igrati za izbrano vrsto. O nadaljevanju pa se bomo vsi skupaj odločili, ko prespimo vse to," pravi Novaković, Cesar pa dodaja. "Večkrat sem že ponovil. Dokler mi bo zdravje služilo, bom na voljo."

kvalifikacije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
O tem, kdo bo igral v prihodnje in kdo ne, bo nazadnje odločal selektor Srečko Katanec, ki ima z Nogometno zvezo Slovenije pogodbo še za naslednji kvalifikacijski cikel. "Veliko stvari bo za postoriti. Kdor spremlja reprezentanco, ve, da smo imeli nekaj težav z dvema generacijama, ki v načinu razmišljanja nista na isti valovni dolžini. Kar nekaj fantov bo nehalo, tako da bo v naslednjih kvalifikacijskih ciklih marsikaj za narediti. Ne bom črnogled, ampak bomo verjetno zdrsnili na Fifini lestvici, kar sicer ni bistveno ... Ampak bo veliko dela, treba bo umestiti nove fante," prihodnje delo v izbrani vrsti vidi Katanec.

kvalifikacije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Če se generaciji razlikujeta v razmišljanju, pa sta bolj ali manj enotni pri tem, kje je Slovenija izgubila možnost za uvrstitev na EP. V prvi vrsti izpostavljajo tekmo v Švici in zapravljeno vodstvo z 2:0, nato pa tudi tekmo v Ukrajini, na kateri so preveč spoštovali tekmeca in pokazali premalo poguma.

Razplet tega je znan. Ali je to neuspeh ob dejstvu, da bo na EP 2016 prvič igralo 24 reprezentanc? "To boste vi povedali in ocenili. Mene ne zanima, ali je to uspeh ali ne. Trenerska pota so čudna. Upam si trditi, da sta bila tokratna obračuna z Ukrajinci najboljši tekmi Slovenije v dodatnih kvalifikacijah. Prvič proti Ukrajini (leta 1999; op. a.) in proti Romuniji (leta 2001; op. a.) smo igrali slabše, ampak smo se prebili na tekmovanje. Jaz sem zadovoljen, da so fantje odigrali odlično tekmo. Kar pa zadeva kvalifikacije, ljudje žal nimajo priložnosti za novo rajanje. Ampak sam sem trenersko zelo zadovoljen po tej tekmi. Priznam, že dolgo nisem bil," pravi selektor, ki bo moral v prihodnje poskrbeti, da bo pristop na vsaki tekmi takšen, kot je bil v torek. Saj kot pravijo slovenski reprezentanti, če bo pristop takšen, bodo prišli tudi rezultati.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 17:30 19.november 2015.

    Nova analiza:http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/151476/konec-kvalifikacij-nogomet-kavc-analiza-xiv