Šport > Nogomet
37 ogledov

Oblak Benfici pomagal do finala EL!

Ezequiel Garay
1/25
Reuters
Benfica na čelu s slovenkim vratarjem Janom Oblakom se je uvrstila v finale Evropske lige, potem ko je na povratni tekmi remizirala z Juventusom (0:0). Portugalci se bodo v finalu pomerili s Sevillo, ki je z zadetkom v 94. minuti rešila svoje evropske sanje.

Po današnjih povratnih polfinalnih tekmah sta znana finalista evropske nogometne lige. V velikem finalu 14. maja v Torinu bosta igrala španska Sevilla in portugalska Benfica. Sevilla je napredovala zaradi gola v gosteh, skupni izid proti Valencii je bil 3:3, Benfica pa je bila po v skupnem seštevku dveh tekem z 2:1 boljša od Juventusa.

Pred povratno tekmo španskega obračuna so imeli nogometaši Seville, ki so na poti do te tekme izločili tudi slovenskega predstavnika Maribor, lepo prednost. Pred tednom dni so namreč na domači tekmi dosegli dva gola, Valencia pa je na Mestallo prinesla ničlo pri zadetkih.

A netopirji so odločno napadli od prve minute in nakazali, da jih zanima samo finale. Obe ekipi imata v tej sezoni že izkušnje s preobrati, saj so pri Valencii v osmini finala izničili velik zaostanek po prvi tekmi v Baslu, Sevilla pa je po izgubljeni prvi tekmi z mestnim tekmecem Betisom v četrtfinale prišla po enajstmetrovkah.

Oblak v začetni enajsterici

Antonio Conte se je po porazu na stadinu de Luz, kjer si je Benfica priigrala prednost enega gola (2:1), odločil za dve spremembi. Namesto Claudia Marchisia in Mirka Vučinića sta v prvi postavi zaigrala Arturo Vidal in Fernando Llorente. ''Stara dama'' je na igrišče poslala ''težko orožje'', saj so zaigrali Carlos Tévez, Andrea Pirlo in Paul Pogba, edino izjemo si je privoščila v obrambi, kjer je Andreo Barzaglija zamenjal Martin Caceres.

(Juventus - Benfica) Lima | Avtor: Reuters Reuters
Trener Benfice Jorge Jesus je v primerjavi s prvo tekmo opravil štiri menjave. V vratih je namesto Arturja Moraesa zaigral Jan Oblak, v zvezno vrsto pa sta se vrnila Ruben Amorim in Nicolas Gaitan. Ob Rodrigu je v konici napada zaigral Lima, ki je zasedel mesto Oscarja Cardoze.

Pirlo in Tévez pred Oblakom nemočna

Lizbončani so tekmo v Torinu začeli nekoliko aktivneje, vendar so Italijani dobro stali in jih hitro umirili. Prvo lepo priložnost na tekmi je imel v osmi minuti Andrea Pirlo, njegov strel z roba kazenskega prostora pa je slovenski vratar v dresu Portugalcev Jan Oblak odbil v kot. Portugalci so prvič na tekmi streljali v 22. minuti, Maxi Pereira pa ni bil natančen. Dve minuti kasneje se je v kazenskem prostoru Italijanov dobro znašel Carlos Tévez, lepo streljal, a previsoko. Juventus je nato prevzel pobudo, si pripravil nekaj strelov - najbolj nevarni so bili Arturo Vidal v 32. z glavo, Pirlo v 42. z razdalje, Leonardo Bonucci v 44. in Vidal v 46. minuti z glavo -, toda portugalska obramba je vse poizkuse uspešno odbila.

V 50. minuti je najlepšo priložnost za goste zapravil Rodrigo, ki je prišel do strela na robu kazenskega prostora, toda bil je premalo natančen. Oblak se je v 62. minuti izkazal po prostem strelu Pirla, ki je sicer dobro meril, v 68. minuti pa je Benficin Enzo Perez dobil drugi rumeni karton. Juventus je igral vse bolj napadalno, v 70. minuti je strel Téveza ubranil slovenski reprezentant, v 81. minuti tudi zatresel mrežo prek Pabla Osvalda, a so sodniki zaradi nedovoljenega položaja Paula Pogbaja gol razveljavili. V zaključku tekme sta živce izgubila še Lazar Marković in Mirko Vučinić, oba sta bila izključena. Globoko v sodniškem dodatku se je še z eno obrambo, po strelu Martina Cacaresa, izkazal Oblak in Juventus je dokončno ostal brez finala na svojem stadionu.

(Juventus - Benfica) | Avtor: Reuters Reuters

Sevilla po drami vendarle v finale

Na Mestalli so domači za prvo navdušenje gledalcev poskrbeli v 14. minuti, ko je Sofiane Feghouli lepo sprejel podajo Eduarda Vargasa ter z natančnim strelom premagal Beta. Portugalski vratar Seville pa je bil 12 minut pozneje osmoljenec, ko je Jonasov strel končal v prečki, toda žoga se je odbila v vratarjev hrbet in v gol. Morda pa bi imela tekma drugačen potek, če bi v 36. miniti Jose Antonio Reyes iz neposredne bližine streljal za malenkost bolj natančno, toda domači vratar Diego Alves se je izkazal z izjemno obrambo.

Nadaljevanje je bilo po okusu domačih nogometašev. Moštvi sta se sicer spogledovali tudi z morebitnimi podaljški in enajstmetrovkami, toda ko se je Valencii ponudila priložnost, jo je izkoristila. Po kotu, ko je žogo Ricardo Costa odbil z glavo, je žoga prišla do osamljenega Jeremyja Mathieuja, ki jo je hladnokrvno poslal v mrežo.

A srečnega konca za domače ni bilo. Ko so navijači že slavili zmago in finale, je Sevilla iz edine nevarnejše akcije v drugem polčasu izenačila že globoko v sodnikovem dodatku. Stephane Mbia je natančno meril z glavo, poskrbel za 1:3 in s tem za veliki finale presrečnih Andaluzijcev.

Evropska liga, polfinale, povratni tekmi:

Juventus : BENFICA 0:0 (0:0) /1:2/
RK: Pérez (67/Benfica), Marković (89/Benfica), Vučinić (89/Juventus)

Postavi:

Juventus: Buffon; Caceres, Bonucci (od 73. Giovinco), Chiellini; Pirlo; Lichtsteiner, Vidal (od 79. Marchisio), Pogba, Asamoah; Tévez, Llorente (od 78. Osvaldo). Na klopi: Storari, Barzagli, Padoin, Marchisio, Giovinco, Osvaldo, Vučinić.

Benfica: Oblak; Pereira, Luisao, Garay, Siqueira; Pérez, Amorim, Gaitan (od 77. Salvio); Marković (od 86. Sulejmani), Lima, Rodrigo (od 69. Almeida). Na klopi: Artur, Almeida, Cavaleiro, Sulejmani, Salvio, Jardel, Cardozo.

Valencia : SEVILLA 3:1 (2:0) /0:2/
Feghouli (14), Jonas (26), Mathieu (70); M'bia (90)

/X:Y/ − izid prve tekme
AB − ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.