Šport > Nogomet
26 ogledov

Oblak del delirija v Lizboni: Benfica do državne krone

Marques Pombal kip Benfica Olhanense Lizbona Liga Sagres portugalsko prvenstvo
1/23
Reuters
Benfica je sinoči osvojila prvi portugalski naslov po letu 2010 in šele tretjega v zadnjih 20 sezonah, kar je v prestolnici povzročilo pravi izbruh navdušenja. Za odločilno zmago nad zadnjim Olhanensejem celo tekmo branil Jan Oblak (2:0).

Junak odločilne zmage Benfice, ki je v lanski sezoni v zadnjih tednih tako kruto ostala brez kar treh pokalov, je bil napadalec Lima, strelec obeh zadetkov za zmago nad zadnjim Olhanensejem v drugem polčasu tekme na stadionu luči.

30-letni Brazilec, ob prihodu v Lizbono praktično nogometni neznanec, je v 57. minuti prvič prebil obrambo gostov, tri minute kasneje pa izkoristil napako slovenskega vratarja Vida Belca za končnih 2:0. Na drugi strani je Jan Oblak odšteval sekunde do epskega slavja, ki se je v metropoli začelo z zadnjim sodnikovim žvižgom, s stadiona pa preselilo pred kip na trgu Marquesa Pombala.

Jesus trpel na tribuni

"Orli" so zmagali enajstič zapored in drugemu Sportingu dve tekmi pred koncem prvenstva ubežali na neulovljivo prednost. Benfica, najuspešnejši portugalski klub v zgodovini s 33 naslovi, je končno začela nagibati tehtnico v smer Lizbone, potem ko je več kot desetletje vladal veliki rival Porto.

Trener Jorge Jesus je po izključitvi na tekmi polfinala pokala prav proti Portu nedeljsko tekmo spremljal s tribun in po tem, ko je bil po srce parajočih porazih v lanskem domačem prvenstvu, pokalu in finalu Evropske lige na robu odhoda, le dočakal svojih pet minut.

"Naš veliki cilj"

"Bilo je zelo naporno," je dejal 59-letni strateg, ki je na čelu ekipe od leta 2010, ko je tudi nazadnje osvojila naslov. "Imaš občutek, da si izgubil svojo moč. Želiš popraviti napake, a ne moreš storiti ničesar. Bil sem zelo napet. To je plod trdega dela veliko ljudi, ki so verjeli, da je mogoče. To je bil naš veliki cilj."

Benfica je na nervozni tekmi zapravila številne priložnosti, potem ko je Belec ustavil slab strel Rodriga v šesti minuti, ko je bilo že videti, da rešitve ni. Rodrigo je manj kot pet minut kasneje z neposredne bližine zapravil novo veliko priložnost, Olhanense in Belec pa sta zdržala vse do tedaj, ko je nekdanji slovenski reprezentant ubranil poskus Nicolása Gaitana, odpadek pa je v mrežo pospravil Lima.

Četrta liga Evrope?

Brazilec je tri minute kasneje prodrl po boku in proti nekdanjemu članu milanskega Interja poslal navidez nenevaren strel s težkega položaja, ki je med nogami Belca poletel v mrežo za končnih 2:0. 

"To je vrhunec moje kariere," je po tekmi priznal Lima, ki ni nikoli igral za svojo državo, kot ena največjih ptic selivk v nogometnem poslu pa je zamenjal že 12 klubov. Sporting si je s sobotno zmago nad Belenensesom zagotovil drugo mesto in igranje v skupinskem delu Lige prvakov. Porto mora po 14 naslovih v zadnjih 20 sezonah v ponedeljek premagati Rio Ave, da bi se uvrstil v kvalifikacije.

Portugalska liga je sicer iz sezono v sezono močnejša in pridobiva na koeficientu, ki bi lahko že v sezoni 2015/16 presegel tistega, s katerim se ponaša sopihajoča italijanska Serie A. Navijači Benfice se lahko veselijo vsaj še dveh tekem v Evropski ligi, kjer jih v polfinalu že v četrtek čaka gostitelj finalnega obračuna Juventus. Bo na Luzu spet veselo?

Portugalski komentator Nuno Matos (radio Antena 1) je tako kot pri golih Cristiana Ronalda na tekmah dodatnih kvalifikacij za SP 2014 blestel tudi tokrat:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.