Šport > Nogomet
33 ogledov

Oblak z ubranjeno 11-metrovko v finale

jan oblak
1/20
Profimedias
Atlético Madrid je na povratni polfinalni tekmi Lige prvakov izgubil proti Bayern Münchnu (1:2) in si po zaslugi gola v gosteh priigral uvrstitev v finale. V sredo se bosta v drugem polfinalu pomerila Real Madrid in Manchester City.

Slovenski reprezentančni vratar je eden velikih junakov Atlético Madrida, ki je na Allianz Areni vzdržal vse pritiske zvezdniške domače ekipe in si priigral tretjo uvrstitev v finale Lige prvakov, kjer se bo pomeril z zmagovalcem obračuna med Manchester Cityjem in Real Madridom.

Oblak je kot prvi vratar španskega velikana igral razumljivo od prve do zadnje minute. Skupno je prejel dva zadetka, a ubranil ključno enajstmetrovko domače ekipe, s katero bi Bavarci lahko v prvem polčasu pobegnili na dva gola razlike.

V zaključku srečanja je s številnimi obrambami ključno pripomogel k ubranitvi rezultata, ki je Atléticu prinesel veliki finale tega prestižnega tekmovanja.

Guardiola z Bayernom še zadnjič v Evropi

Pep Guardiola je vse od prevzema bavarskega velikana užival popolno hegemonijo na domačem prizorišču, slabše pa mu je šlo v Evropi, kjer nikoli ni prišel dlje od polfinala.

Španski strateg, ki bo prihodnje leto vodil Manchester City, bi z osvojitvijo najmočnejšega nogometnega tekmovanja na svetu še oplemenitil svojo zapuščino pri Bayernu.

Nemški prvak je poskušal nadoknaditi gol zaostanka, ki ga je v 11. minuti prve tekme v Madridu dosegel španski vezist Saúl. Bavarci bi morali za dosega tega cilja premagati slovenskega vratarja Jana Oblaka, enega najzasluženjših nogometašev, da se je Atlético uvrstil med štiri najboljše ekipe stare celine.

Bayern je petič zapored igral v polfinalu Lige prvakov, v zadnjih treh sezonah pa je moral priznati premoč španskemu nasprotniku. Skupno je osvojil pet lovorik (1974, 1975, 1976, 2001, 2013), zadnjo pred tremi leti v Londonu.

Nad Oblaka z vsem razpoložljivim orožjem

(Bayern München - Atlético Madrid) | Avtor: EPA EPA
Guardiola je v začetno postavo (4-1-4-1) uvrstil Thomasa Müllerja, ki je na Vicente Calderónu vstopil kot rezervist. V konici napada je zigral letos zelo dobro razpoloženi Robert Lewandowski. Španski strateg je na klopi pustil Kingsleyja Comana, v prvo enajsterico pa se je vrnil Franck Ribéry. V osrčju domače obrambe sta bila Jerome Boateng in Javi Martinez, na levem boku David Alaba, na desnem pa Philipp Lahm.

Po poškodbi se je v ekipo Atlética (4-4-2) vrnil branilec Diego Godin, ki je v začetni enajsterici zamenjal Stefana Savića. Urugvajcu se je v osrčju obrambe pridružil Jose Gimenez. Godin je bil edina sprememba, ki jo je v primerjavi s prejšnjim tednom naredil Diego Simeone. V napadu sta znova pretila Fernando Torres in Antoine Griezmann.

Namera Bavarcev je bila očitna že ob pogledu na začetno enajsterico in domači so nemudoma prevzeli vajeti v svoje roke. Po dolgem predložku Artura Vidala je Oblak krenil iz vrat in razčistil nevarnost.

Na drugi strani se je Torres znašel v dvoboju ena na ena z Manuelom Neuerjem, vendar je sodnik dosodil prepovedani položaj. Neuer je moral prvič posredovati v šesti minuti, potem ko je z velike razdalje optimistično poskusil Gabi.

(Bayern München - Atlético Madrid) | Avtor: EPA EPA
Gostje so po pričakovanjih čakali na priložnost iz protinapada. V prvih desetih minutah si nobena ekipa ni priigrala vidnejše priložnosti. V 12. minuti je po predložku Coste z glavo prvič resneje zapretil Lewandowski, a žoge ni najbolje zadel in ta zletela je mimo leve vratnice. Dobro ga je oviral Juanfran.

Bayern je stopnjeval pritisk, a Atlético ni bil povsem sterilen. Gabi je z vrha kazenskega prostora odločno sprožil z desnico in žoga bi letela naravno v levi spodnji kot, če ne bi pravočasno reagiral Neuer. S podobnim presenečenjem je na drugi strani poskusil Vidal, a Oblak ni imel nikakršnih težav.

(Bayern München - Atlético Madrid) | Avtor: EPA EPA
Boateng je podal v Oblakov kazenski postor, kamor je v idealnem trenutku odtekel Müller. Nemški reprezentant je žogo pripravil na nogo odkritemu Lewandowskemu, čigar strel je slovenski vratar ubranil. Že nekaj minut kasneje je z razdalje silovito sprožil Ribéry, Oblak je branil, a žoge ni uspel ujeti, prepozen pa je bil Lewandowski, ki je ob trčenju z vratarjem Atlética dobil udarec v nogo.

Oblak po smoli vrnil udarec

Allianz Arena je eksplodirala v 31. minuti, ko je Bayern z veliko sreče povedel. Xabi Alonso je izvedel prosti strel, žoga pa se je odbila od živega zida gostujoče ekipe in ukanila Oblaka, ki se je ob tem vidno razjezil.

V kazenskem prostoru Atlética je pri podaji iz kota padel Martinez in glavni sodnik je pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Müller, a Oblak je krenil v pravo smer in preprečil drugi gol Bavarcev! Bayern je iskal drugi zadetek, a do konca polčasa ni več resneje ogrozil Atléticovih vrat.

Guardiola se ob polčasu ni odločil za nobeno menjavo, pri Atléticu pa je namesto Fernandeza vstopil Yannick Carrasco. Bavarci so po borbeni igri Lewandowskega prišli do strela v 49. minuti, zmedena gostujoča obramba pa je žogo uspela odbiti v kot.

Tekma se je nadaljevala po ustaljenem kopitu; Bayern je napadal, Atlético pa je čakal na protinapad. In dočakal ga je v 54. minuti, ko se je po podaji Torresa pred Neuerjem znašel Griezmann in v dvoboju ena na ena premagal domačega vratarja. Počasni posnetek je razkril, da je bil francoski napadalec morda v prepovedanem položaju, a sodnik je zadetek priznal. Iz drugega zornika kota se je sicer zdelo, da je bila akcija regularna.

Bayern je začel kazati znake nervoze, a nadaljeval z ofenzivo. Vidal je neuspešno poskusil z razdalje mimo vrat je meril tudi Martinez. Atlético je izkoristil vsako priložnost za zavlačevanje.

Alonso je v 67. minuti poskusil z nizkim strelom z levico, a je bil Oblak na mestu, vratar Atlética pa je fantastično posredoval še po strelu Lewandowskega. Gostje so nadaljevali z organizirano in neprebojno igro ter tako parali živce domačim. Allianz Arena je skoraj povsem utihnila.

Lewandowski poskrbel za žarek upanja, Torres zapravil ''zaključno žogo''

(Bayern München - Atlético Madrid) | Avtor: EPA EPA
Domači navijači so spet oživeli v 74. minuti, ko je Bayern v vodstvo popeljal Lewandowski. Vidal je sprejel žogo po podaji Alabe in podal nazaj na prvo vratnico, kjer je Poljak z glavo matiral Oblaka.

Sedem minut pred koncem je imel Atlético na voljo zaključno žogo. Na robu kazenskega prosotra je padel Torres, sodnik pa je sprejel kontroverzno odločitev in pokazal na belo točko. V dvoboju Torresa in Neuerja je bil uspešnejši slednji in ostalo je pri 2:1 v korist Bayerna.

Oblak je v 88. minuti odlično reagiral na odbito in nepredvidljivo žogo Alabe. Slovenski reprezentant si za svojo predstavo resnično zasluži vse pohvale. Atlético je zdržal in si tretjič v zgodovini priigral uvrstitev v finale Lige prvakov!

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Bayern München : ATLÉTICO MADRID 2:1 (1:0) /0:1/
Alonso 31., Lewandowski 74.; Griezmann 53.

Začetni postavi:
Bayern München: Neuer; Boateng, Martinez, Alaba; Lahm, Alonso, Vidal; Costa (od 73. Costa), Muller, Ribery; Lewandowski
Atlético Madrid: Oblak; Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis; Gabi, Augusto (od 46. Carrasco), Koke (od 93. Savić), Saul; Griezmann (od 82. Partey), Torres

AB - ekipa, ki je napredovala
/x:y/ - izid prve tekme

Komentarjev 2
  • mrki 08:45 04.maj 2016.

    Šov je ukradel sodnik !! in to že drugo tekmo zapored, zatorej Atletico + sudija : Bayeren 2:2

  • blueone 23:17 03.maj 2016.

    Bravo Jan!