Šport > Nogomet
136 ogledov

Obtožbe: Do smrti zgarali 1.200 ljudi

delavci katar sp 2022 mundial EPA
Aktivisti za zaščito človekov pravic so organizatorje svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju obtožili, da so do smrti zgarali 1.200 migrantov.

''Katar je obtožen, da je od leta 2010, ko je postalo uradno, da bo organiziral svetovno prvenstvo, zakrivil 1.200 smrti, aktivisti pa opozarjajo, da bi se lahko številka do začetka prvenstva povzpela do 4.000,'' piše angleški Daily Mirror.

Komite Evropskega parlametna, ki skrbi za varovanje človekovih pravic, je pred enim mesecem Katarju predstavil reforme, s katerimi bi delavcem priskrbeli boljše razmere za delo. Po neuradnih podatkih naj bi pri megalomanskem projektu sodelovalo 1,8 milijona tujcev, Katar pa se je po glasnih kritikah borcev za človekove pravice zavezal, da bo strogo kaznoval vsa gradbena podjetja, ki bodo ogrožala življenja svojih delavcev.

''Z nami ravnajo kot s sužnji''

''Z nami ravnajo kot s sužnji in naša smrt ne pomeni nič. Ne moremo se vrniti domov, ker imajo naše potne liste. Ujeti smo,'' je za Daily Mirror povedal eden od delavcev. Britanski časnik še poroča, da naj bi delavce v Katar zvabili z lepimi besedami in obljubami o visokem plačilu, na prizorišču pa so se morali zadovoljiti s premajhnimi bivalnimi prostori, slano vodo in mizerno plačo.

Katarju zaradi suma korupcije pri pridobivanju organizacije svetovnega prvenstva leta 2022 grozi, da bi lahko ostal brez mundiala. Svoje usluge kot nadomestni organizator je že ponudila Japonska, vendar strokovnjaki opozarjajo, da so možnosti za spremembo gostitelja minimalne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.