Šport > Nogomet
16 ogledov

Obtožbe o rasizmu v francoski zvezi

Blanc pravi, da ni rasist, a priznava, da ga motijo igralci z dvojnim državljans Žurnal24 main
Po škandalu na SP se je v francoskem nogometu zgodila nova afera. Tehničnega direktorja in selektorja reprezentance obtožujejo rasizma, ker naj bi izjavila, da je pri njih preveč temnopoltih in arabskih igralcev.

Francosko ministrstvo za šport je suspendiralo tehničnega direktorja Francoske nogometne zveze (FFF) Francoisa Blaquarta, ker naj bi izjavil, da zveza namerava v vseh državnih reprezentancah in klubih zreducirati število temnopoltih in arabskih igralcev na 30 odstotkov. Ministrstvo je že napovedalo temeljito preiskavo o izjavah direktorja, ki je izjavo sicer zanikal.

"Ali je naša naloga, da vzgajamo igralce za druge reprezentance," je dejal Blaquart, ki pa je zanikal, da je bilo govora o kakšni določeni rasni kvoti, kar sta potrdila tudi predsednik zveze Fernand Duchaussoy in selektor članske reprezentance Laurent Blanc.  "Nisem rasist, zato sem zaradi obtožb prizadet. Jasno pa je, da moramo nekaj storiti z igralci, ki imajo dvojno državljanstvo. Nekateri igrajo v naših mlajših selekcijah, nato pa odidejo v reprezentance, od koder prihajajo njihovi starši," se brani direktor.

Po preiskavi FFF, po kateri bo jasno, ali so izjave resnične ali ne, bi zvezo lahko kaznovala tudi Evropska nogometna zveza (UEFA), ki ne podpira vmešavanja politike v šport, kar so v preteklosti že občutile nekatere nacionalne zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.