Šport > Nogomet
5 ogledov

Očiščeni na pota stare slave

Aleš Čeh pridno vadi na legendarnem štadionu za Bežigradom. Žurnal24 main
Projekt prva liga se pri Olimpiji Bežigrad preveša v drugo, veliko težjo polovico. Letos iz 3. v 2. ligo.

Nogomet. Klub je nastal na pogorišču nekdanje Olimpije, vendar mu kljub velikim naporom še vedno ni uspelo pridobiti imena, ki ga je sprejel lani na skupščini – NK Olimpija Ljubljana. Še vedno namreč obstajata dve društvi s podobnim imenom (NK SCT Olimpija in NŠD NK Olimpija Ljubljana), svoje pravice do imena Olimpija pa ima tudi Pivovarna Union. Kljub temu, da pravno-formalno (še) niso nasledniki pa vsaj navzven delujejo tako.V dveh letih v prvo ligo
Ne glede na nasledstvene zaplete pa so v klubu poskrbeli za preporod nogometa za Bežigradom. Začeli so namreč s 30 otroki, sedaj pa jih v “jami” trenira že več kot 200. “Napredek je očiten. Zgradili smo sodoben trenažni center, vse bolj smo zanimivi za medije, vse več pa je na tribunah tudi gledalcev,” je navdušen direktor kluba Aleš Remih. Seveda je najbolj na očeh delovanje prve ekipe, ki bo v letošnji sezono “požrla” polovico od 550 tisoč evrov vrednega proračuna. Na igrišču so zgolj trije profesionalni igralci in sicer Miran Pavlin, Amir Karič in Sebastjan Cimerotič, ostali pa delujejo na amaterski osnovi. Igralci so plačani na učinek, torej po premijah za zmago. Po naših podatkih naj bi nekdanji reprezentant Amir Karič za zmago dobil okrog 800 evrov, amaterji pa 150. “Mi starejši igramo bolj ljubiteljsko, denar ni v ospredju. Takšno kakovost je težko plačat,”& lt; /em> je o “zelencih” dejal največji zvezdnik na bežigrajski zelenici Miran Pavlin in v isti sapi nadaljeval o viziji kluba: ”To je eden izmed največjih nogometnih projektov v Sloveniji. Nekdanji asi smo se zbrali in usmerili vse moči, da povrnemo ugled nekdanjega velikana. Naša popotnica je do prve lige, potem pa se bo večina umaknila z igrišča. Vsaj jaz se bom.”

Po odhodu trenerja Primoža Glihe se je na trenersko klop usedel 42-letni Jani Pate. Nekdanji slovenski reprezentant, zbral je šest nastopov, je prišel dobesedno z igrišča, zato ne čudi, da ga starost nekaterih igralcev prav nič ne moti: ”Leta niso pomembna. Zame so igralci ali dobri ali slabi, ne pa mladi ali stari. Imamo ravno pravšnjo kombinacijo in dokler bomo nadaljevali s takšnim nizom, ne vidim razloga za spremembe. Kar je še pomembneje pri tem, pa je dejstvo, da se lahko mladi učijo od največjih mojstrov nogometa. Upam, da bodo imeli oči tako spredaj kot tudi zadaj.” Na treningih pa lahko mlajši spremljajo starejše le dvakrat na teden: ”Mi starejši večje količine treninga ne bi zdržali, mlajši pa trenirajo tudi dvakrat na dan. Sam se v zadnjem času počutim kot v ligi prvakov, saj so tekme ob sredah in nedeljah,” je o davku časa potarnal Pavlin, ki je za slovensko reprezentanco zbral 63 nastopov.

Za Bežigradom se kalijo tudi mladi upi. © Saša Despot

 

Težja konkurenca
Olimpija je trenutno na 3. mestu, po slabšem začetku pa so v zadnjem času ujeli zmagovalni ritem: “V 3. ligi je nekoliko težje kot prej. Na začetku smo imeli težave s poškodbami, zdaj pa se je ekipa počasi stabilizirala. Verjamem, da nam bo uspelo priti v višji rang tekmovanja. Za zdaj razmišljamo le o tem.” Njegovi igralci, natančneje Miran Pavlin, pa že razmišljajo o nasprotniku v četrtfinalu slovenskega pokala: “Če bi nam žreb dodelil Maribor, bi bilo to idealno za slovenski nogomet. Znova bi lahko videli stari dobri derbi, ki bi vrnil gledalce na tribuno.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.