Šport > Nogomet
16 ogledov

Od finančne krize do favorita za naslov

liverpool navijači EPA
Direktor Liverpoola Ian Ayre je spregovoril o finančnih tegobah, ki jih je vodilna ekipa angleškega prvenstva pred štirimi leti preživljala pod vodstvom nekdanjih lastnikov Toma Hicksa in Georga Gilletta.

Liverpool je bil leta 2010 na pragu finančnega zloma, razkriva predsednik angleškega prvoligaša Ian Ayre, ki je prepričan, se je stanje v zadnjih štirih letih ponovno stabiliziralo, in to kljub 60-milijonski izgubi, ki so jo zabeležili ob zadnjem merjenju prihodkov. ''Ni skrivnost, bilo je kot televizijska oddaja Sekunde do katastrofe. Grozno je bilo gledati nogometni klub v takšnem stanju,'' je povedal Ayre.

Leta 2006 sta Liverpool kupila ameriška poslovneža George Gillet in Tom Hicks, ki sta klub pripeljala na rob finančnega zloma. S pomočjo razsodbe višjega sodišča v Londonu, ki je leta 2010 kljub nasprotovanju lastnikov odobrilo prodajo kluba, je oktobra istega leta lastnik postal John W. Henry, ki ima v lasti tudi ameriško profesionalno baseball ekipo Boston Red Sox.

''Ne verjamem, da je bil v mestu kakšen navijač Liverpoola, ki ga ne bi skrbelo, da se ne bomo vrnili v položaj, v katerem smo danes. In to iz večih razlogov. Ljudje pozabijo, kako grozno je bilo. Ko se danes pogovarjal z ljudmi, vidim, da imajo kratek spomin. Če pogledamo nazaj in se spomnimo trenutka, ko smo presegli vse meje, smo opravili dolgo pot,'' je dodal Ayre.

Pred prvim naslovom po letu 1990

Liverpool zaseda prvo mesto angleške Premier League in ima pred drugouvščenim Chelseajem, s katerim so bo pomeril v nedeljo, pet točk prednosti. Če bo svojo prednost uspel zadržati, bo osvojil prvi ligaški naslov po letu 1990. Ayre je prepričan, da se z uvrstitvijo v Ligo prvakov in prihodom nekaterih novih sponzorjev obetajo lepši časi.

''Okrepili smo finančno področje. Ko sem pred osmimi leti prišel na Anfileld, so krožile različne govorice. Na primer, da je bila klubska trgovina zaprta dan po finalni tekmi Lige prvakov in podobne reči. Poskusili smo položiti temelje in zgraditi infrastrukturo, ki je primerna za tako velik klub. Vedno bodo boljše in slabše sezone, a pri tako velikem klubu, ki ima ogromno navijačev, je potrebno zadostiti povpraševanju, čemur ni bilo tako,'' je zaključil Ayre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.