Šport > Nogomet
41 ogledov

Od leta 2018 tudi nogometna liga narodov

michel platini uefa EPA
Evropska nogometna zveza Uefa je na kongresu potrdila novo reprezentančno tekmovanje. Poleg kvalifikacij za evropska in svetovna prvenstva se bodo reprezentance po novem merile tudi v ligi narodov.

Uefin kongres je tako prinesel tudi napovedovano novost na reprezentančnem koledarju. Predlog novega tekmovanja so soglasno potrdile vse članice Uefe. Novo tekmovanje bo v veliki meri nadomestilo igranje prijateljskih tekem, saj se je morala Uefa spopasti s težavo, ko so nekatere reprezentance le stežka našle nasprotnike za igranje prijateljskih tekem. Liga narodov, vanjo bo vključenih vseh 54 reprezentanc, bo potekala v letih, ko ni na sporedu svetovnih ali evropskih prvenstev, posledično pa bo spremenjen tudi način kvalifikacij za evropsko in svetovno prvenstvo.

Format v povojih, govori se o štirih ligah

Končni format novega tekmovanja, ki bo potekalo od septembra do novembra, sicer še ni določen, eden izmed zadnjih predlogov pa govori o štirih ligah, ki so sestavljene vsaka iz štirih skupin s po tremi oziroma štirimi reprezentancami. Predlog pa predvideva tudi, da si bodo vozovnico za evropsko prvenstvo 2020 skozi ligo narodov priigrale štiri reprezentance, ki se jim ne bo uspelo uvrstiti na prvenstvo prek klasičnih kvalifikacij. Vsako sezono bodo reprezentance glede na izide napredovale ali nazadovale iz ene v drugo ligo, ki bodo v začetku postavljene glede na rating reprezentanc.

Centralizacija medijskih pravic uspešna


Sicer pa je bila na kongresu sprejeta tudi resolucija o reprezentančnem nogometu 2018–22, s katero je 54 članic Uefe ugotovilo, da je projekt centralizacije medijskih pravic za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016 uspešen, ter podprlo nove tekmovalne principe in nadaljevanje centraliziranega trženja medijskih in sponzorskih pravic.

Poleg omenjenih tem so bila na kongresu predstavljena letna poročila o delu Uefe in njene organizacije ter poročila o aktivnosti Uefinih komisij, obravnavali pa so tudi finančno poročilo in popravke statutov Uefe. Na kongresu so razpravljali še o svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju in izrazili željo, da bi se prvenstvo igralo v zimskem terminu, med 15. novembrom in 15. januarjem. Mednarodna nogometna organizacija (Fifa) bo odločitev o tem sprejela letos, po svetovnem prvenstvu v Braziliji.

Resolucija proti nameščanju tekem

Kongres je sprejel tudi resolucijo o integriteti in proti nameščanju tekem. Resolucija, ki jo predstavil predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, je usmerjena v spopad s prirejanjem izidov in korupcijo v nogometu. Predsednik krovne slovenske nogometne organizacije Čeferin je bil na kongresu v Astani v vlogi namestnika predsednika komisije Uefe za pravne zadeve.

Resolucija prinaša pet tem v boju proti športnemu kriminalu, soglasno pa jo je sprejelo vseh 54 članic Uefe. S sprejetjem so se zveze zavezale k ukrepanju na področjih izobraževanja nogometnih deležnikov in preventive, vzpostavitve pravnih okvirjev oziroma uskladitve pravilnikov, vzpostavitve sistema poročanja o ukrepanju, sodelovanja z organi pregona ter vzpostavitve strogih disciplinskih sankcij za vsakogar, ki sodeluje v prirejanju tekem.

"Uefa je odločena v svoji nameri, da naredi konec prirejanju rezultatov v nogometu, zato je temu primerno že spremenila svoje pravilnike, ki zdaj omogočajo strožje kaznovanje takšnih pojavov," so ob tem sporočili z Nogometne zveze Slovenije.

Uefa bo pomagala na različne načine

Predsednik Uefe Michel Platini je delegatom predstavil tudi zgodbo o prirejanju izidov na ravni dekliškega nogometa do 17 let v Moldaviji, ko je korupcijsko ozadje tekme na evropskem prvenstvu razkrila selektorica moldavske dekliške reprezentance Alina Stetenco. Na podlagi njenega razkritja je moldavski funkcionar dosmrtno odstranjen iz nogometnega sveta.

Evropska nogometna zveza bo svojim članicam pomagala z bojem proti nameščanju tekem na različne načine, tudi z izobraževanjem. Resolucija in njeni zaključki bodo pomenili nov korak v boju proti nameščanju tekem, kjer Uefa na leto že iz preventivnih razlogov spremlja več kot 30.000 tekem domačih prvenstev, med katerimi jih je 0,7 odstotka takšnih, da se ob njih ustvarjajo nepravilni stavni vzorci, ki so lahko pokazatelj nameščanja izidov, dodajajo na slovenski nogometni zvezi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.