Šport > Nogomet
0 ogledov

Odločeni le dve skupini

Izpad Valencie (na tleh razočarani vratar Santiago Canizares) je za zdaj največj Žurnal24 main
Končano je predzadnje kolo evropskega plesa milijonov in časti. Neznank ostaja še veliko, saj sta potnika za osmino finala nogometne Lige prvakov znana le v dveh kvalifikacijskih skupinah.

Tresla se je gora, zrušila se je Valencia. Izpad španskega kluba je za zdaj največje negativno presenečenje skupinskega dela Lige prvakov in jasno opozorilo, da danes tudi največji v najbolj zahtevnem klubskem tekmovanju na svetu nimajo več mirnega spanca. Netopirji so proti Rosenborgu in Schalkeju zapravili kar dve zaključni žogici in povsem zasluženo končujejo evropsko avanturo, ki se bo po vsej verjetnosti končala celo brez tolažilne nagrade v obliki pokala evropske nogometne zveze. Trener Valencie Ronald Koeman ne skriva razočaranja, a vendarle ni pretirano črnogled. "Seveda je to veliko razočaranje, vendar pa dokler obstaja upanje za igranje v pokalu Uefa, se vsekakor ne mislimo predati. Upanje umira zadnje," pravi Koeman.

Navijači Liverpoola so na strani trenerja Rafaela Beniteza. © Action Images

 
 

Potniki v osmino finala

Chelsea
Milan
Barcelona
Manchester U.
AS Roma
Inter
Sevilla
Arsenal

Valencia se torej že poslavlja, na robu prepada pa je še cela vrsta uglednih imen evropskega nogometa. Liverpool je proti Portu opravil prvo domačo nalogo, vendar pa Angleže za uspešno dokončano delo čaka še en težak preizkus – stadion Velodrome v Marseillu . Na Anfieldu so Francozi pravzaprav povzročili vse te tegobe evropskim prvakom iz leta 2005, v Franciji pa morda poleg usode enega izmed najožjih favoritov za končno zmago v zraku visi tudi usoda trenerja Beniteza ; slednji je v zadnjih tednih bil medijsko vojno z lastnikoma Tomom Hicksom in Georgeem Gillettom glede nakupa novih igralcev, Američana pa po tihem Španca opozarjata, naj se raje osredotoči na vodenje moštva in naj poskrbi, da bo Liverpool še naprej nastopal v Ligi prvakov. Grožnja, ukaz ali prošnja? V Angliji tega ne ve nihče.

Madridski Real bo poskušal v zadnjem kolu podreti zid Lazia. © Action Images

 
Izpad Valencie je na stežaj odprl vrata nemškemu Schalkeju , ki bo doma proti Rosenborgu sam odločal o svoji usodi. Nemci so favoriti, vendar moštva iz Trondheima ne gre podcenjevati: to je na svoji koži dobro občutila že Valencia, tudi Chelsea pa je v Londonu doživel neprijetno ledeno norveško zaušnico, ki je odpihnila trenerja Joseja Mourinha. Še posebej razburljiv bo razplet dogodkov v skupini C. Kraljevi klub za napredovanje v zadnjem kolu potrebuje točko proti Laziu, drugega potnika za osmino finala pa bo določil atenski pekel, v katerem bo Olympiacos gostil nemški Werder. Ta skupina tudi za matematike predstavlja pravi izziv, saj je možnih ogromno kombinacij, prav vsi štirje pa imajo realne možnosti za napredovanje med šestnajst najboljših. Tako je pač, kadar vnaprej odpisani (Olympiacos) povzdignejo svoj glas in pretresejo vnaprej predvidena "razmerja moči" v skupini.

Massimo Donati je dal odločilni gol za zmago Celtica nad Šahtjorjem. © Action Images

 
V skupini D se za drugo mesto v nadaljevanju borita Celtic in Šahtjor , v skupini E bo ključnega pomena srečanje na Ibroxu, kjer gostuje francoski Lyon . Povsem odprto je tudi stanje v skupini G, kjer se ob milanskem Interju za osmino finala borita še PSV in Fenerbahče, le da ima turški prvak v tem primeru precej boljše izhodišče. Varovanci slovitega Zica namreč doma gostijo odpisani CSKA, PSV pa bo doma pričakal uspeha in zmag željni Inter. V nadaljevanje so se že uvrstili Manchester United in Roma iz skupine F, v skupini H pa po pričakovanjih Sevilla in Arsenal. Vstopnice za drugi krog so si poleg omenjene četverice zagotovili še Inter, Barcelona, Milan in Chelsea.

Iz izkušenj preteklih sezon vemo, da moštva pravi obraz po navadi pokažejo šele v drugem delu tekmovanja. Dosežki v skupinskem delu tekmovanja so tako skorajda zanemarljivi, čeprav dajejo namig, katera moštva bi se utegnila boriti za evropski prestol. A nekaj je kristalno jasno – v Evropi ni več delitve na prvi, drugi in tretji kakovostni razred, vsaj v Ligi prvakov ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.