Šport > Nogomet
6 ogledov

Odločile vizionarske menjave

Slovenci so po Slovaški ugnali še Severno Irsko. Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki v Ljudskem vrtu premagala Severno Irsko z 2:0 in skupaj s Poljaki zaseda vrh lestvice.
 

Kvalifikacije za SP 2010

Slovenija : Severna Irska 2:0 (0:0)
Poljska
: Češka 2:1 (1:0)
San Marino : Slovaška 1:3 (1:2)

Slovenski selektor Matjaž Kek v drugem domačem kvalifikacijskem srečanju ni presenetil s postavo, na igrišče je namreč poslal identično moštvo tistemu, ki je nazadnje ugnalo Slovaško v Ljudskem vrtu .

Tekma se je začela izenačeno, prvo priložnost pa so imeli naši. V peti minuti je po akciji Milivojeta Novakoviča in Zlatka Dediča zaključil Mirnes Šišić , ki pa je sprožil mimo gola. V 17. minuti so tribune eksplodirale. Po lepi akciji Andraža Kirma in Novakoviča je v kazenskem prostoru med tremi nasprotniki padel Zlatko Dedič , a mu je glavni sodnik Eduardo Iturralde Gonzales le pokazal, naj vstane. V 20. minuti so prvič zapretili gostje. Podajo Garetha McAuleya z desne strani je mimo vrat preusmeril Kyle Lafferty. Osem minut je bilo po hitrem irskem protinapadu spet vroče v našem kazenskem prostoru. Žoga se je odbila točno do Stevena Davisa, ta pa jo je poslal mimo leve vratnice vrat Samirja Handanoviča . Zadnji del prvega dela je minil brez priložnosti in moštvi sta na odmor odšli z rezulatatom s samega začetka - 0:0.


Novakovič je v 84. minuti z zadetkom Ljudski vrt dvignil na noge. © Gregor Katič

 
Tudi drugi polčas se je začel v slogu zaključka prvega. Naši so poskušali, a jim igra nikakor ni stekla. Manjkali so preboji po bokih, Šišić je bil odrezan od igre in s tem je ekipa ostala brez potrebne kreacije. V 58. minuti je končno nekaj prostora pred vrati Handanoviča našel prvi gostujoči strelec David Healy , a je meril precej previsoko. Naši so odgovorili pet minut kasneje, ko je odbita žoga našla pot do Roberta Korena , ta pa z roba kazenskega prostora ni resneje ogrozil vratarja Maika Taylorja . Le minuto kasneje so imeli gostje priložnost tekme. Kyle Lafferty je ušel Marku Šulerju in se znašel sam pred Handanovičem, ki pa se je hrabro postavil in odbil strel napadalca Severne Irske.

Selektor Kek je na igršče v 69. minuti poslal Zlatana Ljubijankiča , ki je že v prvi akciji izboril prosti strel za Slovenijo. Andrej Komac je poskušal z neposredinim strelom na vrata, a je meril preveč po sredini gola. V 75. minuti je spet lepo prodrl Lafferty, ki je preigral nekaj naših igralcev, na koncu pa našel Keitha GIllespija , ki ni najbolje zaključil, za to so gostje iztržili le kot. Pred slovenskimi vrati je bilo spet nevarno tri minute kasneje, ko se je po prostem strelu Gillespija John Evans izmaknil Šulerju, a mu z glavo ni uspelo najbolje streljati.

Slovenija ima po treh kolih sedem točk. © Reuters

 

Našim je vse premalo uspevalo zato je Kek deset minut pred koncem na igrišče poslal še svojega zadnjega kreativnega aduta - Valterja Birso, ki je zamenjal indisponiranega Šišića. Prav po neuspeli akciji ofenzivca Sochauxa je minuto kasneje sprožil Koren, Kekova poteza pa je nove vizionarske razsežnosti dobila v 84. minuti, ko je Birsa podal z desne, Milivoje Novakovič pa je žogo na drugi vratnici porinil čez črto. V 85. minuti je udarila še druga Kekova menjava - Zlatan Ljubijankič se je po Korenovi podaji znašel sam pred Taylorjem in dosegel še drugi slovenski in svoj prvi reprezentančni zadetek.


Severni Irci niso mogli verjeti, da so v eni minuti prejeli dva zadetka. © Reuters

 
Irci so skušali do konca vsaj znižati rezultat. Najbližje temu je bil Chris Baird , ki je z roba kazenskega prostora žogo poslal prek prečke. Naši so v štirih minutah sodnikovega dodatka tekmo mirno pripeljali h koncu in se veselili še druge zaporedne zmage v teh kvalifikacijah. Ob treh točkah si bomo srečanje zapomnili tudi po novem rekordu gledanosti slovenske reprezentace na domačem igrišču, na tribunah Ljudskega vrta se je zbralo 12385 gledalcev. Ob ovacijah je v zadnjih minutah je donel tudi znani "ole", gledalci pa so si privoščili še mehiški val. Za praznični konec novega veličastnega večera našega nogometa. V sredo se bo Slovenija v Teplicah ob 17.30 pomerila s Češko .

Izjave po tekmi:
Nigel Worthington, selektor Severne Irske: Poraz je za nas manjši šok. Igralci so odigrali odlično, zelo sem zadovoljen s pristopom in moje mnenje je, da smo bili boljši tekmec. Na naslednjih tekmah moramo osvojiti čim več točk, poraz proti Sloveniji pa zmanjšuje naše možnosti za uvrstitev na SP, zato je še posebej boleč.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: Težka in prigarana zmaga. Imeli smo veliko težav, na koncu pa nas je poljubila tudi sreča. Sedem točk je odlična vzpodbuda za naprej.

Tekmeci Slovenije, ki je v Mariboru z 2:0 ugnala Severno Irsko, so kvalifikacijski tekmi za nogometno SP 2010 v skupini 3 igrali na Poljskem in v San Marinu . Poljska je doma z 2:1 (1:0) ugnala Češko , San Marino pa je pred domačimi gledalci z 1:3 (1:2) klonil proti izbrani vrsti Slovaške.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.