Šport > Nogomet
10 ogledov

Odziv NZS: "Izgovori so odveč"

Triglav Gorenjska Interblock Žurnal24 main
Na Nogometni zvezi Slovenije so se odzvali na očitke in pojasnili, zakaj ND Triglav ni dobil licence za nastopanje v najvišjem rangu slovenskega nogometa.
Ko bomo dopustili prvo izjemo, postopek licenciranja ne bo imel več smisla. Zato: pravila so za vse enaka in obstajajo, da jih spoštujemo. Vsi ostali izgovori so povsem odveč.
NZS

Nogometna zveza Slovenije je pred dnevi objavila, da je licence za 1. slovensko ligo za sezono 2011/12 dobilo osem prvoligašev, ne pa tudi Primorje in Triglav. Slednji si je po tekmovalni plati zagotovil igranje med slovensko elito, a zaradi neizpolnitve kriterijev oziroma zamude pri rokih bo odslej igral v 2. SNL.

Glede na nekatere odzive v javnosti v zvezi z nepodelitvijo licence ND Triglav za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2011/12 – češ da se je pri tem odločalo tudi v zakulisju – so na NZS podali pojasnilo v zvezi s tem.

"Prvič, licenčni postopek za licenciranje nogometnih klubov je predpisan s pravilnikom o licenciranju nogometnih klubov; drugič klub – prosilec za licenco, ki s športnimi rezultati napreduje v višji rang tekmovanja (npr. iz 2. SNL v 1. SNL ), vstopi v sistem izrednega licenciranja; tretjič, skladno s postopki izrednega licenciranja se takšnemu klubu podeli začasna licenca, licenčna komisija NZS pa določi dodatne roke za izpolnitev obveznih kriterijev, ki morajo biti zaključeni do 31. decembra tekočega leta; četrtič, če nosilec začasne licence v predpisanih rokih ne izpolni obveznih kriterijev, se mu začasna licenca odvzame. ND Triglav 2000 v predpisanih rokih ni izpolnil obveznih kriterijev, zato mu začasna licenca za nastopanje v 1. SNL za sezono 2010/2011 s sklepom licenčne komisije na prvi stopnji dne 22. decembra 2010 ni bila potrjena. Odločitev prve stopnje je potrdila tudi licenčna komisija za pritožbe, in sicer 11. januarja 2011 s sklepom o odvzemu začasne licence. Skladno s pravilnikom o licenciranju kluba, ki mu je bila licenca odvzeta med tekmovalnim letom, nima pravice pridobitve enake ali višje licence za naslednje tekmovalno leto, in sicer ne glede na dosežene športne rezultate," pojasnjujejo pri NZS.

"Zaradi vsega navedenega je bila ND Triglav 2000 licenca za nastopanje 1. SNL v sezoni 2011/2012 zavrnjena. Glede na izpolnjene kriterije in pravočasno vlogo (oddano s strani kluba) pa je bila klubu za sezono 2011/2012 podeljena licenca za tekmovanje v 2. SNL," še dodajajo pri NZS.

Kot poudarjajo pri krovni nogometni zvezi, postopki licenciranja potekajo skladno s pravilnikom o licenciranju, v katerem so opredeljene tako obveznosti klubov kot časovni roki za njihovo izpolnitev. Postopek vodi licenčna komisija NZS, ki je v celoti odgovorna za spoštovanje postopkov. V delo licenčnih organov kot neodvisnega organa na prvi in drugi stopnji se predsednik NZS ali katerikoli član vodstva ne vtika in jim popolnoma zaupa, še dodajajo na NZS.

"Predsednik NZS prav tako nikoli ni nikomur obljubljal ali napovedoval, da bo NZS komurkoli v tem postopku spregledala kakršnekoli nedoslednosti. Za slednje nima ne pristojnosti ne moči, saj so postopki in roki določeni za vse enako, pri tem pa NZS ne more delati nikakršnih izjem. Ko bomo dopustili prvo izjemo, postopek licenciranja ne bo imel več smisla. Zato: pravila so za vse enaka in obstajajo, da jih spoštujemo. Vsi ostali izgovori so povsem odveč," so še zapisali pri NZS v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.