Šport > Nogomet
15 ogledov

Ogorčeni Celtic želi sankcije za Eduarda

Trenutek "dotika" – Eduardo Da Silva porine žogo mimo poljskega vratarja Arturja Žurnal24 main
S padcem kot v (slabših) vojnih filmih iz začetka 20. stoletja si je hrvaški reprezentant Eduardo Da Silva na tekmi proti Celticu nakopal jezo nasprotnikov. Ti zanje zahtevajo celo prepoved igranja.
 
 

Eduardo mi ni rekel ničesar, ko sem ga izzval glede enajstmetrovke. Na ustnice je le prislonil svoj prst. Ko človek naredi kaj takega, to ni dobro.

Massimo Donati

 
Zmaga Arsenala nad Celticom v zadnjem kolu kvalifikacij za Ligo prvakov nikoli ni bila vprašljiva. Po zmagi v gosteh (2:0) je sledila še rutinska predstava na domačem igrišču (3:1), ki pa jo je s svojim igralskim vložkom omadeževal hrvaški reprezentant Eduardo Da Silva. Na Otoku "diverji" (tisti, ki simulirajo prekrške) nikoli niso bili preveč priljubljeni in za napad nanje nikoli ni treba predolgo čakati. Tudi tokrat ni bilo nič drugače – po odigrani enajstmetrovki, kjer je Eduarda "podrl" verjetno previsok list trave ali morda strel iz namišljene puške, se je po koncu tekme oglasil tabor ogorčenih Škotov.

"Ko sem si situacijo še enkrat ogledal po televiziji, se mi zdi, da enajstmetrovke ni bilo," je po koncu srečanja zase precej nenavadno priznal njegov trener Arsene Wenger. V Angliji namreč že dolgo kroži šala, ki se navezuje na dejstvo, da Wenger, ko gre za njegove nogometaše, vedno uporabi floskulo "I didn't see!" ("Nisem videl!"). Tokrat je za spremembo priznal sodnikovo zmoto, medtem ko je vezist Celtica Massimo Donati še pribil:

 

Tudi predsednik škotske nogometne zveze zahteva kazen

Po igralcih Celtica se je oglasil še predsednik škotske nogometne zveze (SFA) Gordon Smith: "Mi smo pokazali pogum in prisodili primerno kazen tistemu, ki simulira. Zdaj apeliram na Uefo, da stori enako. Vse, kar je možno storiti, da simuliranje izgine, se mora storiti. In to takoj," je dejal. SFA je v lanski sezoni zaradi simuliranja kaznovala napadalca Rangersov Kyla Laffertyja, ki je odigral udarec nasprotnika.

"Če se na televiziji jasno vidi, mora Uefa sprožiti sankcije proti Eduardu. Mislim, da bi moral dobiti prepoved dveh tekem," je bil natančen Italijan. "To ni bila enajstmetrovka. Vsi smo mu povedali. Cela Celticova ekipa mu je to povedala. Toda na žalost je to zdaj del nogometa. Zdaj ne moremo storiti ničesar, saj jo je sodnik pač dosodil. Eduardo mi ni rekel ničesar, ko sem ga izzval glede enajstmetrovke. Na ustnice je le prislonil svoj prst. Ko človek naredi kaj takega, to ni dobro. Žal mi je za Arturja (vratarja Boruca, op. p.), saj se je potrudil, da se ga ne bi dotaknil."

Ob tem dogodku se velja spomniti primera napadalca Litve Sauliusa Mikoliunasa, ki si je s podobnim padcem na tekmi proti Škotski na Hampden Parku pred dvema letoma priboril enajstmetrovko. Na podlagi videodokazov ga je Uefa kaznovala z dvema tekmama prepovedi. "Ko sodnik pokaže na belo točko, ne moreš storiti ničesar. V življenju si pošten ali pa nisi pošten. Bolje je biti pošten. Nekateri ljudje niso taki," je še sklenil Donati. Na potezi so zdaj "šefi pri Uefi".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.