Šport > Nogomet
23 ogledov

Olimpija komaj odnesla celo kožo

Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Šporar Zeba Đurković Anže Petkovšek
Nogometaši Olimpije so v petem krogu Prve lige premagali Celje (3:2). Državni prvaki iz Maribora so brez težav ugnali Krko (3:0).

Tako Celjani kot tudi Ljubljančani sezone niso začeli po načrtih, v taborih obeh ekip so si želeli zmago, ki bi jih dvignila na prvoligaški lestvici. Do nje so na koncu prišli gosti, ki so že vodili s 3:0, na koncu pa so se Celjani povsem približali, do izenačenja pa vseeno niso mogli.

Omladič in Gobec prebila led

Prvi strel na tekmi je v peti minuti sprožil Olimpijin Nik Omladič, ki pa je s prostega strela meril mimo desne vratnice. Celjani so "vrnili" še v isti minuti, ko je bil nevaren Sebastjan Gobec, a je bil premalo natančen.

Domači so nato prevzeli pobudo, v sedmi minuti je streljal Benjamin Verbič, žoga pa je zletela preko gola. Do 21. minute so imeli več od igre celjski nogometaši, ki niso resneje ogrozili gola Aleksandra Šelige, v 20. minuti pa so Ljubljančani prišli do strela preko Zajka Zebe, a je bil Matic Žitko pravočasen v bloku.

V 23. minuti so gosti povedli. V kazenskem prostoru Celja je ob Mihi Korošcu padel Andraž Šporar, žogo si je na belo točko nastavil Nik Omladič in brez težav premagal Matica Kotnika.

Do novega priložnosti so Celjani prišli v 26. minuti, ko je žogo pred gol poslal Miha Zajc, a je bil Benjamin Verbič premalo natančen. V 34. minuti je v kazenski prostor Celja z desne strani podal Boban Jović, žogo je neoviran pričakal Šporar, a jo s prve poslal preko gola, to pa je bila tudi zadnja prava priložnost v prvem polčasu.

Toča zadetkov v drugem polčasu

Po treh minutah nadaljevanja je na semaforju pisalo 2:0 v korist gostov. Šporar je dobil žogo na desni strani petmetrskega prostora in z natančnim strelom v dolgi kot premagal Kotnika. Naslednjo priložnost so imeli Ljubljančani v 57. minuti, celjski vratar pa je moral še enkrat po žogo v mrežo. Zeba je na kakšnih 18 metrih izvajal prosti strel in mojstrsko ukanil Kotnika.

Olimpija Ljubljana Rudar Velenje Prva liga prvenstvo Stožice Omladič | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si
V 66. minuti je poizkusil celjski rezervist Tadej Žagar-Knez, a je nastreljal Šeligo. Tri minute kasneje je do nove priložnosti prišel Šporar, a je bil na pravem mestu Kotnik.

V 74. minuti je najstrožjo kazen priigral Verbič, uspešno pa jo je izvedel Igor Jugovič in znižal na 1:3. Tri minute pred koncem srečanja je Verbič poskrbel za razburljiv zaključek, saj je po podaji Andraža Žureja znižal na 2:3. A celjski ekipi več ni uspelo in Olimpija je prišla do druge letošnje zmage, ki jo je začasno dvignila na četrto mesto.

Nogometaši Celja bodo v šestem krogu državnega prvenstva v soboto, 17. avgusta, gostovali na Ljudskem vrtu, Olimpija pa bo dan pozneje v Stožicah gostila Triglav.

Vijoličasti s spremenjeno postavo

Mariborčani so po uspešnem nastopu v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Apoelu tokrat spremenili začetno enajsterico; od prve minute so dvoboj proti novopečenemu prvoligašu začeli le Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević, ki si je nadel kapetanski trak, Mitja Viler in Damjan Bohar.

Že v 5. minuti so vijoličasti zadeli prečko, ko je Matic Črnic izvajal kot, žoga je prišla do Amirja Derviševića, ki je z močnim udarcem zatresel okvir vrat. Žoga se je odbila do Jean-Philippa Mendyja, a je njegov poskus z glavo uspešno ubranil gostujoči vratar Matko Obradovič, ki je bil uspešen tudi v 10. minuti, ko je s strelom proti levemu kotu poskusil Črnic. Domači nogometaši so še naprej pritiskali in v 20. minuti se je spet zatresla prečka. Akcijo je z odvzemom žoge začel Timotej Dodlek, jo spravil do Nusmirja Fajića, ki je na desni strani našel Boharja; ta je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Mendy iz voleja zatresel prečko.

Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska liga prvenstvo Stožice Fajić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mariborčani so še naprej iskali pot do gola. Dervišević je v 39. minuti po preigravanju podal do Vilerja, ki je v kazenskem prostoru poiskal Mendyja, njegov poskus z glavo pa je novomeški vratar brez večjih težav ubranil. Že naslednjega pa mu ni uspelo, ko sta Viler in Črnic izpeljala uspešno akcijo po levi strani, ob natančnem predložku Vilerja pa je Mendy usmeril žogo v levi kot za zasluženo vodstvo z 1:0, saj gosti niti enkrat niso resneje zapretili vratom Handanovića.

Dervišević zabil s 25 metrov

Drugi polčas v Ljudskem vrtu se je začel brez sprememb v ekipah. V 54. minuti so si vijoličasti priigrali novo priložnost, ko je Fajić podal do Črnica, ta je vtekel v kazenski prostor, meril na nasprotni kot, toda branilci Krke so bili na mestu, saj je Danijel Dežmar z drsečim posredovanjem izbil žogo. Krkaši s do prvega strela v okvir vrat prišli v 57. minuti, ko je poskusil Josip Marošević, a je bil Handanović zanesljiv. Že minuto pozneje so gostitelji povedli z 2:0, ko je levičar Amir Dervišević s kakšnih 25 metrov z desno nogo zabil v levi zgornji kot.

Handanović ubranil enajstmetrovko

Gostitelji so bili še naprej zelo dejavni, vodstvo pa so na 3:0 povišali v 84. minuti, ko je Črnic izvajal kot, Fajić pa je z glavo zabil žogo v mrežo.

V 88. minuti so imeli gosti lepo priložnost za znižanje izida, ko je domači vratar Handanović storil veliko napako, ko mu je žoga padla iz rok, a Kramar darila ni izkoristil. Tik pred koncem je moral z igrišča Nejc Mevlja, ki si je prislužil drugi rumeni karton, gosti so izvajali strel z bele točke, a je Handanović ubranil poskus Jake Ihbeisheha.

Nogometaši Maribora bodo v šestem krogu državnega prvenstva v petek, 16. avgusta, doma gostili Celje, Krka pa bo dan pozneje doma gostila Zavrč.

Galešić sam premagal Kranjčane

Koprčani so na gostovanje v Kranj prišli z novo okrepitvijo, saj se je kanarčkom med tednom pridružil Denis Halilović, novi član Kopra je postal tudi Anej Lotrič. Triglavani so dvoboj pričakali na zadnjem mestu prvenstvene lestvice, saj so do danes zbrali vsega točko.

Halilović takoj opozoril nase

Tako v enem kot drugem taboru so imeli pred današnjim srečanjem jasen cilj: zmago. V uvodnih minutah so bolj podjetno začeli gosti, lepo priložnost je imel tudi novi član koprskega kluba Halilović, ki ga je domači strateg Rodolfo Vanoli takoj poslal v igro in je že v 11. minuti poskusil s strelom, a mimo vrat. Pri žogi je bil tudi v 23. minuti, ko je po prostem strelu zadel v okvir vrat, a domačega vratarja Žana Pelka ni premagal. Tudi domači nogometaši so nekajkrat poskusili, a vseeno so na tekmi povedli gosti, ko je 27. minuti za vodstvo z 1:0 zadel Goran Galešić. Lepo je prišel do žoge na levi strani, potegnil v kazenski prostor gostiteljev ter rutinirano premagal vratarja Pelka.

Triglav zaigral odločneje

Po prejetem zadetku so kranjski nogometaši zaigrali odločneje; najprej je bil v 33. minuti blizu zadetka Bernard Stjepanović, a ni bil uspešen, nato je imel lep poskus v 40. minuti še Klemen Šturm, a se izid tekme ni spremenil, čeprav so bili Kranjčani več pri žogi.

Domači nogometaši so bolje začeli drugi polčas, a v uvodnih desetih minutah do izenačujočega zadetka niso prišli, tako da se je trener Dušan Kosić odločil za nove moči in opravil dvojno menjavo; v 55. minuti je namesto Milana Đajića vstopil Nejc Križaj, Matijo Bobna pa je zamenjal Matic Sever.

Kranjčani so poskušali prek Mustafe Nukića, a je bil ta v 60. minuti v prepovedanem položaju. Od 62. minute so gostitelji na igrišču ostali le z desetimi možmi, saj si je Tilen Klemenčič zaradi grobega prekrška nad Matejem Pučkom prislužil neposredni rdeči karton, za goste pa je bil z bele točke za vodstvo z 2:0 natančen Galešić.

Galešić z lobom do hat-tricka

Gosti so v nadaljevanju izkoristili številčno premoč in pokazali nekaj lepih akcij, vodstvo pa je na 3:0 v 85. minuti povišal danes razigrani Galešić, ki mu je uspel hat-trick. Po napaki domačega nogometaša Edvina Zolića je z lobom premagal Pelka, ki se je sicer dotaknil žoge, a bil vseeno premagan.

Nogometaši Triglava bodo v šestem krogu državnega prvenstva v nedeljo, 18. avgusta, gostovali pri ljubljanski Olimpiji, Luka Koper pa bo dan prej doma gostila Gorico.

Prva liga TS, 5. krog:

Celje : Olimpija 2:3 (0:1)
Jugović (74/11m), Verbič (87); Omladič (23/11m), Šporar (48), Zeba (57)

Triglav : Luka Koper 0:3 (0:1)
Galešić (27, 64/11m, 85)

Maribor : Krka 3:0 (1:0)
Mendy (41), Devišević (58), Fajić (84)

Gorica : Rudar Velenje 1:1 (1:0)
Živec (28); Bratanović (85)

Domžale : Zavrč 1:1 (1:0)
Dobrovoljc (76); Čeh (30/11m)