Šport > Nogomet
606 ogledov

Olimpija, Mura in Domžale v različne smeri po Evropi

Domžale, Olimpija
Slovenski klubi dobili tekmece v Evropski ligi.

Po Mariboru, ki je danes na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu dobil uvodnega tekmeca v ligi prvakov, so svoje mednarodne tekmece v uvodnem kvalifikacijskem krogu evropske lige dobili tudi Olimpija, Domžale in Mura. Olimpija se bo pomerila z latvijskim Rigasom, Mura z izraelskim Maccabijem iz Haife, Domžale pa z malteškim Balzanom.

Olimpija in Domžale bosta prvo tekmo igrala na domačem igrišču, Mura pa v gosteh. Prve tekme bodo 11., povratne pa 18. julija.

Slovenski podprvak iz Ljubljane in Domžale sta imela na današnjem žrebu status nosilca, ples kroglic pa jima je namenil dokaj ugodna in premagljiva tekmeca. Ljubljanska zasedba se bo pomerila s trenutno drugouvrščeno ekipo latvijskega prvenstva in bolj ali manj je jasno, da bo strateg zmajev Safet Hadžić uporabne informacije pred mednarodnima obračunoma poiskal pri svojem dobrem prijatelju in nekdanjem soigralcu Slaviši Stojanoviću, ki je selektor latvijske izbrane vrste, medtem ko ima domžalska ekipa na papirju najlažjega tekmeca z nogometno dokaj "eksotične" Malte.

"Žreb je po eni strani ugoden, po drugi strani ne. Vsaka ekipa te lahko kaznuje, če ne pristopiš maksimalno. Njihova ekipa se v prvenstvu bori za prvo mesto, tako da bosta obe tekmi zelo zahtevni. Upam, da bomo dali vse od sebe in napredovali," je previden glavni ljubljanski trener Hadžić.

"Vsako moštvo, ki nastopa v evropskih pokalih, ima kakovost, tako velja tudi za ekipo Balzana. Tekmeca zaenkrat še ne poznamo, a se bomo nanj temeljito pripravili. V prvi vrsti je pomembno, da naše vsebinske zahteve v teh tednih priprav spravimo na najvišjo možno raven in prve tekmece pričakamo v najboljši možni pripravljenosti," je po žrebu dejal domžalski trener Simon Rožman, ki bo skupaj s sodelavci že v prihodnjih dneh začel zbirati informacije o tekmecu.

Današnjo igro kroglic v Nyonu je z zanimanjem pospremil tudi domžalski kapetan Senijad Ibričić, ki poudarja, da se moštvo v obe tekmi podaja z jasnim ciljem po napredovanju v drugi krog. "Komaj že čakamo, da se tekmovalna sezona začne. V Evropi si znova želimo narediti dober rezultat, na tej poti pa nas najprej čaka moštvo Balzana. Prepričan sem, da se bomo na tekmeca dobro pripravili in da bomo na koncu mi tisti, ki bomo napredovali v drugi krog. Bo pa vsekakor pomembno, da bomo na obeh tekmah od prve minute maksimalno zbrani in pripravljeni," je svojega trenerja dopolnil Ibričić.

Najmočnejšega tekmeca je zagotovo dobila Mura. Maccabi Haifa velja za enega najboljših in najmočnejših izraelskih klubov, ki je bil ustanovljen leta 1913. Maccabi se je novembra 2013 preselil na nov stadion Sammy Ofer, ki sprejme nekaj več kot 30.000 gledalcev. Marca letos je na tem stadionu Slovenija igrala kvalifikacijsko tekmo za EP 2020 proti Izraelu in iztržila remi 1:1.

Maccabi Haifa je doslej osvojil dvanajst naslovov državnega prvaka, šestkrat je bil pokalni prvak, dvakrat pa je osvojil domači superpokal. Je prvi izraelski klub, ki se mu je uspelo uvrstiti v skupinski del lige prvakov. Tam je igral v sezoni 2002/03 in 2009/10. V sezonah 2011/12 in 2013/14 se je dvakrat uvrstil v skupinski del evropske lige, od leta 2014 pa ni igral na mednarodni sceni. V minuli sezoni je osvojil drugo mesto v domačem prvenstvu.

V sredo bodo na sedežu Uefe opravili še žreb 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov in evropsko ligo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.