Šport > Nogomet
27 ogledov

"Olimpija se mora boriti za vrh"

Dalibor Volaš Kristijan Polovanec
1/14
Žurnal24 main
Slovenski nogometaši bodo v petek začeli 20. sezono v Prvi ligi. Na začetku se zdi, da bosta edina tekmeca za prvaka Koper in Maribor. Kaj pa ljubljanska Olimpija. V galeriji preverite njihove cilje.

Prvo kolo se začne v petek, ko se bosta ob 20. uri v Novi Gorici pomerila Koper in Primorje. Dan kasneje bo ob 20.15 na vrsti obračun med CM Celjem in Domžalami, v nedeljo pa bodo še dvoboji Olimpija : Rudar (18.00), Maribor : Triglav Gorenjska (18.00) in Hit Gorica : Nafta (20.00).

Slovenski nogomet je po eni strani doživel velik uspeh z igranjem reprezentance na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki. Pri Združenju klubov 1. SNL menijo, da bo tudi to gotovo vplivalo na boljši nogomet in tudi večji obisk tekem Prve lige. Po drugi strani pa se številni klubi ukvarjajo z velikimi težavami, ki so predvsem finančne narave. Tako so letos na prvi stopnji licenciranja brez licence ostali kar štirje klubi, ki pa so na drugi stopnji vendarle prišli do njih. Toda najbrž so kateremu izmed njih tudi malce pogledali skozi prste, saj ima, denimo, povratnik med najboljše Primorje nekaj dni pred uvodom še veliko težav pri sestavljanju kadra.

"Olimpija je klub, ki se mora boriti za vrh in po mojem mnenju je ta napoved realna," pred začetkom napoveduje trener Olimpije Safet Hadžić. In kaj lahko pričakujemo od drugih? Poglejte v dodani galeriji.

V vsakem primeru pa glede favoritov za nov naslov prvaka ni bistvenih sprememb. Koprčani so znova sestavili ekipo, ki bi lahko konkurirala za sam vrh (med drugim sta prišla Danijel Marčeta in Igor Novaković), kamor si želijo najbrž tudi prvi favoriti Mariborčani, ki imajo gotovo za slovenske razmere spoštovanja vredne nogometaše. Iz slovenske lige so pobrali že dokazane igralce (Aleksander Rajčevič, Mitja Viler, Goran Cvijanović, Robert Berić, Josip Iličić ...), iz Hrvaške pa so pripeljali Tomislava Pavličića.

"Cilji so nespremenjeni. Lažje pa je osvajati kot braniti lovorike. Mislim, da smo sestavili dokaj kakovostno ekipo, da bomo kos tej nalogi. Vsekakor imamo veliko kakovostnih igralcev, predvsem lahko pohvalim mlajše igralce. Verjamem v svoje fante, da bodo pokazali takšno igro kot na pripravah. Računamo na njih in vemo, da so dovolj dobri za državno prvenstvo in tudi kakšno drugo raven tekmovanja," pravi trener Kopra Nedžad Okčić. Koper bo sicer tekme igral v Novi Gorici, oktobra pa naj bi se vrnil na Bonifiko.

Vsi prvaki Slovenije:
1991/92 Olimpija
1992/93 Olimpija
1993/94 Olimpija
1994/95 Olimpija
1995/96 Gorica
1996/97 Maribor
1997/98 Maribor
1998/99 Maribor
1999/00 Maribor
2000/01 Maribor
2001/02 Maribor
2002/03 Maribor
2003/04 Gorica
2004/05 Gorica
2005/06 Gorica
2006/07 Domžale
2007/08 Domžale
2008/09 Maribor
2009/10 Luka Koper

Glede na to, da drugi prvoligaški klubi niso najbolje finančno stoječi, si tudi odmevnih okrepitev niso mogli privoščiti. Tako bodo v "drugem razredu" bržčas Gorica, Celje, Olimpija, Rudar Velenje, Nafta in Domžale, ki pa so na pripravljalnih tekmah vknjižili kar nekaj odmevnih izidov, tako da se bodo nekdanji prvaki očitno resneje spogledovali z vrhom lestvice kot v minuli sezoni.

Glavna kandidata za obstanek sta novinca v ligi. Če ima kranjski Triglav praktično že sestavljeno moštvo in neke osnovne usmeritve (brezglavih nakupov ni, nove okrepitve naj bi po potrebi dobili po prvem delu sezone), pa tega ni mogoče trditi za Primorje (do septembra bo domače tekme igralo v Domžalah, saj obnova ajdovskega stadiona še ni končana). Po besedah trenerja Vjekoslava Lokice priprave nikakor niso potekale na prvoligaški ravni zaradi pomanjkanja igralcev. Toda tudi njihov kader se počasi izpopolnjuje (prestopni rok traja do 31. avgusta). Več kot boja za obstanek pa jim kljub temu praktično nihče ne napoveduje.

Lažje je osvajati kot braniti lovorike.
Nedžad Okčić
"Po tem uspehu reprezentance na SP pričakujem, da bo več zanimanja za slovensko nogometno sceno, ampak za njo moramo tudi klubi sami poskrbeti. Smelo trdim, da imajo največjo obveznost igralci in trenerji, ki so zato tudi plačani. Verjamem, da bo v novi sezoni na stadionih glede na nogometno evforijo tudi več pripadnikov nežnejšega spola, starejših in otrok. Pri tem velja poudariti, da se tudi infrastruktura pri nas hitro izboljšuje. V naslednji sezoni bomo imeli nekaj prenovljenih oziroma novih objektov. Torej bo tudi neprimerno bolje poskrbljeno za navijače kot v prejšnjih sezonah," pravi predsednik združenja Branko Florjanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.