Šport > Nogomet
24 ogledov

Tako so slavili prvaki, žvižgi Mariboru

olimpija
1/21
Saša Despot
Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali novomeško Krko s 3:0 (2:0). Maribor je izgubil proti Gorici z 2:3 (2:1). Koprčanom tekma za osmo mesto.

Olimpija je sezono končala praznično. Navijači so ob slavju prvega ljubljanskega naslova po sezoni 1994/95 že pred tekmo tribune obarvali v zeleno-belo koreografijo, po tekmi stekli na zelenico, pozneje pa se z nogometaši odpravili na ljubljanski Kongresni trg, kjer jih zvečer v družbi Pera Lovšina in Magnifica čaka slavje v njihovo čast. Krka, ki je pred tekmo Ljubljančanom naredila tako imenovani špalir, pa se po treh letih poslavlja od prvoligaške konkurence.

Uvod tekme je pričakovano minil ob pobudi domačih, eden bolj aktivnih je bil Blessing Eeleke, ki je kar nekajkrat ogrozil vrata gostov (5., 11. in 13. minuta), v 23. minuti pa je bil podajalec pri vodilnem zadetku Mihe Zajca. Ta je stekel v kazenski prostor, kjer je prejel Elekejevo podajo, nato preigral Miodraga Mitrovića in zadel za 1:0.

Novomeščani so le poredko prišli v bližino ljubljanskega gola, kljub temu pa s streli Lea Ejupa in Josipa Fučka opozorili nase. Kakšne nevarne akcije jim ni uspelo izpeljati, zato pa jo je Ljubljančanom v 42. minuti. Po protinapadu in podaji Roka Kronavetra se je sam pred Mitrovićem znašel Eleke, a preveč okleval, tako da je Mitrović prišel dovolj blizu, da je brez posebnih težav ustavil strel Nigerijca.

Zato pa je bil slednji natančnejši v 44. minuti, ko je po podaji Miroslava Radovića v globino brez težav stekel mimo nepozornih Krkinih branilcev in učinkovito končal akcijo z roba kazenskega prostora.

Tudi v uvodu drugega polčasa je prednjačila domača ekipa, prišla do nekaj priložnosti prek Elekeja in Kronavetra, a je ostalo pri 2:0. Nadaljevanje je bilo bolj izenačeno, do strelov je prišla tudi Krka, predvsem prek Nane Welbecka, ki pa pri strelih ni bil dovolj natančen.

V 81. minuti je znova z desne strani poskusil Kronaveter, Krkin čuvaj mreže pa je žogo odbil. Po kotu je z glavo streljal Antonio Delamea Mlinar, a žogo poslal le malo mimo vrat.

Tri minute pozneje je bil znova v priložnosti Kronaveter, a tudi takrat mu ni uspelo doseči svojega 18. zadetka v sezoni, s čimer bi se povzpel sam na vrh lestvice strelcev pred nekdanjega soigralca Andraža Šporarja in Mariborovega Jean-Philippa Mendyja, ki sta prav tako dosegla po 17 zadetkov.

Zato pa je malce zatem mrežo zatresel Delamea Mlinar, ko je s strelom z glavo potrdil zmago novopečenih prvakov. Le malce zatem je na drugi strani povsem neoviran vratnico ljubljanskega gola zatresel Filip Dangubić.

Navijači Maribora izžvižgali nekdanje prvake

Zdaj že nekdanji državni prvaki so v Ljudskem vrtu ravno v zaključku sezone pripravili še eno razočaranje. Moštvo iz Nove Gorice je po preobratu prišlo do treh točk in poželo aplavz domačega občinstva. Mariborčani so bili vajeni od leta 2011 serijsko dvigati pokal za naslov državnih prvakov pred številnim občinstvom v Ljudskem vrtu. A tokrat je bilo drugače. Na tekmi, ki ni odločala o ničemer, so se od naslova in sezone poslovili pred skorajda praznimi tribunami in s porazom.

Približno 2000 gledalcev je v začetni enajsterici videlo nekaj novih obrazov, ki jim je trener Darko Milanič dal priložnost. Nekaterim pomembnim členom je tokrat dal počitek pred sredinim finalom pokala v Kopru, kjer bodo lovili lovoriko in boljše izhodišče pri žrebu kvalifikacij za evropsko ligo.

Začetek tekme ni obetal takšnega razpleta. Domači so hitro prišli do prvega gola. Adis Hodžić, ki je prvič zaigral v začetni enajsterici, je v deveti minuti z desne strani poslal visok predložek v kazenski prostor. Najvišji v skoku je bil Gregor Bajde, ki je z glavo žogo preusmeril v desni kot vrat vratarja Grege Sorčana.

Novogoričani so se hitro pobrali in kmalu izenačili. Dino Martinović je izvedel kot z desne strani, žoga je priletela na glavo Miranu Burgiću, ki jo je natančno poslal v levi spodnji kot.

Po izenačenju se je igra umirila, moštvi sta imeli malo priložnosti. Šele v končnici prvega polčasa je Bajde spet poskrbel za aplavz. Amar Rahmanović je prodiral po desni strani in našel Bajdeta, ki se je takoj odločil za strel z 20 metrov in natančno zadel levi spodnji kot.

Gostje so hitro prišli do akcije za izenačenje. Burgić je s strelom z glavo že premagal Aljaža Cotmana, vendar je Željko Filipović z golove črte žogo odbil v kot. V 44. minuti se je Rifet Kapić odločil za strel z 20 metrov, Cotman je s težavo žogo odbil v polje.

Prva polovica drugega polčasa je ponudila uspavanko, saj so gledalci videli malo akcij pred obema goloma. Za več razburjenja je v 75. minuti poskrbel Jean-Philippe Mendy. Po podaji Marcosa Tavaresa je preigral Tineta Kavčiča in se znašel sam pred Sorčanom, ki pa je njegov strel obranil.

Končnica je povsem pripadla gostom. Za vnovično izenačenje je poskrbel Andrej Kotnik, ki si je žogo priboril na 25 metrih. Odločil se je strel v levi kot, Cotman pa je bil prekratek. Obramba domačih je znova zaspala v izdihljajih tekme. Burgić je v preigravanju našel Amarachija Osujija, ki je neoviran iz bližine premagal Cotmana. Priložnost za izenačenje je zamudil Tavares. Njegov strel z bližine je Sorčan ubranil.

Po koncu tekme so gledalci namenili žvižge domači vrsti in ji dali jasno vedeti, kaj si mislijo o njihovi predstavi na koncu sezone.

Prva Liga, 36. krog, izidi: 

Luka Koper - Zavrč 1:0 (1:0)
Maribor - Gorica 2:3 (2:1)
Celje - Rudar 1:0 (0:0)
Krško - Domžale 0:0
Olimpija - Krka 3:0 (2:0)

Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:26 22.maj 2016.

    Ej novinarček , drugič rajš prid na tribuno , ko se tekma začne , ne pa lokat v VIP-u, pol pa tle minuse talat. Najlepši moment tekme je bil ravno v 1. minuti inškoda , da ni bil gol , ...prikaži več ker kaj takšena še nismo videli na SLO igriščih !

  • Žurnalček 20:03 21.maj 2016.

    Tale vaš novinar očitno zamuja na tekme , ko pa ni videl spoj stative-prečke Krke v 1. minuti !