Šport > Nogomet
35 ogledov

Olimpija za Guinnessovo knjigo

Miran Pavlin in soigralci so Olimpijo iz pete pripeljali nazaj v prvo. Žurnal24 main
Nogometaši Olimpije so minuli konec tedna z visoko zmago nad Dobom z 8:1 proslavili uvrstitev v drugoligaško druščino. O prihodnosti Olimpije smo se pogovarjali z Miranom Pavlinom.
 

Nogometni Klub Olimpija Ljubljana

Ustanovljen: 1911
Stadion: Stadion Bežigrad, Ljubljana
Trener: Jani Pate

Napredek iz pete v drugo ligo je bil ekspresen. Nogometaši Olimpije so za dosego cilja potrebovali vsega tri leta. Mnogi opozarjajo, da je druga liga prvi pravi preizkus za novo Olimpijo. Igralec zeleno-belih Miran Pavlin v pogovoru za zurnal24.si na to odgovarja: "Veliko ljudi je govorilo, da bo že tretja liga velik preskok. Smo zelo samozavestni, vemo, kako kakovostna je druga liga. Mi se bomo pripravili profesionalno, zavedamo se, da imamo dovolj znanja, da tudi naslednjo sezono izpeljemo superiorno in Olimpijo pripeljemo v prvo ligo ter s tem sklenemo zmagovito zgodbo."

 

Naslovi:

Slovenska liga: 4 (1992, 1993, 1994, 1995)
Slovenski pokal: 4 (1992/93, 1995/96, 1999/00, 2002/03)

Uspeh Olimpije ob uvrstitvi v drugoligaško nogometno druščino ni ostal spregledan. "Župan Zoran Jaković mi je čestital kot prvi, osebno," pravi Pavlin, ki je prepričan, da bi se že s sedanjo zasedbo enakovredno kosali s prvoligaši: "Če želimo biti prvi v drugi ligi, potem tako ekipo prav gotovo potrebujemo. Že letos bomo v klub pripeljali tri ali štiri nove igralce, ki bodo zagotovilo, da bo Olimpija že prvo leto v prvi ligi konkurenčna." Zmaji imajo eno od najstarejših igralskih zasedb, a bolj zvenečo kot večina prvoligašev. Zlata generacija s Pavlinom na čelu pa ne bo več dolgo vztrajala. "V drugi ligi še ostajamo skupaj, saj smo si skupaj zadali cilj Olimpijo pripeljati med najboljše in se tako na neki način vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Še nikoli in nikjer na svetu se ni zgodilo, da nekdo iz zadnje lige iz leta v leto brez premora napreduje v prvo. Prepričan sem, da bo zlata generacija to zmogla, potem pa bo čas za slovo," pravi nekdanji nosilec igre slovenske nogometne reprezentance.


Miran Pavlin je prepričan, da ima Olimpija že v tem trenutku tako kakovostno ekipo, da bi lahko bila konkurenčna tudi v prvi ligi. © SPS

 

 
 

Še nikoli in nikjer na svetu se ni zgodilo, da nekdo iz zadnje lige iz leta v leto brez premora napreduje v prvo. Prepričan sem, da bo zlata generacija to zmogla, potem pa bo čas za slovo.

Miran Pavlin

 
Treningi bodo ostali enaki, a pogostejši, sledile bodo okrepitve. Olimpija je s tremi igralci, na katere računa v prihodnjih letih, že podpisala profesionalno pogodbo. Na vidiku pa so že nove okrepitve: "Ekipo bomo okrepili še z nekaj mladimi, nadarjenimi nogometaši. Že ime Olimpija, klub in sama zgodba okoli njega ter izjemnimi navijači Green Dragonsi so magnet, s katerim vabimo kakovostne igralce," pravi Pavlin, ki dodaja, da bodo moštvo okrepili tudi s tujcem, ki pa bo moral biti boljši od domačih igralcev. Otrok Olimpije Sebastjan Cimerotič je prva zveneča okrepitev. Prav zdrav Cimerotič je eno od zagotovil, da bo podpora s tribun v prihodnji sezoni še številčnejša in glasnejša. "Pričakujem, da bo navijačev še več. Podpirajo nas od prvega dne. Mi smo ponosni, da jih imamo, oni, da imajo nas. Odlično sodelujemo," je prepričan Pavlin, ki na vprašanje, kdo bo glavni konkurent štirikratnim državnim in pokalnim prvakom Slovenije na poti med prvoligaše, odgovarja, da bodo to Mura in ekipe, ki so že letos krojile sam vrh.

Zlato nogometno generacijo bodo v prihodnosti zamenjali mlajši, ki se zaenkrat še kalijo v mlajših olimpijinih selekcijah. © SPS

 
Uspeh Olimpije pa je kar nekako v senci ambicioznega Interblocka z bogatim lastnikom Jocem Pečečnikom na čelu. Preteklost je pokazala, da dva prvoligaška kluba v Ljubljani nista mogla poseči v vrh. Pavlinu ob vprašanju, ali je Ljubljana sposobna imeti dva prvoligaša, zavre kri: "Potem je najbolje, da nogomet igrajo klubi z obrobja Ljubljane. To miselnost so sprožili ljudje, ki ne poznajo nogometa. Ljubljana potrebuje najmanj dva prvoligaša. Interblock je zasebna zgodba, z mestom Ljubljana v finančnem smislu nima nobene povezave in kot taka ne more vplivati na Olimpijo. Joc Pečečnik je prišel v nogomet kot dedek Mraz in takih bi moralo biti čim več. Ampak on od mesta, kar zadeva finance, ni odvisen. V prihodnje naj bi imela Ljubljana dva kluba, eden pa naj bi bil financiran s strani MOL. Do tega za zdaj še ni prišlo. Tudi mi smo zelo blizu dogovora s tujimi sponzorji in, kot kaže, tudi ta drugi ne bo financiran s strani Ljubljane. To ni ravno normalno, vendar tako pač je v Sloveniji."


Green Dragonsi so ostali zvesti Olimpiji tudi po izpadu v peto ligo. © SPS

 

 
 

Mi smo pogovore z županom Jankovićem že imeli, njegova želja je, da bi igrali v Stožicah, tako da je to naša prva možnost.

Miran Pavlin

 
Če ne finančno, pa se lahko Olimpijina zgodba z Interblockovo prepleta glede stadiona. Joc Pečečnik namerava prenoviti dolgoletni dom nogometašev Olimpije, stadion za Bežigradom. Kje bo potem igrala Olimpija, morda na novem stadionu v Stožicah? "Igrali bomo na stadionu, ki bo hitreje zgrajen, oziroma tam, kjer se bomo lahko dogovorili. Največja težava so najemi velikih stadionov. Mi smo pogovore z županom Jankovićem že imeli, njegova želja je, da bi igrali v Stožicah, tako da je to naša prva možnost. O možnosti igranja na stadionu za Bežigradom se nismo še z nikomer pogovarjali, kot vse kaže, pa bo naš novi dom mestni stadion," pravi Pavlin, ki za konec pogovora razkriva, da bo tudi po končani igralski karieri v zeleno-belem dresu ostal zvest ljubljanskemu kolektivu: "Olimpiji bom pomagal po svojih najboljših močeh, vendar pa ne prehitevajmo dogodkov. Najprej Olimpija v prvo ligo, potem pa se bomo usedli in dogovorili za naprej."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.