Šport > Nogomet
102 ogledov

Olimpija zbežala na štiri točke prednosti

Rudar Velenje Jasmin Handanović Maribor Saša Despot
Maribor je po zaslugi dveh avtogolov izgubil obračun 10. kroga Prve Lige proti Zavrču (1:2). Srečanje so zaznamovali navijaški izgredi, ki so tekmo podaljšali za dobrih 20 minut. Olimpija je v gosteh premagala Gorico (3:0), Krka pa je remizirala z Rudarjem (0:0).

Zavrčani so po menjavi trenerja, ko je Ivico Solomuna zamenjal Slavko Matić, že šest tekem brez poraza (vključno s pokalom). Tokrat so premagali državnega prvaka, pa čeprav niso dosegli niti enega zadetka. Kar dva avtogola so si namreč zabili Mariborčani, po drugem pa so se začeli navijaški izgredi, zaradi česar so sodniki kar za 21 minut podaljšali drugi polčas. Ekipi sta sicer po desetih krogih točkovno izenačeni na četrtem in petem mestu.

Prvi polčas je sicer minil ob rahli pobudi gostov, ki so na sredini pogrešali kaznovanega Željka Filipovića, toda nič kaj niso zaostajali niti domači nogometaši, pri katerih še ni zaigral Španec Albert Riera. Že v deveti minuti je moral Jasmin Handanović dobro posredovati po poskusu Tonija Datkovića z glavo. Mariborčani so nase opozorili v 11. minuti prek Marwana Kabhe, ki je žogo poslal čez gol, in v 19. minuti, ko je Agim Ibraimi za malo zgrešil cilj.

Damjan Bohar | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Tudi v 25. minuti so bili gosti blizu zadetka, ko je po Ibraimijevi podaji do strela z glavo prišel Marcos Tavares, vratar Pavol Bajza pa je žogo pravočasno ustavil. V 37. minuti so domači povedli. Po podaji Veljka Batrovića v kazenski prostor je žogo skušal izbiti Marko Šuler, a je to storil nespretno in jo poslal v lastno mrežo. Tri minute zatem je imel na drugi strani priložnost Jean-Philippe Mendy, a pri zaključku akcije ni bil natančen.

V drugem polčasu si ekipi dolgo časa nista pripravili nevarnejše akcije, malce aktivnejši so bili gosti, katerih napadi pa so bili jalovi. V 76. minuti pa jim je vendarle uspelo prebiti domačo obrambo. Marcos Tavares je prišel do strela, sprožil, Bajza je žogo odbil, a le do Damjana Boharja, ki jo je nato pospravil v mrežo za 1:1.

Sledila sta še strela Dareta Vršiča in Kabhe, prav slednji pa je v 86. dosegel zadetek, a v lastno mrežo. Žogo je podal nazaj proti svojemu vratarju Handanoviću, te pa mariborskemu čuvaju mreže ni uspelo ustaviti, pod nogo mu je ušla v mrežo.

Sodniki so sicer kar za dobrih 20 minut podaljšali tekmo zaradi prekinitev, nekaj so jih zakrivili mariborski navijači po drugem zadetku Zavrča, ko so v domačega vratarja metali različne predmete. Nekaj vroče krvi je bilo tudi med igralci, ki so po še eni prekinitvi zaradi navijaških izgredov morali v slačilnice. Po vrnitvi na igrišče večjih priložnosti gledalci niso več videli.

Zavrč bo v 11. krogu v sredo gostoval v Ljubljani, Maribor pa bo gostil Domžale.

Olimpija zbežala na štiri točke prednosti

Dvoboj prvouvrščenih ekip je ponudil zelo všečno predstavo, polno priložnosti, na koncu pa razveselil navijače ljubljanskega kluba, ki ostaja na prvem mestu s štirimi točkami prednosti pred Novogoričani. Ti so proti ljubljanskim vratom sprožili številne strele (več kot 20), ki pa so bili po večini nenatančni.

Na drugi strani je Rok Kronaveter unovčil najstrožjo kazen in podajo Andraža Šporarja, Nik Kapun pa je zmago začinil z izjemnim zadetkom dobrih deset minut pred koncem tekme. Za Olimpijo je to že sedma zaporedna zmaga, toliko jih je pred tem v tej sezoni nanizala tudi Gorica, ki prvič v sezoni ni dosegla zadetka.

Prvi polčas je postregel z zelo dinamično, živahno predstavo, v kateri so bili konkretnejši domači nogometaši. Ti so proti ljubljanskim vratom že v prve pol ure sprožili devet strelov (izvedli tudi pet kotov), a so bili vsi po vrsti nenatančni, tudi Amel Džuzdanović je v 28. minuti žogo z desetih metrov poslal čez gol. Na drugi strani je bil Andraž Šporar dvakrat nenatančen, nič bolje ni šlo Mihi Zajcu.

 Šporar Kapun Rudar Velenje Olimpija Ljubljana Prva liga prvenstvo | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si
V 41. minuti je pri Gorici do lepe priložnosti prišel še Matija Škarabot, ki je stekel v kazenski prostor in malce z leve strani zgrešil cilj. V 44. minuti je z glavo iz bližine slabo streljal Sandi Arčon, v nasprotnem napadu pa je Alen Jogan zakrivil najstrožjo kazen. Goriški nogometaš je v kazenskem prostoru z vlečenjem na tla podrl Šporarja, z bele točke pa je bil zanesljiv Rok Kronaveter za 1:0.

V drugem polčasu je prvi resno ogrozil tekmečeva vrata Blessing Eleke, ki je zadel okvir vrat v 53. minuti. Šest minut pozneje je do strela z dobrih desetih metrov prišel Šporar, a žogo poslal malo mimo desne vratnice. Sledil je nalet domačih, ki so prišli do nekaj strelov, toda ljubljanska mreža je ostala nedotaknjena. V 79. minuti pa je Nik Kapun odločil zmagovalca, ko je s približno 20 metrov silovito sprožil in zadel v levi zgornji kot goriških vrat.

V 82. minuti je nevarno zagrozil še Matic Fink, ko je prodrl z desne strani, toda Grega Sorčan je dobro posredoval. Pet minut pozneje je z roba kazenskega prostora na drugi strani premalo natančno meril Dino Martinović, v 88. minuti pa je piko na i ljubljanski zmagi postavil Kronaveter, ki je v kazenskem prostoru unovčil lepo podajo Šporarja z desne strani.

Gorica bo v sredo gostovala v Velenju, Olimpija pa bo gostila Zavrč.

Krkaši do prve točke na domačih tleh

Novomeščani in Velenjčani so se pomerili še drugič v treh dneh. Potem ko je bil v pokalnem tekmovanju v osmini finala v Velenju boljši Rudar, sta se tokrat ekipi razšli brez zadetkov, kar pomeni, da na lestvici ostajata točkovno izenačeni (10) pri vrhu spodnjega dela.

So pa Novomeščani s točko prekinili negativen niz na domačih tleh, doslej v sezoni so namreč vse točke zbrali na gostovanjih. V dvobojih z Rudarjem pa so neporaženi na zadnjih petih prvenstvenih tekmah.

Čeprav so Velenjčani odločneje začeli tekmo in prihajali pred kazenski prostor domačih, pa so ti hitro odgovorili s priložnostmi na drugi strani. Eno lepših je v 14. minuti zapravil Leo Ejup, ki je s prostega strela zatresel vratnico. Že pred tem je isti igralec s strelom z glavo za malo zgrešil cilj. Sedem minut pozneje je moral posredovati domači vratar Miodrag Mitrović, ko je iz prve sprožil Amer Krcić. V dokaj izenačeni predstavi sta si ekipi priigrali še nekaj strelov, a je ostalo pri 0:0.

V 50. minuti je z glavo po podaji s prostega strela poskusil Luka Prašnikar, Mitrović pa je dobro posredoval. Sicer je bila igra v tem delu igre bolj raztrgana in posledično brez resnih priložnosti. V 72. minuti pa je vendarle Josip Fuček poskrbel za novo razburjenje, ko je prišel do strela v kazenskem prostoru, David Kašnik pa je žogo odbil pred golovo črto.

Pet minut pozneje je Klemen Bolha sprožil z roba kazenskega prostora in meril le malce premalo natančno. V 83. minuti je pri Velenjčanih prosti strel dobro izvedel Milan Kocić, toda izvrstno je posredoval Mitrović in tako ohranil mrežo nedotaknjeno za delitev plena.

Krka bo v 11. krogu v sredo gostila Celje, Rudar pa Gorico.

Prva Liga TS, 10. krog:

Krka : Rudar 0:0 (0:0)
Gorica : Olimpija 0:3 (0:1)
Zavrč : Maribor 2:1 (1:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.