Šport > Nogomet
40 ogledov

Opravičilo Škotov za žvižge himni

Slovenski navijači na Marakani niso dobili mirnega večera nogometa. (Foto: Nik R Žurnal24 main
Slovensko državno himno Zdravljico so srbski navijači v torek na Marakani izžvižgali. Podobno usodo je doživela himna Liechtensteina na tekmi v Glasgowu. Škoti so se opravičili, se bodo Srbi?

Škotska nogometna zveza (SFA) se je Liechtensteinu dan po tekmi na Hampden Parku opravičila za žvižge državni himni. Navijači so svoje nezadovoljstvo izrazili ob intonaciji pred začetkom kvalifikacijske tekme za nastop na Euru 2012, ki so jo Škoti v skupini I na koncu šokantno dobili z golom v sodnikovem podaljšku.

Bil sem osramočen in zelo razočaran nad sramotnim obnašanjem nekaterih naših navijačev med himno Liechtensteina.
George Peat

Izvršni direktor SFA George Peat ni izgubljal časa z opravičilom nasprotnikom, katerih himna ima enako melodijo kot osovražena angleška pesem God Save the Queen. "Bil sem osramočen in zelo razočaran nad sramotnim obnašanjem nekaterih naših navijačev med himno Liechtensteina. Škotski navijači so si težko prislužili ugled po svetu kot zabave željni in spoštljivi nogometni privrženci. Sinoči so tisti, ki so začeli žvižgati nasprotnikovi himni, omadeževali ta ugled," je dejal Peat. "Brezmejno se opravičujem našim gostom za takšen odziv na njihovo himno, tako kot sem se včeraj tudi zasebno opravičil liechtensteinski delegaciji."

Podobno se je godilo tudi nekaj tisoč kilometrov južneje, kjer je na beograjski Marakani gostovala Slovenija. Srbski gledalci so glasno žvižgali Zdravljico, medtem ko so slovenski navijači Bože pravde spremljali brez enega samega žvižga. Seveda Zdravljica še zdaleč ni bila prva izžvižgana himna na tekmah srbske reprezentance, saj je podobna usoda pred kratkim denimo doletela tudi francosko marseljezo, ki so ji navijači tudi obračali hrbet. Navijači v Beogradu so na tekmi s Slovenijo negodovali tudi ob minuti molka za preminulega napadalca Partizana Stjepana Bobeka, ki je bil – kakšno naključje – Hrvat, izžvižgali pa so tudi poziv obeh kapetanov za ferplej. Na opravičilo Nogometne zveze Srbije (FSS) bodo Ivan Simič in slovenski reprezentanti tako verjetno čakali zaman ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.